Sarajevski mostovi

Na rijeci Miljacki koja protiče kroz Sarajevo izgrađeno je dvadesetak mostova. Neki davno, neki u novije vrijeme. No, sarajevski mostovi su jako zanimljivi, svaki na svoj način.

Fotografija: Adnan Bubalo

Piše: Elma Zećo, Furaj.ba

Već kada stanete uz Miljacku, u dijelu grada gdje se nalazi arhitektonska ljepotica Vijećnica, prema Bentbaši, možete steći dojam da se nad ovom rijekom nadvija zasigurno veći broj mostova. Iz te perspektive, s manjim distancama, vidite njih nekolicinu kako se redaju jedan za drugim spajajući svojim lukovima obale rijeke koja nastaje nekoliko kilometara istočno od Sarajeva, u selu Dovlići, gdje se spajaju Paljanska Miljacka, koja izvire u Palama i Mokranjska Miljacka, koja izvire u Kadinom Selu. Miljacka potom teče na zapad, u Sarajevo. Na koritu rijeke koje se najvećim dijelom vidi s glavne ceste ima dvadeset mostova, te još dva nakon što Miljacka skrene prema naselju Halilovići. Miljacka teče do rijeke Bosne u koju se ulijeva.

Kozija ćuprija

Kozija ćuprija; Foto: Furaj.ba

Jedan od najstarijih mostova u Sarajevu, Kozija ćuprija je smještena u kanjonu Miljacke i udaljena svega nekoliko kilometara od Vijećnice, top turističke atrakcije. Pretpostavlja se da je izgrađena u 16. vijeku, u doba vezira Mehmed-paše Sokolovića. Svojevremeno je ovdje bio carigradski drum, kojim se iz Sarajeva moglo putovati u istočne dijelove Osmanskog carstva, sve do njegove prijestolnice – Istanbula.

Šeher-Ćehajina ćuprija

Ovaj nacionalni spomenik BiH naći ćete u neposrednoj blizini Vijećnice. Za gradnju se veže porodična priča pripovijedajući o ocu koji zbog odlaska sina u Istanbul i njegove odluke da se ne vrati odlučuje izgraditi most. Međutim, smrt obustavlja gradnju, koju nastavlja povratkom u Sarajevo sin kada čuje šta se s njegovim ocem zbilo. Prema nekim natpisima, most je sagrađen 1585./1586. godine, dok neki drugi navode 1620. kao godinu gradnje.

Foto: Furaj.ba

Novi most Vijećnica

Sam njegov naziv upućuje gdje se nalazi, kod Vijećnice, s druge strane puta koji vodi prema dućanima i ugostiteljskim objektima Baščaršije. Most je novijeg datuma, postoji od 2003., a njegovom izgradnjom poboljšale su se saobraćajne prilike u ovom dijelu grada.

Careva ćuprija

Iako je građen i rušen, na koncu je ovaj most ipak uspio sačuvati svoj prvobitni izgled. Najprije Carevu ćupriju gradi plemić Isa-beg Ishaković u 15. vijeku, ali će biti srušen tokom poplave 1619. Kameni most koji će kasnije sagraditi Hadži Husein-aga Haračić morat će biti rekonstruisan. Već u doba uprave Austro-Ugarske bio je u lošem stanju. Srušen je i ponovo izgrađen po uzoru na prvi. Nalazi se ispred Careve džamije.

Latinska ćuprija

Foto: Furaj.ba

Latinska ćuprija u Sarajevu je poznata i kao Principov most. Više decenija zvala se po mladiću, vinovniku događaja poznatog kao Sarajevski atentat kada stradaju prijestolonasljednik Austro-Ugarske monarhije Franz Ferdinand i njegova supruga Sophie. U 1541. Latinska ćuprija je bila prvobitno drveni most, no, nešto kasnije, u istom vijeku, gradi se kao kameni most. Povezujući desnu obalu Miljacke s naseljem u kojem je stanovalo kršćansko stanovništvo – Latinlukom, most je nazvan Latinska ćuprija.

Most Ćumurija

I ovaj most, za koji se vjeruje da je ime dobio po pepelu ćumura kojeg su kovači odlagali u njegovoj blizini. Svojom izgradnjom seže u daleku prošlost, 1556. godinu, kada ga gradi Hadži Hasan. Kako je vrijeme prolazilo, morao je biti popravljan, a već 1886. godine zamijenjen je željeznom konstrukcijom. Od 1919. most se zvao Zrinjskog most, po hrvatskom banu Petru Zrinjskom, a 1993. godine mu je vraćeno ime Ćumurija. Nalazi se blizu parka At Mejdan.

Most Drvenija

Most je sagrađen 1898. godine. S izuzećem drvene ograde koja je sačuvana, njegova drvena konstrukcija zamijenjena je betonskom 1980.-ih godina zbog toga što ga je često plavila nabujala Miljacka. Na Drveniji je uvijek dinamično, jer se nalazi blizu srednjoškolskih i visokoobrazovnih ustanova.

Most Čobanija

Jedno tramvajsko stajalište prije Drvenije nalazi se most Čobanija, odmah preko puta Narodnog pozorišta. I ona je svojevremeno bila drveni most, čija se gradnja pripisuje Hasanu Vojvodi 1557. godine. S vremenom je rekonstruisan, a u jednom trenutku na mjestu starog izgrađen je željezni most, koji neće opstati. Novi će se nad Miljackom izdići 1888. godine.

