Zašto biste trebali svaki dan pješačiti?

Ukoliko ste kampanjac i prilikom fizičkih aktivnosti, imamo loše vijesti. Samo redovno i intenzivno bavljenje sportom u kontinuitetu je efikasno za zdravlje, utvrdio je nedavno tim naučnika s Univerziteta u Sjevernoj Karolini.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Istraživanje je sprovedeno na oko 300 učesnika srednjih godina koji su bili podijeljeni u četiri grupe, od kojih je svaka dobila zadatak da radi određeni tip vježbi.

Fizička aktivnost

Jedna grupa je redovno pješačila, druga džogirala, treća intenzivno upražnjavala tjelesne vježbe, dok se četvrta uopće nije bavila vježbanjem. Pripadnici grupe koja je trčala i one koja je redovno vježbala vidno su izgubili na težini, a nivo holesterola i triglicerida im je bio neočekivano nizak. Ali samo dok su bili fizički aktivni. Čim su prestali sa vježbanjem, u vrlo kratkom roku su se udebljali. Količina masnog tkiva se povećala za osam procenata, dok su nepoželjne masnoće u krvi naglo porasle.

Naučnici su se iznenadili kada su analizirali grupu koja je pješačila. Pozitivni efekti postignuti ovom vrstom fizičke aktivnosti bili su prisutni veoma dugo i nakon prestanka sa vježbanjem. Tako su zaključili da se najviše može postići redovnim, ali umjerenim vježbanjem, stoga su istakli kako svaka osoba treba pronaći optimalnu količinu vježbi da bi dugoročno sebi osigurala dobro zdravlje.

Utječe na raspoloženje i san

Hodanje utječe na raspoloženje, a može biti i pomoćna metoda u borbi protiv depresije. Aktivnost povećava nivo endorfina te vam pomaže da se riješite nakupljenog stresa. Osobe koje pate od depresije, koje su hodale između 30 i 45 minuta pet puta sedmično prijavile su znatno poboljšanje svog psihičkog stanja, pokazalo je istraživanje sprovedeno u Portugalu.

Ukoliko vam je san isprekidan, kao svakodnevnu rutinu uvedite šetanje jer ono povoljno utječe na spavanje, ali i na naše intelektualne sposobnosti. Zbog užurbanog života, kakav većina nas vodi, gotovo da smo izbacili šetnju iz svakodnevnog života. I to sve pod izgovorom „nemam vremena“. No čovjeku je hodanje urođena pojava, stoga mu to i pružite. Umjesto autom, na posao idite pješke, a umjesto lifta, koristite stepenice. Pored hodanja, svaki vid fizičke aktivnosti pozitivno utječe na tvoje zdravlje. Od podizanja raspoloženja, do poboljšavanja vašeg seksualnog života. Redovna fizička aktivnost može vam pomoći da zaspite brže i produbite svoj san. Samo nemojte vježbati neposredno prije spavanja jer ćete imati previše energije i nećete moći zaspati.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content