Vodopad Studenog potoka – nestvarna ljepota vidljiva s proljeća

Kada zimi dođe kraj i počnu se topiti snjegovi sa bjelašničkih vrhova, duboko u kanjonu Rakitnice doživjet ćete nestvarnu ljepotu vodopada Studenog potoka.

Vodopad Studenog potoka; Foto: Planinar.ba

U proljeće ovaj kaskadni vodopad sa svojih cca 250+ m visine zablješti u punom sjaju i idealna je prilika da ga posjetite ????️⭕️????

Uz Studeni potok se vežu i interesantne legende. Po jednoj legendi veliki zmijoliki zmaj je izašao iz kanjona Rakitnice, koji je udaljen 3 km od sela, i prošao kroz Studeni potok, vijugajući sa namjerom da uništi selo i pojede seljane. Kada su primijetili opasnost, seljani su se povukli na brdo i počeli moliti Boga da se zmaj okameni. Bog je uslišio njihove molitve i u stijeni se i sada može navodno vidjeti oblik te okamenjene nemani.

Vodopad Studenog potoka; Foto: Planinar.ba

Studeni potok svoj put završava u kanjonu Rakitnice gdje formira vodopad kojeg mogu vidjeti smjeli i spretni.

Kako doći?

Krenete li iz skijališta Babin Do na Bjelašnici – potražite put prema selu Šabići. Dolaskom u selo Šabiće, skrenite desno i pratite pravac do sela Umoljani. Uz put ćete vidjeti nekropolu stećaka, staro osmansko groblje, vodenice, džamiju, a zatim stižete u selo gdje možete parkirati automobil. Do vodopada se dolazi malo zahtjevnijom stazom kroz kanjon Rakitnice od Umoljanskih vodenica, niz potok Šklope, a onda planinarskom stazom (osigurana sajlama na nekoliko mjesta) sve do pod vodopad.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Furaj.ba (@furaj.ba)

Preporučujemo posjetu Umoljanima, selu iz legendi smještenom na planini Bjelašnici, na 1.275 metara nadmorske visine.

Možete i samo prošetati do Studenog potoka od Umoljana preko i uživati u tišini planine, osunčanom polju i svježem planinskom zraku. Vidjet ćete katune, vrhove Bjelašnice i podsjetiti se na legende ovog kraja. U Umoljanima možete vidjeti i prelijepu džamiju koja je proglašena nacionalnim spomenikom BiH, nekropolu stećaka i vodenice. Od Kolibe kod Muce u selu Umoljani do Studenog potoka imate oko 4 kilometra hoda, preko Gradine.

Pogledajte fotogaleriju njegovog vodopada, čuda prirode za kojeg se vrijedi namučiti da ga vidite:

Zato što jedan članak nije dovoljan…

UMOLJANI, SELO IZ LEGENDI

TOP 10 RAZLOGA ZAŠTO POSJETITI OKOLINU TRNOVA

STEĆCI U ŠABIĆIMA – SVJEDOCI BOGUMILSKE TRADICIJE ZABJELAŠNIČKIH SELA

ZIMSKA IDILA U BJELAŠNIČKIM SELIMA

SNJEŽNA IDILA U UMOLJANIMA

NAJLJEPŠA ZIMSKA RAZGLEDNICA TRNOVA

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content