Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  • EnglishEnglish
Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  1. Home
  2. BiH ❤
  3. Visočke delicije
 Visočke delicije
Srhinjska jagoda; Foto: TZ Visoko
BiH ❤

Visočke delicije

by Furaj.ba 5 min read

AA

Kako miriše Visoko, kojeg je okusa? Na njega podsjeća miris Zlatne džezve u srhinjskoj bašći iz koje će za koji dan zamirisati jagode, one slatke i sočne koje su se služile na kraljevskom dvoru u davnoj prošlosti, kada je Visoko bio kraljevski grad. Podsjeća na boje i okuse plate koja se spušta na sofru da se malo gost „osoli“, a na plati pečene moštranske paprike, ravnih im nema, na tanko izrezana visočka pečenica i sudžuka, i sir, domaći sa bučko-kralupskog kraja i autohtoni kajmak podvinačkog kraja. Eto tako miriše Visoko, i takvog je okusa – moćnog, sočnog, kraljevskog…

Moštranska paprika; Foto: TZ Visoko

Visočka pečenica  

Visočka pečenica je odnedavno i službeno proglašena geografski zaštićenim nacionalnim proizvodom sa posebnom oznakom.  Značaj brendiranja svakako je odskočna daska gastroturizmu, ali i tradiciji ukusa visočkog kraja. Oduvijek je poznato da je Visoko bilo i ostalo, u narodu poznato po kvalitetu suhomesnatih prozvoda, čiji miris i okus nema konkurencije u BiH, ali i šire. Posebno se može istaknuti mjesto Arnautovići nedaleko od Visokog, tj. mjesto gdje se tradicija proizvodnje suhog mesa vijekovima usavršavala, po posebnoj recepturi i naravno metodama sušenja na bukovom drvetu. Karakterističnost okusa i mirisa, te zaštita mesa smještenog u gornjem dijelu pušnice, odraz je dima kao  presudnog faktora nastanka neodoljivo ukusnih visočkih suhomesnatih specijaliteta. Poznato je da ljubitelji gastrodelicija neizostavno usput, ali i  mahsuz dolaze da kupe i degustiraju pečenicu i ostale suhomesnate proizvode, domaćinskog ukusa i tradicionalnog kvaliteta. 

Visočka pečenica; Foto: TZ Visoko
Visočka pečenica; Foto: TZ Visoko

Moštranska paprika 

Nedaleko od centra grada, na plodnoj zemlji moštranskog kraja, uzgajaju se na sav glas poznate „moštranske paprike“, simbol poljoprivrede ovog kraja i zaštitni znak za kvalitet. Samo iskusni domaćini koji su ih probali otkrit će vam da po ove paprike u Moštre svraćaju mahsuz, da im na mnogim pijacama nema konkurencije, a vrlo vjerovatno niti drugog kvaliteta koji bi joj mogao parirati.

Moštranska paprika; Foto: TZ Visoko

Srhinjske jagode -kraljevska delikatesa

Mjesto  ljepote  prirodnog ambijenta, nedaleko od Visokog,  svakako je Srhinje. U srednjem vijeku, kao i danas, poznato je bilo po proizvodnji najslađih i najsočnijih jagoda. Jagode su uzgajane u kraljevskim vrtovima, te su u tom periodu služene na značajnim događajima posebno povlaštenoj kraljevskoj  vlasteli. Tradicija „veli“ da se uzgajaju od  „još od Kulina bana i dobrijeh dana“, pa s generacije na generaciju do danas. Jedno je sigurno, najslađe su delikatese, bilo da radite kolače, džemove, slatka, ili pak jedete ih svježe, kvalitet je odličan a ukus tradicionalan.

Srhinjska jagoda; Foto: TZ Visoko
Srhinjska jagoda; Foto: TZ Visoko

Sir Bučko-kralupski  i  kajmak podvinačkog  kraja

Bogatstvo prirodnih ljepota i pejzaža bučko-kralupskog i podvinačkog kraja svakako upotpunjuju prostrani pašnjaci, čija raznolikost predstavlja osnovu za  proizvodnju zdrave hrane sa ovog prostora. Specifičnost ovog kraja je u mliječnim proizvodima sa ovih pašnjaka, koji se ističu ukusom i kvalitetom. Posebno se treba spomenuti sir koji proizvode mala tradicionalna porodična  gazdinstva, njime se ponose i prodaju ga na kućom pragu ali i šire. Neizostavna mliječna delicija zaista je domaći kajmak podvinačkog kraja, čija tradicionalna receptura proizvodnje, zasigurno predstavlja vikend specijalitet, koji uz dobro poznate uštipke ovog kraja, svakome ostaju u najukusnijem sjećanju. Dakle, domaći sir i kajmak garancija su za ukusan ručak svakako, pa dobrodošli, bujrum i prijatno.

Sir bučko-kalupskog kraja; Foto: TZ Visoko
Sir bučko-kalupskog kraja; Foto: TZ Visoko
  • 0
    Facebook
  • 0
    Twitter
  • 0
    Linkedin
  • 0
    Viber
  • 0
    Whatsapp
Previous post
Next post
Čitaj više
Novosti

Web3 i blockchain u BiH: Prijavite svoja istraživanja i radove

26 Januara, 2023
Novosti

FIS Europa kup u OC Bjelašnica okupit će najelitnije skijaške

26 Januara, 2023
Novosti

U produkciji BH Content Laba: Snima se novi sitcom „Princ

25 Januara, 2023
Novosti

RAMAZANSKA UMRA II

24 Januara, 2023
Pratite nas
  • 34K
    Fans
    34K
    Fans
  • 1.3K
    Followers
    1.3K
    Followers
Newsletter
Povezani TEKSTOVI
BiH ❤ Visoko

Mile kod Visokog – mjesto gdje su krunisani bosanski kraljevi

Vratiti se kroz vrijeme i posjetiti mjesta gdje su nekada

BiH ❤ Visoko

10 razloga zašto posjetiti Visoko

1. Koračajte tragovima bosanskog kraljevstva  Vratiti se kroz vrijeme i

BiH Bucket list challenge 2021 Vikend Planer Visoko

Prošetaj Bosanskom dolinom piramida

BiH Bucket List Challenge – Izazov #36 Piramide u Visokom

MARKETING

IMPRESSUM

KONTAKT

USLOVI KORIŠTENJA

Implemented By HudHudPro ®. All Right Reserved ©.