Izvor rijeke Željeznice

BiH Bucket List Challenge – Izazov #18

Izvor rijeke Željeznice nastaje iznad sela Turovi od dva potoka – Godinjskog i Hrasničkog. Rijeka Željeznica protiče duž cijele sarajevske regije. Od izvora do ušća na njoj se krije mnogo bisera koji će vas iznenaditi svojom ljepotom.

Foto: Furaj.ba

Autorica: Semra Hodžić

Fotografije: Furaj.ba

Izvor rijeke Željeznice

Godinjska pećina podno brda Orlovača, na istočnim padinama planine Treskavice, mjesto je gdje izvire rijeka Željeznica. Dojmljiv je to prizor, gdje voda u pećini ponire u dubok bezdan, a zatim izvire pedesetak metara niže i svoj put nastavlja brzacima i kaskadama. Sama pećina također je vrlo posebna i atraktivna zbog svog bogatog pećinskog nakita. Duboka je tridesetak metara, a visoka od jednog do pet metara.

Godinjska pećina; Foto: Furaj.ba

U njenoj utrobi čuje se huk vode, a i sama je dom brojnim životinjama, poput slijepih miševa. Pedesetak metara ispod ulaza u pećinu nevjerovatan je prirodni čin – to se ispod kamena rađa rijeka. Putujući s treskavičkih vrleti i njenih silnih izvora vode, voda je sebi napravila put do ovog mjesta gdje izvire i počinje teči da bi postala rijeka. Odatle Željeznica svoj put nastavlja mirno, do najveće prirodne atrakcije na njoj – prirodnog fenomena Kazani u selu Turovi.

izvor rijeke Željeznice
Godinjski potok; Foto: Furaj.ba

Kako doći?

Do izvora rijeke Željeznice može se doći iz sela Godinja kod Trnova, gdje možete parkirati automobil, a zatim nastaviti pješke livadama, pa stazom kroz gustu bukovu šumu. Od sela do izvora potrebno vam je pola sata hoda.

Kazani – prirodna atrakcija

Foto: Furaj.ba

Kazani su najpoznatija prirodna atrakcija na rijeci Željeznici i najpopularnije izletište u okolini Trnova. Nalaze se u blizini sela Turovi, u podnožju planina Bjelašnice i Treskavice. Rijeka je na tom mjestu, nakon nekoliko stotina metara mirnog toka, napravila krečnjačku gredu – kazan, kroz koji voda pjeni, ključa baš kao u nekom velikom kazanu na vatri i zbog ove neobične pojave ljudi su ovo mjesto nazvali „Kazani”. Uređeno izletište, čista rijeka i nesputana priroda izuzetno su privlačni posjetiocima. Korito je duboko 10 metara, široko 2-4 m i dugo 150 m.

Foto: Furaj.ba

Iznad “kazana” se nalazi drveni mostić koji vas vodi na vidikovac na kojem se nalazi jedna klupa, te do vodopada i same rijeke ispod kazana. Preko mosta može se doći i do starog mlina i vodenice, još jednog prekrasnog mjesta u ovom dijelu. Na tom mjestu svaki posjetilac se divi neobičnoj slici koju je plahovita planinska voda napravila. Zbog ovog fenomena Kazani su i značajna turistička atrakcija trnovske regije.

Kako doći?

Na samom izlasku iz Trnova, skrenite prema naselju Turovi kod jasno naznačene table i vozite se oko pet minuta automobilom do mjesta na kojem možete parkirati automobil, kraj samog izletišta. Put je označen putokazima. Usput ćete vidjeti i nekropolu sa stećcima. Do izletišta se može doći i sa Bjelašnice, nakon što prođete Dejčiće i Dujmoviće, skrenite prema Godinji i nastavite se voziti pravo prema Trnovu.

Tok Željeznice

Željeznica na Ilidži; Foto: Furaj.ba

Od izvora do ušća u rijeku Bosnu na Sastavcima kod naselja Osijek i Otes, Željeznica teče dužinom od 27 kilometara. Svojim tokom prolazi kroz Sarajevsku regiju, najnaseljeniju i najindustraliziraniju regiju Bosne i Hercegovine, a najznačajnije naselje na njenim obalama je prelijepa Ilidža.

Ljeti se Sarajlije rado sunčaju na širokim obalama Željeznice u srcu Ilidže, a u toplim ljetnim večerima se šeta ili ide na piknik. Uz obale Željeznice nalazi se i nekoliko popularnih ilidžanskih restorana i kafića u čijim ljetnim baštama možete uživati u savršenom pogledu i vrhunskoj gastronomskoj ponudi.

U njene se vode ulijevaju i vode Crne Rijeke koja izvire ispod obronaka Jahorine i Trebevića, a u Željeznicu se ulijeva kod Trnova, rijeke Bijele koja se u nju ulijeva kod sela Kijevo, a zatim i nekoliko većih potoka poput Kasindolskog itd. Kod sela Bogatići nadomak Trnova na rijeci je nekoliko godina nakon Drugog svjetskog rata sagrađena hidrocentrala s instaliranom snagom od 6,5 MW.

Ribolov i mušičarenje

Rijeka Željeznica ima terene pogodne za upražnjavanje svih tehnika ribolova. Nekada je bila izuzetno bogata ribom, no njen riblji fond danas je znatno siromašniji. Ipak, pogodna je za ribarenje i na nekim dijelovima idealna za mušičarenje. Po proporcijama i obliku rijeke, ribari kažu da se najuspješnije lovi na varalice i udicom na plovak (na dozvoljene vrste riba tom tehnikom).

Biciklisti rado voze duž rijeke Željeznice, a jedna od omiljenih staza ljubiteljima dvotočkaša duga je 85 kilometara i vodi relacijom: Sarajevo – Babin Do – Kazani – Trnovo – Kijevo – Krupac – Sarajevo.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content