Vikend sa psom

Postoji hiljadu, manje ili više isklišeiziranih, razloga da ne ostavljajte vašeg psa samog. Onog 1001. najčešće se sjetimo prekasno. Zato, idite kroz život zajedno. A kako i kamo, jedva čekamo da vam ispričamo

Piše: Aleksandra VIŽIN

Zaštita od krpelja

Da se putovanje ili izlet sa psom umjesto ugodnog iskustva ne bi pretvorili u tragediju, prije nego krenete u još jednu avanturu provjerite da li ste ponijeli sve što bi vam moglo zatrebati. Svaki odlazak u prirodu predstavlja mogućnost ujeda krpelja koji za vašeg psa može biti smrtonosan. Krpelji su posebno aktivni tokom proljeća i jeseni, ali vam ni jako visoke kao ni niske temperature ne garantiraju da ih neće biti. Obezbijedite psu adekvatnu zaštitu spot on preparatima ili ogrlicama.

Opreza nikad dosta

Odmah po dolasku iz prirode, pregledajte psa, a posebno obratite pažnju na dijelove oko ušiju i šapa. Ne zaboravite pogledati između prstiju i pratiti ponašanje psa narednih osam do dvanaest sati. Ukoliko primijetite bilo kakve promjene, neovisno o tome što niste našli krpelja, idite veterinaru.

Vodite računa i o strukturi terena po kojem će se pas kretati. Za planinarenje biste trebali imati zaštitne cipelice jer su pseće šape jako osjetljive. Ne mora ih imati sve vrijeme na nogama ali ih je dobro ponijeti, pa ako dođe do posjekotine njihovim obuvanjem ćete spriječiti dalje krvarenje i nadraživanje rane.

Ponesite i prvu pomoć, bar najosnovnije: zavoje, hanzaplast i neki antibakterijski prašak. Obezbijedite mu i dovoljnu količinu vode, naročito ako znate da je područje na koje odlazite suho. Postoje praktične flaše koje su tako dizajnirane da su ujedno i zdjelice i ne zauzimaju puno prostora te staju u svaki ruksak.

Sa psom na more

Odlazak na more često uzrokuje probleme, posebno sa pregrijavanjem. Nikada psa ne ostavljajte u autu, čak ni u hladu. Većina pasa će piti slanu vodu, što će uzrokovati povraćanje. Neki nauče odmah, a neki nikada. Nakon kupanja u morskoj vodi, psa isperite čistom vodom, namažite dlaku maslinovim uljem, a na plaži mu napravite hlad.

Za prelazak preko granice sa psom trebate pasoš sa uredno popisanim primljenim vakcinama te sa upisanim brojem čipa i fotografijom. Negdje će vam tražiti i veterinarski certifikat kojim se povrđuje da je pas zdrav.

Sa psom samo na provjerene destinacije

Podrazumijeva se da ćete se, ako planirate odmor ili samo kraći boravak negdje, prethodno raspitati da li je vaš pas dobrodošao. Kako bismo vam skratili istraživanje o tome gdje biste mogli provesti, možda već naredni vikend, evo nekoliko provjerenih destinacija klasificiranih po principu: more, planina, kampovanje.

– Blace (Hrvatska) malo mjesto i poznata kajterska lokacija na ušću Neretve s velikom pješčanom plažom. Sa psom možete svuda; i u restoran i u kafić, a ponuda gotovo kompletnog privatnog smještaja je pet friendly. Iako pse možete vidjeti čitavom dužinom plaže, preporučujemo vam da se držite kajterskog dijela, posebno ako imate većeg psa. Po ulasku u more, narednih stotinjak metara je plitko, pa će uživati i psi koji i nisu neki plivači. Dno je meko, bez ježeva i kamenja, pa će i šape ostati nepovrijeđene.

Vukov konak (BiH), rustikalna koliba dobro sakrivena u neposrednoj blizini Sarajeva, malog smještajnog kapaciteta, ali velikog srca. Dopast će se svima koji žele tišinu i bijeg od realnosti. Sa psom ovdje možete prenoćiti, a preko dana krstariti brojnim okolnim planinarskim stazama. Na raspolaganju vam je i domaća hrana i velika biblioteka.

– Kamp Ivona (BiH), smješten na obali Drine, ponudit će vam što i većina drugih u istom području, s tom razlikom što pas može spavati u bungalovu i šetkati se po restoranu. Slobodno možete zaboraviti povodac. Ko voli, tu je i rafting Tarom, no mi smo se odlučili na safari vožnju starim, autentičnim, Land Roverom kroz nacionalni park Sutjeska.

– Kamp Mladost, Tjentište, NP Sutjeska (BiH) smješten je u jednom od najljepših dijelova BiH. Nacionalni park Sutjeska bez sumnje ima ogroman, ali nedovoljno iskorišten turistički potencijal. Osim kampa, koji raspolaže i sa nekoliko bungalova, tu je i hotel, restoran te veliki otvoreni bazen. U blizini su poznata planinarska odredišta poput Trnovačkog ili Orlovačkog jezera, a pažnje vrijedna je i historijska zaostavština NOB-a.

Jednodnevni izleti

Dakako da je ovdje izbor puno veći, no opet treba znati kuda. Morate znati da u velikoj većini planinarskih domova psima ulaz nije dopušten. To se naročito odnosi na one do kojih se može doći autom, u kojima se izletnici sunčaju vikendom i eventualno šetaju. Kada vodite psa na grupne izlete, zlatno je pravilo da se držite uvijek kraja kolone; pustite grupu da odmakne, pa polako za njima. Psa držite na oku i budite sigurni da vam je komanda nazad ili stani besprijekorna jer ako neplanski izleti neki od šumskih stanovnika, a vaš pas potrči za njim, šanse da ga ponovo pronađete, jako su male.

Suvišno je pisati o tome koliko su psi dobri saputnici. Kao i nama, i njima je dosadno svaki dan gledati iste slike. Obogatite vaše zajedničko vrijeme i pokažite im svijet u kojem i oni zaslužuju da uživaju.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content