Ilidža – Dragulj prirode Sarajeva

Ilidža je bogata značajnim prirodnim resursima pitke, mineralne, termalne i termomineralne vode, pa je sasvim razumljivo da se tu od davnina razvio prvenstveno banjski turizam. Na Ilidži je i glavni izvor pitke vode kojom se snabdijeva cijelo Sarajevo.

Foto: Furaj.ba

Smještena na 490 metara nadmorske visine, 12 km jugozapadno od centra Sarajeva, Ilidža je najposjećenija općina na području Kantona Sarajevo. Ima više od 16 hotela, nekoliko motela i auto-kamp s ukupno blizu 1.623 sobe i oko 3.510 kreveta. Prirodni resursi, koji se bitno razlikuju od kotline Miljacke u kojoj se nalazi Sarajevo, određuju njenu prepoznatljivu izražajnost.


Ilidža je smještena u podnožju planine Igman, u zelenom pejzažu bogatom i vodom i šumom. Prvi podaci o Ilidži potječu još iz neolita, a prema stepenu naseljenosti ona predstavlja najstarije naselje u središnjem dijelu Bosne. Najstarije i najpoznatije arheološko nalazište Butmir nalazi se na desnoj obali rijeke Željeznice, blizu savremenog naselja Butmir. Iskopani su ostaci 96 zemunica, s bogatim nalazima kamenog oruđa i oružja, kostiju životinja i biljne hrane. U vrijeme Rimskog carstva, tu je bio lijep i bogato uređen provincijski grad, koji je u sebi sjedinjavao upravni centar i Banjsko lječilište.  

Foto: Furaj.ba

Banja Ilidža

U osmanskom periodu Ilidža je dobila puni karakter banjskog lječilišta i mjesta za odmor i rekreaciju, a modernizovana je u vrijeme austrougarske vladavine. Krajem 19. vijeka izgrađeni su hoteli Igman, Hungaria, Austria i Bosna. Uređen je i Banjski park s mnogobrojnim stazama i cvijetnim alejama. Banjski kompleks, smješten u parku pored rijeke Željeznice, a nasuprot sumpornih izvora, sačuvan je do danas. Park u banjskom kompleksu sa svojim cvijetnim lijehama i fontanom najljepši je sarajevski park. U prošlom vijeku tu je izgrađen i hotel Terme, u kojem je i danas savremeni spa centar s ljekovitom vodom.

Foto: Furaj.ba

Rimski most

Kamena ćuprija koja povezuje dvije obale rijeke Bosne na izlazu iz Ilidže prema Blažuju nazvana je Rimski most. Međutim, izgrađena je u 16. vijeku, u doba Osmanskog carstva, kako se pretpostavlja, na ruševinama mosta iz rimskog doba. Sagradio ga je Rustem-paša Okupović, zet Sulejmana Veličanstvenog. Rimski most je jedan od četiri najstarija mosta na području Sarajeva. Dug je 40, a širok 4,5 metara. Danas je to jedno od omiljenih izletišta Sarajlija.

Foto: Furaj.ba

Vrelo Bosne

Sam prostor Vrela Bosne predstavlja izvorišni dio rijeke Bosne i smješten je jugozapadno od grada Sarajeva, ispod obronaka planine Igman.  

Foto: Furaj.ba

Prema starim zapisima londonskih novina još iz 19. vijeka područje Vrela Bosne se opisuje kao najljepše mjesto na svijetu, s vazduhom koji krijepi, klimom koja očarava, s pejzažom koji bi mogao uliti pjesničko raspoloženje i zelenilom koje odmara. Status koji su svjetski mediji dodjeljivali ovom biseru rijeke Bosne zadržao se i danas. Turisti uživaju u pogledu, a omiljena zabava im je hranjenje labudova. Ovo područje je proglašeno spomenikom prirode i tu vladaju posebna pravila ponašanja.

Do Vrela Bosne se s Ilidže može doći šetnjom kroz 3,5 km dugu aleju. Također, na raspolaganju su vam kočije.

CIJENA ULAZNICE U PROSTOR VRELA BOSNE: 2 KM.

Foto: Furaj.ba

Preporučujemo:

Izlet u prirodi možete početi atraktivnom šetnjom od samog tramvajskog terminala preko banjsko-turističkog naselja Ilidža odakle vas prati zeleni tunel zasađenih stabala platana i kestena u dužini od 3,5 km, kao najljepši drvored u BiH. Aleju čini 726 stabala javorolisnog platana, zasađenih u dva reda 1892. godine, kao i desetine stabala divljeg kestena koji su sađeni 1888. godine. U staro doba tu su Sarajlije gradile svoje ljetnikovce. Mnogi su sačuvani i danas preuređeni u prekrasne vile.

Foto: Furaj.ba

Ne propustite:

Na samom platou pri ulazu u Veliku aleju dočekat će vas brojni fijakeri, kojima se možete prevesti do samog Vrela Bosne. Nezaboravna vožnja traje desetak minuta, a cijena je 20 KM.

Ilidža je jedno od omiljenih mjesta u gradu gdje se može uživati u dugim šetnjama, piti kafu u prirodnom okruženju, zabaviti se u noćnim izlascima ili uživati u tišini noći. No, najveću čar imaju i brojne ljetne bašte, s pogledom na rijeku Željeznicu ili platane prema Velikoj aleji.

10 lokala koje morate posjetiti na Ilidži, po našem izboru, pogledajte OVDJE

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content