Zapis o Bosni iz 1765. godine

Ukratko rečeno: Bosna posjeduje sve potrebno za prijatan ljudski život, a obiluje onim čime se može napuniti vladarska blagajna.

Foto: Furaj.ba

“Zaista, koliko je planina i dolina u Bosni – toliko se gotovo može naći rudnih nalazišta… istina, neiskorištenih, zbog tajne državne politike. Usudio bih se reći da u kraljevini Bosni ima i minerala svake vrste i teško bih vjerovao da postoji neka kovina koje ne bi bilo u utrobi bosanskog tla.

Ipak, u velikim količinama se vadi željezo, izrađuje čelik i izvozi u strane zemlje. Isto tako, ovdje ima, u manjoj mjeri, i arsenovog sulfida i žive. Napokon, u Gornjim i Donjim Solima i na drugim mjestima nalaze se bunari koji daju obilnu slanu vodu, što se sjaji zelenožućkastom bojom. Kad je prokuhaju na vještački način, daje tako bijelu sol, da je nikad ne bi razlikovao od bijelog šećera, da je ne okusiš. Takve soli ima na mnogo mjesta. Mnogi su povjerovali da ima mjesta gdje bi se mogli otvoriti rudnici kamene soli, a isto tako i sumpora i različitih kovina, ali politika, kako je već rečeno, onih koji vladaju, nalaze da se o tom potpuno šuti.
Ukratko rečeno: Bosna posjeduje sve potrebno za prijatan ljudski život, a obiluje onim čime se može napuniti vladarska blagajna.”

Filip Lastrić, 1765. godine

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content