10 razloga zašto posjetiti Trebinje

BiH Bucket List Challenge

Izazov #97 – Popij kafu ispod stogodišnjih platana u Trebinju

Srednjovjekovni Stari grad, Arslanagića most, izletišta, najveći vodeni park „Grad sunca“, muzički festival s pogledom na grad, samo su neki od razloga da posjetite Trebinje.

 

Foto: Samir Zahirović

1. Zakoračite u prošlost s daškom mediterana

Kada prođete kroz kapiju Starog grada, kao da ste prošli kroz vrijeme. Srž starog grada je netaknuta – u njemu će vas dočekati kaldrma, uske uličice i kamene kućice u kojima su ugostiteljski objekti i prodavnice.

Po dolasku u Trebinje gotovo da možete osjetiti i blizinu Jadranskog mora, miris lavande, smokve i ruzmarina. To je i jedini grad u Bosni i Hercegovini u kojem se, zahvaljući blizini Dubrovnika, osjeti utjecaj renesanse, isprepleten osmanskim, austrougarskim i socijalističkim elementima.

2. Grad sa najviše zaštićenih spomenika

Zbog svoje historije koja seže još u prahistorijsko doba Trebinje je bogato kulturno-historijskim spomenicima, tačnije grad i njegova okolina imaju najviše zaštićenih nacionalnih spomenika u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Najveći broj posjetilaca privlače Muzej Hercegovine sa velikim brojem vrijednih eksponata, Osman-pašina i Careva džamija, kameni mostovi i dolapi, te veliki broj nekropola stećaka i srednjovjekovnih manastira u okolini koji plijene pažnju svojim stilom gradnje, između kojih izdvajamo Tvrdoš, Duži, Zavala i Petropavlov manastir.

Foto: Samir Zahirović

3. Fenomen Sunca

Trebinje je svojevrsni fenomen jer je sa više od 260 sunčanih dana u godini jedan od najsunčanijih balkanskih gradova. Zbog ugodne  mediteranske klime odlikuju ga ugodna i topla ljeta, čije nesnosne hercegovačke vrućine gasi hladna Trebišnjica, te blage i kratke zime, stoga u koje god doba godine da se zaputite u njega – gotovo uvijek možete očekivati lijepo vrijeme i stanovnike vedrog duha.

4. „Grad sunca“ aquapark

Turistički i sportsko-rekreacioni kompleks smješten je na par kilometara od centra Trebinja, na Draženskoj Gori, a u sklopu njega nalazi se i najveći aqua park u Bosni i Hercegovini koji se prostire na 79.000 kvadratnih metara.

Kompleks sadrži 6 bazena i 13 tobogana, od čega su dva – splash safari i  Dino park (replike dinosaurusa u prirodnoj veličini). U sklopu kompleksa nalazi se i wellness spa centar, etno selo, vještačko jezero, sportski kompleksi, te prvi hotel u Trebinju sa pet zvjezdica i još mnoštvo drugog sadržaja.

5. Etno-gastro ponuda

Trebinjci su zaista pažljivi domaćini, pa goste dočekuju bogatim trpezama koje obiluju zdravom i prirodnom hranom uzgojenom u ovom blagorodnom kraju. Kraj je poznat i po dobrim vinima o kojima zapisi sežu u daleki srednji vijek.

Vinogradarstvom se tradicionalno bave mnoge trebinjske porodice, a o njihovom kvalitetu najbolje govore medalje koje su im dodijelila najzahtjevnija nepca na međunarodnim izložbama u Beču, Parizu i Londonu. Ljubitelji vina mogu uživati na nekoj od mnogobrojnih vinskih tura i sami se uvjeriti u kvalitet.

6. Muzički festival s prelijepim pogledom na grad

Na prostoru amfiteatra smještenog na brdu Crkvina i platou ispred Hercegovačke Gračanice već nekoliko godina početkom augusta se održava „Music & More SummerFest“, internacionalni festival klasične muzike, što je zaista jedinstven doživljaj.

Koncerti se održavaju na mjestu uređenog platoa oko crkve Blagovještenja s kojeg se pruža najljepši pogled na panoramu najjužnijeg bh. gradića u podnožju krškog diva Leotara, u pitomoj dolini rijeke Trebišnjice. 

7. Grad na rijeci sa više od 20 mostova

Foto: Samir Zahirović

Na plahovitoj rijeci Trebišnjici koja grad dijeli na dva dijela izgrađeno je dvadeset mostova zbog čega mještani Trebinje često nazivaju i „malom Venecijom“.

Najljepši među njima je Arslanagića most, elegantni predstavnik osmanske arhitekture ovog kraja. Zadužbina Mehmed-paše Sokolovića, most dug 92 metra izgrađen je 1573.godine i predstavlja najstariju trebinjsku građevinu koja se do dan-danas izdvaja po svojoj ljepoti i neobičnim pričama koje se za njega vežu.

8. Odmor ispod trebinjskih platana

Šesnaest platana, gorostasnih stabala na gradskom trgu zasađenih u austrougarsko doba, simbol su Trebinja i turistička atrakcija.

Svojim granama starim jedan vijek štite gradsko jezgro, ljeti stvarajući debelu hladovinu ispred hotela „Platani“ u čijoj se bašti jedva pronađe slobodno mjesto. Trebinjci vole reći da nije bio u Trebinju ko nije popio kafu pod platanima, a za zagarantovani užitak lokalce uvijek treba poslušati.

Foto: Furaj.ba/ S. Hodžić

9. Grad pjesnika Jovana Dučića

„Milo svoje Trebinje“ pisanom riječi i nesebičnim angažmanom najviše je zadužio pjesnik i diplomata Jovan Dučić (1874-1943). Maštao je da njegov rodni grad bude kulturni centar, te je inicirao izgradnju današnjeg Muzeja Hercegovine, u kojem se nalaze brojni eksponati koje je Dučić sa svojih dipomatskih putovanja donosio u ovaj grad.

Zaslužan je i za veliki broj spomenika koje danas možete vidjeti prilikom šetnje gradom. Njemu u čast svake godine se organiziraju „Dučićeve večeri poezije“. 

Foto: Samir Zahirović

10. Brojne manifestacije

Tokom cijele godine u Trebinju se održavaju brojni događaji. Među najinteresantnijim sportskim manifestacijama je “Trebinje vertikal – trka u kamenu” od obale rijeke Trebišnjice do vrha Leotara, te biciklistička trka “Za sirac sira”. Vještine skakanja najbolji skakači svake godine pokazuju na tradicionalnim skokovima sa Kamenog mosta.

Grad ima i umjetničku dušu, pa svake godine organizira likovne kolonije, izložbe, muzičke koncerte i filmske festival, a među najpopularnijim su Festival mediteranskog i evropskog filma, Trebinjska rock gitarijada i “Festival festivala”. Značajna je i krsna slava grada i sabornog hrama – Sveto preobraženje Gospodnje. 

 

BiH Bucket List Challenge

Izazov #97 – Popij kafu ispod stogodišnjih platana u Trebinju

Napomena: Dozvoljeno je objaviti sliku na kojoj niste prisutni, ali prije proglašenja pobjednika molimo vas da nam pošaljete sliku koja dokazuje da ste vi popili kafu ispod platana u Trebinju.

Glavni sponzor:

Sponzori projekta:

              

Medijski pokrovitelji: 

                         

         

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content