Ilidža – Dragulj prirode

  Ilidža – Dragulj prirode

  Ilidža je bogata značajnim prirodnim resursima pitke, mineralne, termalne i termomineralne vode, pa je sasvim razumljivo da se tu od davnina razvio prvenstveno banjski turizam. Na Ilidži je i glavni izvor pitke vode kojom se snabdijeva cijelo Sarajevo.

  Foto: Furaj.ba

  Smještena na 490 metara nadmorske visine, 12 km jugozapadno od centra Sarajeva, Ilidža je najposjećenija općina na području Kantona Sarajevo. Ima više od 16 hotela, nekoliko motela i auto-kamp s ukupno blizu 1.623 sobe i oko 3.510 kreveta. Prirodni resursi, koji se bitno razlikuju od kotline Miljacke u kojoj se nalazi Sarajevo, određuju njenu prepoznatljivu izražajnost.
  Ilidža je smještena u podnožju planine Igman, u zelenom pejzažu bogatom i vodom i šumom. Prvi podaci o Ilidži potječu još iz neolita, a prema stepenu naseljenosti ona predstavlja najstarije naselje u središnjem dijelu Bosne. Najstarije i najpoznatije arheološko nalazište Butmir nalazi se na desnoj obali rijeke Željeznice, blizu savremenog naselja Butmir. Iskopani su ostaci 96 zemunica, s bogatim nalazima kamenog oruđa i oružja, kostiju životinja i biljne hrane. U vrijeme Rimskog carstva, tu je bio lijep i bogato uređen provincijski grad, koji je u sebi sjedinjavao upravni centar i Banjsko lječilište.  

  Foto: Furaj.ba

  Banja Ilidža

  U osmanskom periodu Ilidža je dobila puni karakter banjskog lječilišta i mjesta za odmor i rekreaciju, a modernizovana je u vrijeme austrougarske vladavine. Krajem 19. vijeka izgrađeni su hoteli Igman, Hungaria, Austria i Bosna. Uređen je i Banjski park s mnogobrojnim stazama i cvijetnim alejama. Banjski kompleks, smješten u parku pored rijeke Željeznice, a nasuprot sumpornih izvora, sačuvan je do danas. Park u banjskom kompleksu sa svojim cvijetnim lijehama i fontanom najljepši je sarajevski park. U prošlom vijeku tu je izgrađen i hotel Terme, u kojem je i danas savremeni spa centar s ljekovitom vodom.

  Foto: Furaj.ba

  Rimski most

  Kamena ćuprija koja povezuje dvije obale rijeke Bosne na izlazu iz Ilidže prema Blažuju nazvana je Rimski most. Međutim, izgrađena je u 16. vijeku, u doba Osmanskog carstva, kako se pretpostavlja, na ruševinama mosta iz rimskog doba. Sagradio ga je Rustem-paša Okupović, zet Sulejmana Veličanstvenog. Rimski most je jedan od četiri najstarija mosta na području Sarajeva. Dug je 40, a širok 4,5 metara. Danas je to jedno od omiljenih izletišta Sarajlija.

  Foto: Furaj.ba

  Vrelo Bosne

  Sam prostor Vrela Bosne predstavlja izvorišni dio rijeke Bosne i smješten je jugozapadno od grada Sarajeva, ispod obronaka planine Igman.  

  Foto: Furaj.ba

   

  Prema starim zapisima londonskih novina još iz 19. vijeka područje Vrela Bosne se opisuje kao najljepše mjesto na svijetu, s vazduhom koji krijepi, klimom koja očarava, s pejzažom koji bi mogao uliti pjesničko raspoloženje i zelenilom koje odmara. Status koji su svjetski mediji dodjeljivali ovom biseru rijeke Bosne zadržao se i danas. Turisti uživaju u pogledu, a omiljena zabava im je hranjenje labudova. Ovo područje je proglašeno spomenikom prirode i tu vladaju posebna pravila ponašanja.

  Do Vrela Bosne se s Ilidže može doći šetnjom kroz 3,5 km dugu aleju. Također, na raspolaganju su vam kočije.

  CIJENA ULAZNICE U PROSTOR VRELA BOSNE: 2 KM.

  Foto: Furaj.ba

  Preporučujemo:

  Izlet u prirodi možete početi atraktivnom šetnjom od samog tramvajskog terminala preko banjsko-turističkog naselja Ilidža odakle vas prati zeleni tunel zasađenih stabala platana i kestena u dužini od 3,5 km, kao najljepši drvored u BiH. Aleju čini 726 stabala javorolisnog platana, zasađenih u dva reda 1892. godine, kao i desetine stabala divljeg kestena koji su sađeni 1888. godine. U staro doba tu su Sarajlije gradile svoje ljetnikovce. Mnogi su sačuvani i danas preuređeni u prekrasne vile.

  Foto: Furaj.ba

  Ne propustite:

  Na samom platou pri ulazu u Veliku aleju dočekat će vas brojni fijakeri, kojima se možete prevesti do samog Vrela Bosne. Nezaboravna vožnja traje desetak minuta, a cijena je 20 KM.