Depositphotos_sarajevo_mos

Foto: Depositphotos

Festina Lente  

Neobično lijep most je Festina Lente, što u prevodu znači Požuri polako. Izgrađen je 2012. godine kod Akademije likovnih umjetnosti, čiji su studenti produkt dizajna Adnan Alagić, Amila Hrustić i Bojana Kanlić uradili idejno rješenje za njega. Most spaja Obalu Maka Dizdara s Radićevom ulicom.

Foto: Furaj.ba

Skenderija most

Most namijenjen pješacima poznat je i kao Eiffelov most zbog predanja, koje, istina, nije potvrđeno nijednim pisanim dokumentom, da ga je projektovao arhitekt Eiffelovog tornja u Parizu – Alexandre Gustave Eiffel. Najprije je drvenu ćupriju sagradio krajem 15. ili na početku 16. vijeka osmanski namjesnik Skender-paša po kojem je naselje na lijevoj obali Miljacke nazvano Skenderija, dok se željezni most gradi 1893. godine. Poslije rata most je obnovljen 2004., a danas je mjesto na kojem se ostavljaju ljubavne poruke.

Foto: Furaj.ba

Most na Skenderiji s kolovoznim trakama

Dvadesetak metara od Skenderija mosta nalazi se za saobraćaj otvoreni betonski most, koji je izgrađen 1969., u istoj godini kada i kulturno-sportski i sajamski objekat Centar Skenderija. Uslijed ratnih dejstava most je pretrpio veliku štetu, pa je obnovljen 2014. godine. Most predstavlja jednu od najfrekventnijih tačaka u gradu.

Foto: Furaj.ba

Foto: Furaj.ba

Most Suade i Olge

Most Suade i Olge premošćuje Miljacku u dijelu grada koji izlazi na Vilsonovo šetalište i naselje Marijin Dvor, gdje se nalaze institucije od državnog značaja i šoping centri. Ime nosi po Suadi Dilberović i Olgi Sučić, prvim žrtvama opsade Sarajeva. Na ovom mostu ubili su ih snajperisti srpskih jedinica 5. aprila 1992. Kap moje krvi poteče i Bosna ne presuši, zapisano je na spomen ploči postavljenoj njima u čast.

Most Ars Aevi

Foto: Furaj.ba

Ovaj most nalazi se na Vilsonovom šetalištu, blizu Zemaljskog muzeja BiH i Historijskog muzeja BiH. Dizajnirao ga je renomirani italijanski arhitekta Renzo Piano, počasni građanin Sarajeva. Most je otvoren 2002. godine predstavljajući putokaz prema prostoru budućeg muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi, koji je za sada smješten u Domu mladih na Skenderiji.

Nekadašnji Most bratstva i jedinstva

Most se nalazi u ulici Hamdije Čemerlića spajajući dva velika sarajevska naselja – Grbavicu i Pofaliće. Izgrađen je 1951. godine, u vrijeme komunističke Jugoslavije, čiju je politiku prožimalo zajedništvo i jednakost svih njenih naroda, oslanjajući se na partizanski svjetonazor sažet u paroli bratstva i jedinstva u borbi protiv fašizma. Zato je prozvan Mostom bratstva i jedinstva.

Foto: Furaj.ba

Most kod hotela Bristol

Mali pješački most nalazi se preko puta hotela Bristol, na Vilsonovom šetalištu između dva velika za saobraćaj otvorena mosta – nekadašnjeg Mosta bratstva i jedinstva, te mosta u ulici Topal Osman-paše. Most postoji iz vremena bivše Jugoslavije.

Most u ulici Topal Osman-paše 

Izgrađen je 1973. godine, u vremenu dinamičnog razvoja Sarajeva. Spaja naselja Grbavicu i Socijalno, u neposrednoj blizini Elektroprivrede BiH, šoping centra Robot i Opštine Novo Sarajevo. Tokom opsade Sarajeva nalazio se na prvoj borbenoj liniji pretrpivši velika oštećenja. Obnovljen je 2013.

Most u ulici Azize Šaćirbegović

Sarajlije ga najčešće nazivaju mostom Malta. Naime, on je veza između naselja Dolac Malta i Hrasno. Izgrađen je još sedamdesetih godina prošlog vijeka. I on je bio u ratu oštećen kao i brojne druge znamenitosti grada. Obnova je uslijedila 2011. godine.

Most malezijsko-bosanskohercegovačkog prijateljstva

Simbolizujući prijateljske veze između Malezije i BiH ovaj moderni most stavljen je u službu građana 2005. godine kada ga je otvorio bivši malezijski premijer Mahathir Mohamad. Most malezijsko-bosanskohercegovačkog prijateljstva spaja naselja Čengić Vilu i Hrasno, vodeći do velikog poslovno-stambenog objekta – Bosmal City Centera.

Most Kongresmena McCloskeyja

Most se nalazi u naselju Otoka kod poznate pijace Otoka. Izgrađen je sedamdesetih godina prošlog vijeka, dok od 2010. godine nosi naziv po američkom kongresmenu Francisu Xavieru Franku McCloskeyju, prijatelju BiH koji se zalagao za zaustavljanje rata u BiH.

Most kod Istiklal džamije

Blizu mosta Kongresmena McCloskeyja nalazi se most koji spaja šetalište s drugom stranom Miljacke na kojoj se nalazi Istiklal džamija. Daleko nije ni Olimpijski bazen.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content