Zanimljive činjenice o Uskrsu

Uskrs je najveći i najvažniji kršćanski praznik, ali o njemu se ne govori tako puno kao o Božiću. Donosimo vam neke činjenice kroz koji ćete bolje upoznati Uskrs

 

 1. Uskrs se obilježava u različito vrijeme svake godine jer se temelji na lunarnom kalendaru. Prvi nedjeljni puni mjesec nakon proljetne ravnodnevnice označava početak Uskrsa.
 2. Ime “Uskrs” dolazi od riječi “vaskrsenje”, što se odnosi na vjerovanje da je Isus Krist uskrsnuo iz mrtvih treći dan nakon njegove smrti.
 3. Uskrs se obilježava u mnogim kulturama diljem svijeta i ima različite običaje i tradicije, poput bojenja jaja, ukrašavanja uskrsnih košarica i igre traženja jaja.
 4. Mnoge životinje se povezuju s Uskrsom, uključujući zečeve, piliće i janjce. Zečevi se obično povezuju s Uskrsom jer su simbol plodnosti i novog života.
 5. Najveći čokoladni zeko ikad napravljen bio je visok gotovo 4 metra i težak oko 3,5 tona! Napravljen je u Italiji 2011. godine.
 6. Tradicionalna hrana koja se jede na Uskrs uključuje jaja, janjetinu, kolače i peciva. Mnogi od ovih običaja datiraju još iz antičkih vremena.
 7. Tradicionalna umjetnost oslikavanja uskršnjih jaja se zove pisanka i ona potiče sa teritorija današnje Ukrajine.
 8. U Grčkoj, tradicionalni način bojenja jaja je s lukom. Luk se kuha zajedno s jajima, a oljupina od luka ostavljaju tragove na ljusci jaja, stvarajući lijepu tamno crvenu nijansu.
 9. Popularni “jelly beans”, mali i šareni bombončići, kojima se često pune uskršnje košarice, prvi put su napravljeni u Americi, a napravio ih je bostonski slastičar William Schrafft, koji je radio reklame, pozivajući ljude da pošalju bombone vojnicima, koji se bore u građanskom ratu.
 10. Bijela kuća domaćin je kotrljanja uskršnjih jaja na travnjaku svake godine, a tradiciju je započeo predsjednik Rutherford B. Hayes 1878. godine.
 11. U hrišćanstvu uskršnja jaja simbolizuju radost, proslavu, rađanje novog života i vaskrsenje. Baš kao i proljeće.

Ekipa Furaj.ba portala želi sretan i blagoslovljen Uskrs svim vjernicima katoličke vjeroispovijesti 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content