Vodič kroz kulturno-historijsko naslijeđe Ilidže

“Vodič kroz kulturno-historijsko naslijeđe Ilidže” je djelo troje studenata historije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu (UNSA).

Autori su Faris Šačić, Amina Abaspahić i Adna Bikić koji su tematski obradili deset nacionalnih spomenika koji se nalaze na području ove općine.

Cilj publikacije “Vodič kroz kulturno-historijsko naslijeđe Ilidže” jeste afirmacija kulturno-historijskog naslijeđa na području Općine, te promocija svijesti o važnosti njegovog očuvanja. Značaj lokalne historije na području Općine Ilidža, uloga i značaj pomoći i podrške organa lokalnih samouprava u izučavanju lokalne historije, te perspektive nastave lokalne historije na području Općine Ilidža samo su neke od tema o kojima se govorilo na promociji. Posebna pažnja je posvećena razvoju urbanog područja današnje Ilidže kroz antički i srednjovjekovni period, pa sve do novovijekovnog doba.
 
Važnost ovog projekta, kao primjera dobre prakse, afirmacije znanja mladih studenata, njihove inicijative i njihovog angažmana u svrhu očuvanja kulturno-historijskog naslijeđa, te promocije pozitivnih društvenih vrijednosti, prepoznala je i podržala i Općina Ilidža.
 

Ilidža – Dragulj prirode Sarajeva

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content