Vodeni Ćiro, atrakcija koja se ne propušta

Sirena se prvi put začula prije deset godina kada je brod Vodeni Ćiro, po izlasku iz goraždanske Fabrike mašina, gdje je napravljen, isplovio u prekrasni vodeni krajolik istočne Bosne pod vodstvom kapetana Mileta Miličevića. Time je otvoreno novo poglavlje razvoja turizma u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Vodeni Ćiro plovi dionicom kojom je do kraja sedamdesetih godina prošlog vijeka saobraćao na relaciji Priboj-Sarajevo voz Ćiro, čija će željeznička pruga u jednom trenutku najvećim dijelom biti potopljena izgradnjom Hidroelektrane “Višegrad”. Plovni put se prostire na preko četrdeset kilometara, a najljepši dio kanjona je, složit će se mnogi, od Strugačine do Brodara, gdje se spajaju Lim i Drina.

Dugačak 14,5 metara i širok 4,60 metara, Vodeni Ćiro može primiti do 40 putnika. Za razgledanje pejzaža sa svih strana s pogledom na ono što ostavljate iza sebe, ali i druženje, idealna je paluba, no poseban doživljavaj je i stajati ispred kabine kapetana Miličevića, jer tada vam je voda na dohvat ruke, uz to osjetite strujanje i miris vode, lagano ulazeći sve dublje i dublje u kanjon.

 

Kapetan Miličević dozvolit će vam i da zavirite u njegovu odaju. Srdačan je čovjek, koji se u svoj rodni kraj – Rudo, odlučio vratiti nakon više od tri decenije provedene u Splitu, gdje je također završio pomorsku školu. Dugogodišnjem moreplovcu povjerena je uloga kapetana na Vodenom Ćiri, s razlogom, jer, uzimajući u obzir njegovo profesionalno iskustvo, niko od njega nije mogao bolje upravljati brodom koji predstavlja važnu turističku atrakciju BiH.

Gosti na Vodenom Ćiri bili su brojni turisti iz različitih zemalja, a svako ko dođe zasigurno će rado prepričavati svoj nesvakidašnji doživljaj prirode bogate zelenilom i gorama koje se uzdižu iznad kanjona kroz koji vas vodi vaš Ćiro.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content