Za savršene uspomene iz Jajca

Ljeti u Jajcu ne može vam biti dosadno ni na tren. Ako ne obilazite spomenike, prirodu ili kulturno-sportske manifestacije, onda se upustite u neke od mnogobrojnih sportskih avantura i priuštite sebi nezaboravne trenutke.

Autorica: Semra Hodžić

Rafting na divljim vodama Vrbasa 

Ukoliko volite izazove, nemirna kanjonska rijeka Vrbas nudi istinski – zahtjevni rafting spust dužine 12 kilometara u periodu od maja do oktobra. Tura po divljim vodama Vrbasa počinje od Torlakovca nadomak Jajca, vodi ispod Plivskog vodopada i traje 3-4 sata. Tokom ture zaustavit ćete se u kampu Vinac, a kasnije i na obalama Vrbasa gdje se tradicionalno roštilja. Ture mogu biti i kraće. Na Vrbasu se svake godine u junu, sa izuzetkom pandemijske 2020, organizira Međunarodna rafting regata od Torlakovca do Pruda u Jajcu dužine oko 25 kilometara. Nakon sat i po vremena spusta u kampu u Vincu pravi se pauza za užinu, a odatle učesnike regate očekuje vožnja do Plivskog vodopada gdje se tradicionalno kupa i skače u bazen. 

Foto: Samed Žužić

Rafting tour Jajce

Kontakt: +387(0)63351831

Vožnja kajakom na Velikom jezeru

Vode Velikog jezera su pored kupanja idealne za vožnju kajakom, kanuom ili čamcem, koje možete iznajmiti petkom, subotom ili nedjeljom od kajaškog/kanu kluba Jajce, koji postoji već više od 50 godina i koji je BiH predstavljao na svjetskom kupu. Zahvaljujući klubu, u Jajcu se ponovo održavaju državna prvenstva na kojima se okupljaju najbolji kajakaši, a u klubu su i domaćini veslačkim reprezentacijama Srbije i Turske koje se u Jajcu pripremaju za takmičenja. Na jezeru još možete iznajmiti i pedaline, ali i brodice za plovidbu na kojima je moguće organizirati i ručak. Za one koji žele više zabave i adrenalina, lokalci iznajmljuju i lopte na vodi.

Kajak/kanu klub Jajce 

Kontakt: +387(0)63983706

Rafting safari na Plivi

Za razliku od nemirnog Vrbasa, rijeka Pliva je mirna i pitoma, a rafting safari kojeg možete isprobati ploveći niz njene vode će vas oduševiti. Njene obale dom su brojnim pticama, a vode ribama, koje možete vidjeti tokom rafting safarija na kojem možete sresti i vukove. Spust počinje od mjesta Pljeve kod Šipova do Velikog Plivskog jezera, a u raftingu se možete okušati od marta do oktobra po cijeni od 30 do 50 KM. 

Zipline preko Plivskog vodopada

U ziplineu dugom 250 metara preko samog Plivskog vodopada svi se žele okušati. Ovu jedinstvenu avanturu doživjet ćete prvim spustom niz sajlu koja ide preko kanjona Vrbasa na vidikovac preko puta vodopada Plive, a odatle nazad preko vodopada u Gradski park. U pogledu na ovaj veličanstveni vodopad uživa se sa svih strana, no oni koji su se spustili niz zipline kažu da je ovaj neprocjenjiv. Spust preko jednog od najljepših vodopada na svijetu iznosi 20 KM.

Planinarenje kraljevskim stazama

Osim vode, okolina Jajca bogata je brdima i planinama koje se pohode još od vremena Austro-Ugarske. Na sat hoda od centra Jajca nalazi se planina Hum koju odlikuje neprocjenjiv pogled na kraljevski grad i čudesna flora. Kako se za vrijedne stvari u životu treba namučiti, tako je i penjanje do tog vidikovca prilično zahtjevno. Ukoliko krenete na Hum, možete obići mjesto gdje je sahranjen posljedni bosanski kralj Stjepan Tomašević, a na toj stazi možete vidjeti i impresivnu botaničku baštu u vlasništvu doajena jajačkog planinarstva Sakiba Klike. Ako upitate planinare, preporučit će vam i planinarenje stazom Bešpelj-Komotin na kojoj se može vidjeti nekoliko nekropola stećaka, vidikovac iznad kanjona Ugra i ostaci srednjevjekovnog dvorca Komotina. Kraj Jajca je i čuvena planina Ranča na kojoj se nalazi i poznati ski centar, s najvišim vrhom u općini – Suhi vrh, a tu je i Gola planina s pogledom na grad i Plivska jezera.

Kontakt: 

PD Ćusine: +387(0)65158-528 

Klub ljubitelja prirode: +387(0)63413-802 

Ribu ulovite, pa pustite

Jajce je bogato vodama, a vode ribom. Na rijeci Plivi i njenim jezerima zastupljene su sve vrste ribolova, od mušičarenja pa dalje, kao i na Vrbasu. Među brojnim ribama možete uloviti „kraljevsku pastrmku“ koja je prema predajama bila omiljeno jelo na kraljevskom dvoru. Pecanje po principu ulovi pa pusti posebno je zanimljivo stranim gostima. Izlasci na ribolovne vode dozvoljeni su na osnovu godišnjih i dnevnih dozvola, za koje morate kontaktirati lokalna ribolovna društva.

SRU “Zlatovčica” Jajce: +387(0)65868082

Biciklom od Jajca do Busovače

Stazom stare željezničke pruge uskoro će se moći stizati biciklom od Jajca do Busovače. Biciklistička staza duga više od 100 kilometara povezivat će pet gradova: Jajce, Donji Vakuf, Travnik, Vitez i Busovaču. Radi se o projektu u okviru kojeg će se starom željezničkom prugom od Jajca do Busovače uspostaviti trasa biciklističke staze koja će se u kombinaciji s turističkim razgledanjem ruralnih područja, kulturno-historijske i prirodne baštine, gastronomijom i smještajno-ugostiteljskim kapacitetima promovirati na međunarodnom planu.


Avanture za malu raju

Osim velikih, u Jajcu i mališani mogu doživjeti avanturu – kupanje na Plivskim jezerima, vožnja pedalinama, skakanje na trampolinama ili na gumenim loptama, te vožnja quadri biciklima. 

Fotografije ustupila JU Agencija “Jajce”!

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content