Waldorf salata nosi ime po mjestu nastanka, kreirana krajem 19-og vijeka u Waldorf hotelu postala je jednim od simbola New Yorka. Obično se sprema od svježeg celera, jabuke i oraha.
Foto: Pixabay
Sastojci:
1 korijen celera srednje veličine
2 jabuke srednje veličine
šaka grožđa
šaka oraha
3 kašike majoneze
3 kašike jogurta
1 kašika meda (po želji)
1 kašika sjeckanog peršuna za dekoraciju
Priprema:
1. Majonezu razmutiti sa jogurtom pa ostaviti sa strane. Opciono dodati kašiku meda, ako se želi slađi preliv.
2. Celer oguliti, isjeckati na tanke trake i staviti u veću posudu u kojoj će se salata miješati. Zrna groždja prepoloviti, izvaditi koštice i dodati u sud. Orahe isjeckati ili izlomiti, dodati, ali ostaviti manji dio za posipanje. Jabuke oguliti, isjeći na trakice. Jabuke se posljednje pripremaju da ne bi pocrnile. Sve lagano izmiješati.
3. Preliti mješavinom majoneze i jogurta i opet lagano izmiješati. Salatu servirati ohlađenu, posutu orasima i peršunom.
Pored ovih sastojaka možete dodati i piletinu ili puretinu i onda vam salata može biti glavni obrok.