Vodič za Ha Long Bay – svjetsko čudo prirode

Zaljev Ha Long Bay nalazi se na UNESCO-voj listi svjetske baštine. Udaljen je 4 sata vožnje autobusom od Hanoia. Čini ga 1.600 otoka od krečnjaka koji su ovaj zaljev napravili jednim od najljepših na svijetu, te nije iznenađujuće da je proglašen jednim od 7 svjetskih čuda prirode. Iz ovih razloga je vjerovatno i najposjećenija destinacija u jugoistočnoj Aziji, te ćete tako imati mnogo opcija pri biranju ture za Ha Long Bay. 

Jedna od prvih stvari koje se trebate upitati je koliko dana ste spremni posvetiti ovom mjestu. Naše mišljenje je da je ovo najljepša destinacija u Vijetnamu i definitivno vrijedna mnogo pažnje. Imajte na umu da za pravi obilazak Vijetnama trebaju u prosjeku 4 sedmice. Čak i ako, kao mi, imate samo 10 dana, morate biti svjesni da možete obići samo neke od glavnih destinacija Vijetnama. U posljednji momenat smo otkazali neke ture jer smo shvatili da ne možemo samo proletjeti kroz mjesta na našoj listi. Sve u svemu, put u Vijetnam mora biti dobro isplaniran unaprijed.

Ture za Ha Long zaljev obično traju između 1 i 3 dana. Mi smo bili na turi koja je trajala 2 dana, ali ćemo vam pokušati dati kompletnu sliku šta možete očekivati od ostalih dana. Jednodnevne ture su najmanje preporučljive, ali i dalje jako popularne. Kako ne biste bili razočarani morate biti svjesni nekoliko činjenica: 

  • 8h ćete provesti u autobusu (po 4h u oba smjera), a samo 4 do 6h na brodu.
  • Obići ćete samo najpopularniji dio Ha Long zaljeva, što znači da ćete konstantno biti okruženi stotinama drugih brodova.
  • Veliki promet brodova znači da su ovi dijelovi često zagađeni.
  • Ipak, turisti koji su odabrali ovu turu s punim znanjem i otvorenim očima su i dalje uživali u veličanstvenosti Ha Longa.

Dvodnevne ture su veoma raznolike. Prije rezervacije dobro provjerite šta je plan puta i šta je uključeno u cijenu (voda za piće, naprimjer, jako često nije uključena, što ne znači nužno da je skupa). Također, obratite pažnju na recenzije kompanije i budite oprezni zbog prevara. S ovim turama imate priliku izaći iz ludila koje se nalazi na samom početku zaljeva i provesti noć na brodu ili otoku. 

Naš cilj je bio vidjeti Lan Ha zaljev, koji je produžetak Ha Long zaljeva i ima mnogo više netaknute prirode. Nažalost, većina dvodnevnih tura ne uključuje i Ha Long i Lan Ha zaljev, pa ćete vjerovatno morati birati između ta dva. 

Tura koju smo mi izabrali s kompanijom Ocean Tours nije uključivala početni dio Ha Long zaljeva. Umjesto toga započela je na Cat Ba otoku koji je najveći otok zaljeva i dalje se nastavila kroz Lan Ha zaljev. Pejzaž je jednako očaravajući, ali izolovan, tako da ćete imati osjećaj da ste sami u okeanu. Mnogo je i čišći, tako da će ture kajakom i plivanje u zaljevu, također, biti mnogo ugodniji. Tokom ture smo imali priliku vidjeti ribarsko selo i ploviti u kajacima za dvoje kroz netaknutu prirodu. 

U jednom trenutku smo se našli u društvu još samo dva kajaka, okruženi otocima, bez i jedne druge duše. S kajacima, također, prolazite kroz Svijetlu i Tamnu pećinu, što je neobično iskustvo, jer su pećine jako niske i imaju stalaktite.

Nakon toga brodom idete dublje u zaljev, te se brod usidri u Ba Trai Dao području gdje s broda možete skakati i plivati. U zavisnosti od sezone, navodno je moguće vidjeti i koralni greben. U tom dijelu nismo vidjeli nijedan drugi brod. U zaljevu može biti meduza, ali one nisu opasne i navodno, u najgorem slučaju, mogu izazvati manju iritaciju kože ako ubodu. Baby meduze s kojima smo mi plivali nisu opekle nikoga od nas, ali znanje da su tu nije bilo prijatno baš svima. Ako ih možete ignorisati, ovo iskustvo plivanja u okeanu bez ikoga oko vas, bit će nevjerovatno. 

Naša tura nije uključivala spavanje na brodu, umjesto toga proveli smo noć na privatnoj plaži Cat Ong otoka. Imate opciju spavati u spavaonici s dvospratnim krevetima ili u bungalovima za dvoje. Večer možete provesti kupujući se, uživajući na plaži pod zvijezdama ili uz zabavne igre, karaoke, plesanje uz logorsku vatru i razne druge aktivnosti organizovane od strane domaćina.

Sljedeći dan smo jako malo vremena proveli na brodu koji nas je ponovo dovezao na Cat Ba otok. Planinarili smo kroz Cat Ba nacionalni park, te se penjali na Ngu Lam vrh, mada u suštini, pravilnije je reći da smo se popeli uz milion stepenica do vrha. Iako put može biti naporan ako nemate kondicije, definitivno je vrijedan. 

U Hanoi smo se vratili do 17h. Cijena naše ture je bila oko 90 USD. U cijenu je bio uključen prijevoz od i do hostela u Staroj četvrti, ručak i večera prvi dan, te doručak i ručak drugi dan, krevet u spavaonici na otoku, tura brodom i vodič, tura kajacima i planinarenje. Još jednom naglašavamo da je ovo samo jedna od mogućih dvodnevnih tura. Ako imate više vremena, trodnevna tura vam nudi opciju da zaista vidite zaljev ili bolje reći oba zaljeva. Koju god turu izaberete, uvjereni smo da ćete biti očarani. 

Qatar Airwaysa iz Sarajeva preko Dohe leti u u tri vijetnamska grada: Hanoi, Ho Chi Minh i Da Nang. Vrlo često imaju popuste u proljeće i jesen tako da vrijedi planirati putovanja unaprijed. 

Tekst i fotografije: Iman Azganović

Zato što jedan članak nije dovoljan….

VIJETNAM, TURISTIČKA ZVIJEZDA JUGOISTOČNE AZIJE

HOI AN, ROMANTIČNI GRAD

THAN TAI, PARK VRUĆIH VRELA U VIJETNAMU

HOI AN MEMORIES: PREDSTAVA ZBOG KOJE ĆETE SE ZALJUBITI U VIJETNAM

HRANA U VIJETNAMU

VODIČ ZA 48 SATI U HANOIU

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content