Vrelo Miljacke – Skriveni biser nadomak Sarajeva

  Vrelo Miljacke – Skriveni biser nadomak Sarajeva

  BiH Bucket List Challenge – Izazov #20

  Najmanja rijeka s najviše mostova, kako je mnogi opisuju, Miljacka se spominje u brojnim književnim djelima, a opjevana je i u mnogim pjesmama. Vrelo Miljacke je njen najljepši dio.

  Foto: Furaj.ba

  S oko 20 mostova ispod kojih protiče, Miljacka predstavlja jedan od simbola glavnog grada Bosne i Hercegovine. Duga je 35,9 kilometara, a najvećim dijelom protiče kroz Sarajevo. Udaljavajući se od grada prema Bentbaši, čini se da se o ovoj rijeci zna sve manje. 

  MJESTO GDJE SE SPAJAJU DVIJE RIJEKE

  Stanovnicima BiH, turistima, pa čak i Sarajlijama, malo je poznata činjenica da je nastala spajanjem Paljanske Miljacke ispod Jahorine i Mokranjske Miljacke ispod Romanije. Nekoliko kilometara istočno od Sarajeva u selu Dovlići, ove dvije rijeke se pretapaju u jednu – Miljacku.

  Vrelo Miljacke

  Foto: Furaj.ba

  Izvire iz više izdana koji uglavnom nastaju akumuliranjem površinske vode koja propada kroz pukotine krečnjačkog terena Ravne planine. Teče oko 6 km kanjonom, probijajući se silnom planinskom snagom između strmih, stjenovitih, planinskih ogranaka, nekad širim, nekad užim, pa višim, onda opet nižim kanjonom, sve do Sarajeva i dalje prema rijeci Bosni.

  Glavno izvorište se nalazi na Ravnoj planini, samo dvadeset kilometara od Sarajeva, a tri kilometra od Pala. Bogat pitkom vodom, obložen sedrom i mahovinom, izvor je izvajan u najljepše oblike. Smješten je ispod zidina starog utvrđenja Gradina Pavlovića, a sastoji se od većih i manjih slapova i vodopada. 

  Vrelo Miljacke
  Foto: Furaj.ba
  HLADOVINA ČETINARSKE ŠUME

  Iz mjesta gdje u hladnijim danima teče obilna voda, ljeti teče vrlo tanki mlaz, što ipak ne umanjuje ljepotu ovog bisera netaknute prirode. Pozitivna stvar pri obilasku ovog mjesta u toplijim danima jeste što možete ići cijelim koritom i pristupiti dijelovima rijeke kojima ne biste mogli u periodima kada ima više vode.

  Svježina zraka i hladovina četinarske šume ono je što privlači brojne ljubitelje boravka u prirodi. Idealno mjesto za bijeg od gradske svakodnevice, gdje se možete osvježiti i u potpunosti odmoriti. 

  Pažnju posjetitelja privlači i nacionalni spomenik Hadžišabanovića vila, kao i blizina olimpijske ljepotice Jahorine, te ostaci čuvene trase stare pruge Sarajevo-Užice. Posjetitelje oduševljava i pogled na paljansku kotlinu, a okruženje je idealno za dobar izlet, roštilj, sport i rekreaciju. 

  Foto: Furaj.ba

  U blizini izvora se nalazi nekoliko ribljih restorana u kojima se poslužuje tek uhvaćena riba po vlastitoj želji, a tu su i restorani u kojima može da se naruči hrana pripremljena od namirnica koje uzgajaju vlasnici uslužnih objekata.

  Iako je vrelo Miljacke mjesto koje ljubitelje prirode fascinira već pri prvoj posjeti, ovaj potencijal je nedovoljno iskorišten. Do izvora treba pješačiti neuređenim terenom, no to ne umanjuje vrijednost ovom skrivenom biseru nadomak Sarajeva. Uz malo ulaganja i truda ovo mjesto bi moglo postati prava turistička atrakcija!

  Samila Ivković, Furaj.ba