Wiener Café: Bečko, a u srcu Sarajeva

Bečki kafe kao gastronomski objekat tipična je bečka institucija gradeći i do danas važan dio tradicije austrijske prijestolnice. No, istini za volju, ona to čini i šire.

Sponzorisani članak

Jedna priča, dvije strane svijeta

Kako dvije prijateljske zemlje – Austriju i BiH – veže zajednička historija, svojim konceptom enterijera kojeg krasi stil elegancije i udobnosti, izvrsno se uklapala u hotelijersko-ugostiteljsku zamisao poduzetnika iz Berlina, Muniba Preljevića, kada je odlučio u Sarajevu napraviti Hotel baštinu Ovo malo duše. Njegova namjera bila je spojiti Istok i Zapad dočaravajući itekako bogatu zaostavštinu dinamične prošlosti BiH tokom koje su se smjenjivale različite imperije. Svaka od njih ostavila je svoje obrise vidljive i u turističkoj zoni grada gdje samo jedna tanka linija dijeli stari bazar, Baščaršiju, nastalu u vrijeme Osmanskog carstva, od centra koji sugeriše zapadniju arhitekturu.

Na sličan način, u preuređenoj austrougarskoj vili koja je napravljena 1894. godine, odvojeni su topla Hotel baština Ovo malo duše i lijepi Wiener Café.  Ideja je svoj finalni oblik dobila u saradnji s arhitekticom Lejlom Krstić, tako da hotelski dio predstavlja Orijent, dok je Wiener Café odličje Zapada.

Stil koji privlači

Skoro sve je ovdje dekorisano kao u klasičnom bečkom kafeu. Kada uđete, vašu pažnju na prvi pogled privući će rearitet – stariji klavir svijetle smeđe boje, namijenjen za note klasične i opuštajuće muzike, koji krasi središnji dio prizemlja kafea. Okolo sjede gosti, dok s desne strane tiho zveckaju šoljice kafe šireći miris ovoga puta sarajevskog autohtonog duha. Vjerovatno je zato Wiener Café jedino mjesto gdje možete popiti kafu Sabahušu, Kajmakušu, Razgovorušu, Dočekušu, Razgalicu i završiti dan s Jacijušom.

Već na sprat kafea vode vas čelične kružne stepenice koje izgledaju kao umjetničko djelo. Potom ulazite u kontemplativan ambijent s udobnim foteljama, retro stolicama, mramornim stolovima i ogledalima prošlog vijeka. Svega ovdje ima dovoljno, a ničega previše. Ima i novih, ali i starijih predmeta zbog kojih je vlasnik Munib zajedno sa svojim kreativnim timom prešao kilometre kako bi došao u posjed vrijednih antikviteta.

To je stil Wiener Caféa, koji naprosto poziva na svakodnevna druženja prijatelja, mladića i djevojaka, bračnih parova i poslovnih ljudi. Ali, on je i mjesto s kojim se također upoznaju svi putujući gosti hotel baštine Ovo malo duše, jer im se upravo tu priređuje ukusni doručak, bilo da je engleski, bosanski, sarajevski, bečki ili bio doručak. Garantovano, svako će naći ono što mu odgovara i poželjet će da ponovo dođe, jer nivo profesionalnosti na koji je vrijedni tim na čelu s Mirhadom Arnautovićem izdigao rad u Wiener Caféu osvaja za sva vremena.

U ljetnoj sezoni goste Wiener Caféa privlači da sjede ispred ulaza gdje je napravljena mala ljetna bašta, idealno mjesto za osvježavanje pored kojeg se smjenjuju slike života inspirativne Baščaršije na koju stižu stanovnici cijelog svijeta. Ovoliko raznolikosti teško će biti bilo gdje pronaći. Vrijeme je da se i sami uvjerite.

ADRESA

Wiener Café

Mudželeti Mali No. 271000 SARAJEVO Tel: + 387 33 972 800Fax: + 387 33 232 429 www.ovo-malo-duse.com

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content