Vrelo Miljacke – Skriveni biser nadomak Sarajeva

BiH Bucket List Challenge

Izazov #14  Napij se vode sa Vrela Miljacke

Najmanja rijeka s najviše mostova, kako je mnogi opisuju, Miljacka se spominje u brojnim književnim djelima, a opjevana je i u mnogim pjesmama. Vrelo Miljacke je njen najljepši dio. I koliko god puta da dođete nećte zateći isti prizor.

Foto: Furaj.ba

 Foto: Furaj.ba

S oko 20 mostova ispod kojih protiče, Miljacka predstavlja jedan od simbola glavnog grada Bosne i Hercegovine. Duga je 35,9 kilometara, a najvećim dijelom protiče kroz Sarajevo. Udaljavajući se od grada prema Bentbaši, čini se da se o ovoj rijeci zna sve manje. 

MJESTO GDJE SE SPAJAJU DVIJE RIJEKE

Stanovnicima BiH, turistima, pa čak i Sarajlijama, malo je poznata činjenica da je nastala spajanjem Paljanske Miljacke ispod Jahorine i Mokranjske Miljacke ispod Romanije. Nekoliko kilometara istočno od Sarajeva u selu Dovlići, ove dvije rijeke se pretapaju u jednu – Miljacku.

Vrelo Miljacke

Foto: Furaj.ba

Izvire iz više izdana koji uglavnom nastaju akumuliranjem površinske vode koja propada kroz pukotine krečnjačkog terena Ravne planine. Teče oko 6 km kanjonom, probijajući se silnom planinskom snagom između strmih, stjenovitih, planinskih ogranaka, nekad širim, nekad užim, pa višim, onda opet nižim kanjonom, sve do Sarajeva i dalje prema rijeci Bosni.

Glavno izvorište se nalazi na Ravnoj planini, samo dvadeset kilometara od Sarajeva, a tri kilometra od Pala. Bogat pitkom vodom, obložen sedrom i mahovinom, izvor je izvajan u najljepše oblike. Smješten je ispod zidina starog utvrđenja Gradina Pavlovića, a sastoji se od većih i manjih slapova i vodopada. 

Vrelo Miljacke
Foto: Furaj.ba

HLADOVINA ČETINARSKE ŠUME

Iz mjesta gdje u hladnijim danima teče obilna voda, ljeti teče vrlo tanki mlaz, što ipak ne umanjuje ljepotu ovog bisera netaknute prirode. Pozitivna stvar pri obilasku ovog mjesta u toplijim danima jeste što možete ići cijelim koritom i pristupiti dijelovima rijeke kojima ne biste mogli u periodima kada ima više vode.

Svježina zraka i hladovina četinarske šume ono je što privlači brojne ljubitelje boravka u prirodi. Idealno mjesto za bijeg od gradske svakodnevice, gdje se možete osvježiti i u potpunosti odmoriti. 

Foto: Furaj.ba

Pažnju posjetitelja privlači i nacionalni spomenik Hadžišabanovića vila, kao i blizina olimpijske ljepotice Jahorine, te ostaci čuvene trase stare pruge Sarajevo-Užice. Posjetitelje oduševljava i pogled na paljansku kotlinu, a okruženje je idealno za dobar izlet, roštilj, sport i rekreaciju. 

Foto: Furaj.ba

U blizini izvora se nalazi nekoliko ribljih restorana u kojima se poslužuje svježa riba a tu su i restorani u kojima može da se naruči hrana pripremljena od namirnica koje uzgajaju vlasnici uslužnih objekata.

Kako doći?

Izvor se nalazi 20 kilometara jugoistočno od centra Sarajeva, u Gornjim Palama u podnožju Jahorine. Po izlasku iz Pala, kod table „Restoran Vrelo Miljacke“ skrenite desno i nastavite lokalnom cestom koja će vas odvesti do restorana, u čijoj okolini možete parkirati automobil. Do izvora vodi kratak makadamski put.

Samila Ivković, Furaj.ba

 

BiH Bucket List Challenge

Izazov #14 –  Napij se vode sa Vrela Miljacke

Napomena: Dozvoljeno je objaviti sliku na kojoj niste prisutni, ali prije proglašenja pobjednika molimo vas da nam pošaljete sliku koja dokazuje da ste posjetili Vrelo Miljacke.

Glavni sponzor:

Sponzori projekta:

             

Medijski pokrovitelji: 

        

   

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content