WWF pozvao sve vlade svijeta na zabranu štetnih jednokratnih plastičnih proizvoda

Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) pozvala je vlade svijeta da podrže globalne zabrane i postepeno ukidanje štetnih, jednokratnih plastičnih proizvoda poput plastičnog pribora za jelo, e-cigareta, mikroplastike u kozmetici i slično.

 

 

Kako je u saopćenju istaknuto, ovaj apel stiže uoči pregovora o UN-ovom sporazumu o zagađenju plastikom koji će bit održan u Parizu od 29. maja do 2. juna.

WWF je naručio niz novih izvještaja koji su objavljeni, a koji identifikuju najštetnije plastične proizvode koji zagađuju životnu sredinu i predlažu globalne mjere kontrole neophodne za eliminaciju, umanjenje ili sigurno upravljanje tim predmetima.

Organizacija zagovara da se ove mjere uključe u tekst sporazuma koji će biti objavljen uoči sljedeće runde pregovora u decembru 2023. godine. 

Istraživanje nudi niz opcija koje mogu da doprinesu rješavanju najhitnijih izazova zagađenja plastikom u sklopu novog globalnog sporazuma, tako što plastične proizvode dijeli u dvije grupe. Oni koji mogu značajno da se smanje ili eliminišu u kratkom roku su razred I, a oni koje trenutno ne mogu značajno da se smanje ili eliminišu, ali zahtjevaju globalne mjere kontrole kako bi se promovisalo recikliranje i odgovorno upravljanje i zbrinjavanje su razred II.

Analiza dijeli proizvode u široke kategorije na osnovu rizika zagađenja, a WWF vjeruje da će to pomoći svrsishodnoj regulaciji na globalnom nivou, umjesto da se donose zakoni za pojedinačne plastične predmete – što može da bude kompleksno i da stvori moguće pravne praznine.

Prema trenutnim saznanjima, do 2040. godine globalna proizvodnja plastike će biti udvostručena.

Ukazano je i da se, iako je plastika jeftina i svestrana, s neograničenim mogućnostima za upotrebu u mnogim industrijama, skoro polovina sve plastike koristi za proizvodnju kratkotrajnih ili jednokratnih proizvoda koji se razgrađuju stotinama godina, a većina se upotrebljava u zemljama s visokim i srednjim primanjima.

Kako je navedeno, recikliranje nije dovoljno, jer se globalno reciklira manje od 10 posto plastičnih proizvoda.

Iz WWF-a su naglasili da je eliminisanje visokorizične i nepotrebne jednokratne plastike prvi korak ka stvaranju pravednije i kružne (cirkularne) ekonomije, ali ugovor mora da osigura priznanje i uključivanje onih koji bi mogli biti pogođeni takvim zabranama, poput radnika koji se bave otpadom.

Smatraju da su pregovori u Parizu jedinstvena prilika da se predlože globalne mjere koje bi, napokon, mogle udaljiti čovječanstvo od jednostranog načina razmišljanja – onog koji podstiče dvostruku krizu – krizu prirode i klime.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content