VODIČ ZA LJENJIVCE ZA SPAŠAVANJE SVIJETA

Ujedinjeni narodi objavili su „Vodič za ljenjivce za spašavanje svijeta“, spisak super lakih stvari koje svaka osoba, čak i ona najljenija, može uvesti u svoju rutinu kako bi dala svoj doprinos i omogućila ostvarenje održivog razvoja – Razvojni ciljevi i agenda 2030.

Dakle, promjena počinje od vas. Ozbiljno. Svaki čovjek je dio rješenja.

 

 

Stvari koje možete učiniti sjedeći na kauču

 

1. Uštedite energiju tako što ćete svoje aparate uključivati u produžne kablove i gasiti kada ih ne koristite, uključujući svoj računar

2. Zaustavite slanje bankovnih izvoda na svoju kućnu adresu i plaćajte račune online ili putem mobitela.

3. Podijelite, nemojte samo lajkati. Ako vidite zanimljivu objavu na društvenim mrežama o globalnom zagrijavanju i ženskim pravima, podijelite je kako bi je i vaši prijatelji vidjeli.

4. Budite glasni! Zatražite od lokalnih i državnih vlasti da se uključe u inicijative koje ne škode ljudima ili planeti.

5. Gasite svjetlo. Vaš televizor i računar osvjetljavaju prostor u određenoj mjeri pa ugasite ostala svjetla ako ih ne trebate.

6. Prijavljujte online nasilnike. Ako primijetite nasilje u prepiskama ili na određenim online platformama, prijavite nasilnika.

7. Budite informisani. Pratite lokalne vijesti i budite u toku napredovanja u ostvarenju globalnih ciljeva online ili na društvenim mrežama.

8. Podijelite svoja iskustva vezana za ostvarenje globalnih ciljeva koristeći hešteg #globalgoals na društvenim mrežama.

 

Stvari koje možete učiniti dok ste u kući

1. Sušenje na zrak. Dozvolite odjeći i kosi da se suše na zrak umjesto da koristite fen. Ako koristite veš mašinu, pobrinite se da je maksimalno popunjena.

2. Kratko se tuširajte. Kupanje u kadi zahtijeva desetine litara vode više od tuširanja koje traje pet do deset minuta.

3. Jedite manje mesa, peradi i ribe. Više je resursa potrebno za uzgajanje stoke nego biljaka.

4. Koristite zamrzivač da zaledite hranu koju ne možete odmah pojesti kako se ne bi pokvarila. Tako ćete uštediti hranu i novac.

5. Đubrivo – korištenje ostataka hrane za đubrivo može smanjiti efekat staklenika i omogućava reciklažu hranjivih tvari.

6. Recikliranje papira, plastike, stakla i aluminija sprečava nastanak deponija.

7. Izbjegavajte predgrijanje rerne. Hranu stavljajte u rernu u trenutku kada je upalite osim onda kada želite postići preciznu temperaturu.

8. Zakrpite pukotine na prozorima i vratima kako biste poboljšali energetsku efikasnost domaćinstva.

9. Zamijenite stare aparate energetski efikasnim modelima i sijalicama.

10. Ako ste u mogućnosti, u svoje kuće ugradite solarne panele. To će vam umanjiti račun za struju!

11. Nabavite tepih. Tepisi i ćilimi održavaju kuću toplom i potrošnju manjom!

12. Uklanjajte snijeg ručno. Izbjegavajte bučne grtalice koje ispuštaju izduvne gasove i fizički se aktivirajte tokom zimskih dana.

13. Upotrebljavajte šibice. Za razliku od plastičnih upaljača, za njih nisu potrebni naftni derivati.

 

Stvari koje možete učiniti van kuće

1. Kupujte domaće. Podržavanje lokalnih proizvođača stimuliše zapošljavanje i sprečava potrebu za prelaženje velikih udaljenosti prilikom isporuke.

2. Kupujte pametno – planirajte obroke, koristite spiskove za kupovinu i izbjegavajte impulsivnu kupovinu. Ne nasjedajte na marketinške trikove koje vas tjeraju da kupujete više hrane.

3. Koristite bicikl, gradski prevoz ili pješačite. Automobil sačuvajte za prilike u kojim treba da vozite veći broj ljudi.

4. Upotrebljavajte trajne posude za vodu i kafu. Tako sprečavate gomilanje smeća, a možda čak uštedite novac koji biste inače potrošili u kafićima.

5. Koristite vlastite kese kada idete u kupovinu. Odustanite od plastičnih kesa i nosite svoj platneni ceker.

6. Kupujte „vintage“ stvari. Novo nije nužno bolje. Pogledajte šta možete da iskoristite od robe dostupne u radnjama polovne robe.

7. Održavajte svoj automobil. Ispravan automobil će emitovati manju količinu štetnih gasova.

8. Darujte ono što ne koristite. Humanitarne organizacije će vašoj staroj odjeći, knjigama i namještaju dati novi život.

9. Vakcinišite sebe i svoju djecu. Kada štitite svoju porodicu takođe doprinosite javnom zdravstvu.

10. Iskoristite svoje pravo glasa za odabir vođa u svojoj zemlji i lokalnoj zajednici.

Stvari koje možete činiti na poslu

1. Ako imate voćku ili užinu koju ne želite, nemojte ih baciti. Podijelite ih sa nekim kome trebaju i ko traži pomoć.

2. Da li sve vaše kolege s posla imaju pristup zdravstvenoj zaštiti? Istražite koja su vaša prava na radnom mjestu. Borite se protiv nejednakosti.

3. Budite mentori mladima. To je jako promišljen, nadahnjujući i efikasan način savjetovanja omladine o načinu na koji mogu izgraditi bolju budućnost.

4. Žene zarađuju 10-30% manje od muškaraca za isti posao. Nejednakost plata opstaje svuda. Iskažite svoju podršku za primanje jednake plate za isti posao.

5. Pobrinite se da vaša firma koristi energetski efikasne sisteme grijanja i hlađenja; podesite termostat naniže tokom zime i naviše tokom ljeta.

6. Da li vaša firma ulaže u čistu i dugotrajnu infrastrukturu? To je jedini način da se zaštite radnici i životna sredina.

7. Oglasite se protiv svake vrste diskriminacije na radnom mjestu. Svi su jednaki bez obzira na pol, rasu, seksualnu orijentaciju, društveni položaj i fizičke sposobnosti.

8. Organizujte „No Impact Week“ (Sedmicu bez štetnog uticaja na životnu sredinu) na poslu. Naučite da živite na održiviji način tokom barem jedne sedmice.

9. Pokušajte da smanjite količinu opada koji stvarate pošto većina otpada završava u okeanima.

10. Analizirajte i mijenjajte svakodnevne odluke. Da li možete da reciklirate na radnom mjestu? Da li vaš poslodavac nabavlja od proizvođača koji su uključeni u ekološki štetne prakse?

11. Budite upoznati sa pravima koja imate radnom mjestu kako biste osigurali svoj pristup pravdi.

12. Korporativna društvena odgovornost je važna! Ohrabrite svog poslodavca da radi sa organizacijama civilnog društva i da nađe način da pomaže lokalnim zajednicama da ostvare svoje ciljeve.

Materijal ustupio UNDP u Bosni i Hercegovini

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content