Vuneni luksuz

Oni su htjeli drugačije. U borbi protiv jeftinog šunda na tržištu, osmislili su jedinstven projekat koji je našao svoj put do kupaca

Priču je počela razvijati Amna Mujkanović u svom domu praveći različite rukotvorine, a onda je udružila snage s prvim rođakom Erdalom Medenčevićem stvorivši kreativnu radionicu unikatnih predmeta moćnih da obraduju ljude i oplemene svaki topli dom.

Nije ništa bilo jednostavno, čak ni nabaviti prikladan stan za tkanje, koji je na kraju stigao iz Valjeva. Počeli su raditi sa svilom, pamukom i lanom da bi u jednom trenutku otkrili blagodati vune, što će postati osnovni resurs za izradu njihovih proizvoda.

“Željeli smo da kroz naše proizvode pokažemo nas, našu BiH. U tome su nas najprije prepoznali stranci i dali nam vjeru da se krećemo u pravom smjeru. Napravili smo web stranicu Vuna.ba predstavljajući značaj vune, jer smo željeli podsjetiti ljude na to šta je ona značila u našoj prošlosti kada smo se svi pokrivali jorganima od vune, koristili jastuke punjene vunom, a imali smo manje problema s kičmom kao i s alergijama nego danas. Ljudi su ubrzo naše proizvode počeli oslovljavati s Vuna.ba, što je postao i naziv našeg brenda”, govori Erdal, kojem je cilj izgraditi mrežu djelatnika s vunom širom BiH.

U kreativnoj radionici moguće je od vune napraviti različite proizvode za dom. Kada uđete, vidjet ćete maštovite tepihe, kućne papuče s pufnicama, drvene stolice oplemenjene vunenim kuglama, XXL šaleve…, a sve što poželite može se izraditi prema vašim vizijama. Najvažnije je da će ono što dođe u vaš posjed biti unikatno, jer u svaki naredni proizvod bit će utisnuta drugačija duša.

Jedna od saradnica kreativne radionice je i Alisa Mujkanović, koja želi ući u sve faze proizvodnje kako bi jednog dana krenula majčinim stopama.

“U ovom poslu sam se brzo pronašla. On jeste zahtjevan, ali istovremeno odmara. Posebna je satisfakcija kada stvorite proizvod i vidite oduševljenje kod kupca”, kaže nam.

Proizvodi Vuna.ba izlažu se u koncept store dućanima, Mikseru, na  diplomatskom bazaru, a moguće je posjetiti i kreativnu radionicu smještenu blizu Željinog stadiona na Grbavici.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content