Vitorog – mistična planina

Nepoznati predjeli naše domovine uvijek su zaokupljali našu pažnju prilikom istraživanja novih tura. Jedna od takvih lokacija je i planina Vitorog.

Foto: Udruženje Azimuth 135

Piše: Afan Abazović

Široj zajednici skoro pa potpuno nepoznata, uz asocijacije na industriju namještaja iz Novog Sada, eventualno informacija o JNA objektu na samom vrhu i to su ugrubo sva saznanja o njoj.

Kada smo ispitivali mogućnost realizacije ture, najčešće pitanje, koje nas je i pokrenulo da organizujemo planinarsku turu na ovu planinu, bilo je: “A gdje je to?” Prije same ture, ekipa u sastavu Haris Dizdarević, Kemal Vidimlić, Senad Hodžić i Afan Abazović napravila je izvidničku turu, koja je dala pravo stanje na terenu.

Vitorog se nalazi u trouglu između gradova Kupres, Šipovo i Glamoč, na samom obodu Kupreškog polja,u veoma šarenolikom biodiverzitetu beskrajnih šuma i isto tako beskrajnih kraških područja. Njen greben, koji se pruža pravcem kao i većina planina Dinarskog gorja, prati osu sjeverozapad – jugoistok.

Najviši vrh joj je Veliki Vitorog na 1.906 mnv, na kojem se nalaze ostaci zapuštenog, ali izuzetno tvrdo građenog objekta bivše JNA, tačnije centar veze.

Tura vodi iz sela Šemenovci, koje se nalazi u trećoj najmanjoj općini u Bosni i Hercegovini – Kupres (RS). Ide kroz guste crnogorične šume i izlazi na vrh Mali Vitorog na 1747 mnv, te se kreće grebenom, konstantno mijenjajući krajolik. Dolaskom na vrh, pogledi sežu od krajiških planina Osječenice, Klekovače i Plješevice, preko Šatora, Dinare, Troglava, Kamešnice i Cincara, a onda, povrh Kupreškog polja i na Vran, Čvrsnicu, Radušu i Vranicu, te gorostasni Vlašić.

Za prozirnog i bistrog dana, vide se i zeničke planine Lisac i Tvrtkovac. Također, u vidnom polju su i gradovi Kupres, Šipovo i Glamoč, čije teritorije se susreću upravo na najvišem vrhu ove planine.

Turom dugom 22 km sa timom “Azimuth 135” planinarilo je 30 planinarki i planinara iz Zenice i Kaknja, čime se ovaj kraj, na ovaj način, približava širem planinarskom auditoriju.

Pogledajte fotogaleriju sa ove planinarske ture:

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content