Vodopad Ilomska

BiH Bucket List Challenge

Izazov #41 – Otkrij skriveni dragulj Vlašića

Planina Vlašić nije samo skijalište niti dobra zabava, već impresivna zbirka prirodnih dragulja, među kojima se posebno izdvajaju vodopadi Ilomske smješteni na putu Travnik –  Kneževo, kojim ste sigurno više puta prošli, a niste znali da se nedaleko od glavne magistralne ceste nalaze ovakvi biseri.

 

Foto: Vladimir Tadić

Da se za vidjeti čuda treba potruditi, govori i ovo prirodno čudo smješteno u impresivnom kanjonu rijeke Ilomska, koja je i pritoka Ugra, rijeke koja također skriva prekrasne vodopade na svom vodotoku. 

Za one koji znaju historiju ovog kraja bolje, mnogo će značiti i da znaju da su vodopadi smješteni između Korićanskih stijena sa lijeve strane i Marića i Imljanskih stijena sa desne. Ima ih dva – jednog nazivaju „Skakavac“ ili „Veliki vodopad“ i “Veliki Badanj”, zbog svoje visine od 40 metara, dok je drugi prosto “Mali Badanj” ili “Mali vodopad”. Smatraju se jednim od najljepših u Bosni i Hercegovini.

Foto: Furaj.ba

Najbolje ih je posjetiti od proljeća do jeseni kada u njima ima izobilje vode, a živopisne boje uljepšaju ambijent. No to nije jedini razlog, zimi put i pristup vodopadima često bude otežan, stoga ne treba riskirati. A i gušt je otići ljeti, kada se u jezercu koje se stvara ispod njegovog slobodnog pada može i osvježiti i okupati. Ako je voda, hladna i brza, pojačajte oprez i vodite računa o sigurnosti!

Kako doći?

Vozite se putem iz Travnika prema Kneževu, prođite selo Vitovlje te nastavite put do “žutog mosta” gdje trebate skrenuti desno na makadamski put. Uglavnom dobar makadamski put bodi do hidrocentrale, gdje možete parkirati svoj automobil i nastaviti pješke nekih 20-30 minuta markiranim planinskim putem prema vodopadu. Orijentirajte se prema tabli s natpisom. Do jednog od vodopada vodi koziji put, tako da nemojte ići u papučama, već u dobroj planinarskoj opremi!

Napomena: Kada ste već tu, ne propustite probati pastrmku iz Ugra!

BiH Bucket List Challenge

Izazov #41 –  Otkrij skriveni dragulj Vlašića

Napomena: Dozvoljeno je objaviti sliku na kojoj niste prisutni, ali prije proglašenja pobjednika molimo vas da nam pošaljete sliku koja dokazuje da ste posjetili jedan od vodopada Ilomske.

Glavni sponzor:

Sponzori projekta:

              

 

Medijski pokrovitelji: 

          

    

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content