ZARONITE U HISTORIJU BOSANSKOHERCEGOVAČKE KUHINJE: Posjetite Pop-Up Gastro Muzej u Sarajevu

Unikatno putovanje kroz gastro baštinu Bosne i Hercegovine očekuje sve posjetioce Historijskog muzeja u Sarajevu. U periodu od 22. septembra  do 15.oktobra postavljena je  zanimljiva izložba pod nazivom“Pop-up gastro muzej”.

Sve je zapravo osmislila Balkantina, gastro-kulturološka agencija osnovana 2016. godine u Sarajevu koja kroz ovu izložbu nudi posjetiocima jedinstvenu kolekciju autentičnih artefakta koji datiraju od srednjovjekovnog razdoblja do austrougarskog perioda te na taj način svjedoče razvoju i promjenama u svijetu bosanskohercegovačkog  kulinarstva.

Izloženi su eksponati koji su se nekada koristili u pripremi i konzumiranju specijaliteta bh. kuhinje a kroz izložbeni koncept koji je osmišljen, tu su priče i historijske činjenice, a sve je upotpunjeno receptima.

 -Tako se posjetiocima nudi prilika da dublje zarone ne samo u historiju naše kuhinje već i naše tradicije i običaja koji su obilježili živote naših predaka i koje na ovaj način želimo promovisati i sačuvati– poručuje Lana Novalić, izvršna direktorica Balkantine.

Balkantina ovaj događaj realizira u saradnji sa Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.  Značajno je napomenuti da kolekciju čine autentični artefakti sakupljeni u suradnji sa poznatim sarajevskim restoranom „Inat kućom“ i „Etno begovim selom“ te da je odlikuju bogat historijski značaj i vrijednost.

Ova izložba predstavlja priliku da se istraže korijeni i priče koje čine srž naše kulturne baštine, da se prošeta kroz vijekove koji su obilježili našu gastronomsku tradiciju te da se kroz kuhinju povežemo sa svojim precima. Osjetite duh Bosne i Hercegovine kroz drvene, metalne i bakarne predmete koji i dan danas čuvaju dušu naše kulinarske baštine– poručuju iz Balkantine.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content