Zadar: Pozdrav Suncu

“Zalazak Sunca u Zadru najljepši je na svijetu i neusporedivo je ljepši od onog u Key Westu na Floridi.” zapisao je slavni režiser  Alfred Hitchcock posmatrajući zalazak sa prozora sobe 204, tadašnjeg Hotela Zagreb, davne 1964. godine.

Što li bi tek rekao da je mogao vidjeti “Pozdrav Suncu” i svjetlosnu igru u ritmu valova i zvuke Morskih orgulja.

Foto: Pixabay-IvanVuksa

“Pozdrav Suncu” instalirana je 2008. godine kao još jedna zadarska atrakcija nakon svjetski poznatih “Morskih orgulja” instaliranih 2005. ghttps://furaj.ba/dev2/zavrti-globus/clanak/morske-orgulje/odine. Nalazi se u zadarskoj luci, na zapadnoj tački zadarskog poluotoka, neposredno uz Morske orgulje. S ovog se mjesta pruža pogled na Zadarski kanal, otoke i na zalazak Sunca, čija je ljepota u Zadru posebno poznata.

“Pozdrav Suncu” sastoji se od tri stotine višeslojnih staklenih ploča postavljenih u istoj razini s kamenim popločenjem rive u obliku kruga, promjera 22 metra. Ispod staklenih provodnih ploča nalaze se fotonaponski solarni moduli preko kojih se ostvaruje simbolična komunikacija s prirodom, s ciljem da se, kao i s Morskim orguljama, ostvari komunikacija – tamo sa zvukom, a ovdje sa svjetlom.

 

 

Ajdin Kamber – Foto baza

U kromirani prsten koji okružuje ploče s fotonaponskim modulima, upisana su imena zadarskih svetaca. Pokraj njihovih imena i datuma na koji se slave upisana je deklinacija Sunca sjeverno ili južno od ekvatora (DEC-minimalno -23 stupnja do maksimalno 23 stupnja), visina Sunca u meridijanu na taj datum (ASM – Altitudo Soles im Meridien) i trajanje Sunčeve svjetlosti na taj blagdan (npr. 15:10:12) čime instalacija postaje svojevrsni kalendar. Taj je astronomski dio napravljen uz stručnu pomoć dr. Maksima Klarina, profesora u Pomorskoj školi Zadar.

Istovremeno s «najljepšim zalaskom sunca na svijetu» uključuju se i rasvjetni elementi ugrađeni u krugu te po posebno programiranom scenariju proizvode prekrasnu, iznimno dojmljivu svjetlosnu igru u ritmu valova i zvuka “Morskih orgulja”. Svjetlosne slike mogu se prilagođavati različitim prigodama.

Vrijeme uključivanja i isključivanja instalacije odredio je dr. Klarin, i to za narednih 50 godina.

Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content