Vječna vatra

Vječna vatra – spomenik vojnim i civilnim žrtvama Drugog svjetskog rata smještena je u samom srcu Sarajeva, između tri najfrekventnije prometnice, Mula Mustafe Bašeskije, Branilaca grada i Ferhadije u sredini.

 

423249_10150594490872737_147164537736_9329182_1899641032_n

Juraja Najthart rođeni Zagrepčanin, nastanjen u Sarajevu projektovao je spomenik vojnim i civilnim žrtvama Drugog svjetskog rata koji je smješten ispod balkona zgrade Porezne uprave.

Jedinstvenim rješenjem napravio je spomenik oslobodiocima Sarajeva, koji već dugi niz decenija privlači građane i posjetioce grada. Najthart je frontalni ulaz u zgradu ispod terase zatvorio nišom, u kojoj je u tri boje ispisan tekst koji i danas stoji. Trobojni tekst predstavljao je asocijaciju na zastavu zajedničke države, a ispred niše je ostavio mjesto gdje je postavljen gorionik s otvorenim plamenom. Plamen je stavljen kao počast palim borcima, ali je ujedno simbolizirao i grb Jugoslavije. Na ovakav način Najthart ne samo da je sačuvao objekt Karla Paržika nego je i ovjekovječio kultnu terasu, koja i danas služi kao pozornica za govore, kulturne događaje i razne spektakle.

Vječna vatra zvanično je otvorena i javnosti predstavljena 27. novembra 1947. godine

Vječna vatra je bila ugašena jedino za vrijeme opsade Sarajeva, od 1992. do 1995. godine, jer u gradu nije bilo potrebnog goriva.

Tekst napisan na zidu

 Hrabrošću I Zajednički Prolivenom

Krvlju Boraca Bosansko-Hercegovačkih,

Hrvatskih, Crnogorskih I Srpskih Brigada

Slavne Jugoslavenske Armije, Zajedničkim

Naporima I Žrtvama Sarajevskih Rodoljuba

Srba, Muslimana I Hrvata 6 Aprila 1945

Oslobođeno Je Sarajevo Glavni

Grad Narodne Republike Bosne I Hercegovine

Vječna Slava I Hvala Palim Junacima

za Oslobođenje Sarajeva I Naše Otadžbine

O Prvoj Godišnjici Svoga Oslobođenja

Zahvalno Sarajevo

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content