Zavod za javno zdravstvo KS: Zdravstveni rizici i preporuke na bazenskim kupalištima

  Zavod za javno zdravstvo KS: Zdravstveni rizici i preporuke na bazenskim kupalištima

  Osim osvježenja i velikog broja zdravstvenih prednosti kupanje i rekreacija u vodi nosi sa sobom određene zdravstvene rizike, te je zato važno kod  stanovništva razviti „kulturu“ ponašanja, a od vlasnika bazenskih kupališta  zahtjevati da isti ispoštuju sanitarno- higijenske i tehničke mjere predviđene zakonskom regulativom.

  Osobe kojima se ne preporučuje korištenje bazena

  Osobe koje boluju od upale oka, uha i disajnih puteva, crijevnih, kožnih i spolnih bolesti, osobe s otvorenim ranama, zatim osobe s nepravilo održavanim pirsinzima, osobe oslabljenog imunog sistema – navode iz ZZJZ KS.

  Opasnosti po zdravlje

  Osim rizika od utapanja i povreda na bazenskim kupalištima, uvijek postoji rizik i s higijensko-epidemiološkog aspekta. Infekcije povezane s rekreacijskim kupanjem su crijevne infekcije koje  uzrokuju želučane i probavne tegobe, upale sluznice oka (tzv. kupališni konjunktivitis), upale uha zbog zadržavanja nečiste vode u uhu (plivačko uho), upale kože, upale disajnog sistema, infekcija mokraćnih puteva, enteroviroze koje uzrokuju bolesti s temperaturom i osipom, „bolest šaka stopala i usta“ te među ostalim i serozni meningitis.

  Hlor u bazenima, koji se koristi kao dezinfekciono sredstvo i uveliko pomaže u zaštiti zdravlja kupača, kod osjetljivih osoba može loše uticati kožu, sluznice ili kosu, u vidu  iritacije očiju te peckanje u nosnim putevima ili u ustima, kao i nadraženost kože. Prečesto i dugotrajno kupanje u bazenima generalno nije preporučljivo zog nusprodukata dezinfekcije.

  Bonton na bazenu

  Korisnici bazena moraju se pridržavati osnovnih higijenskih pravila kako bi se održala zdravstvena sigurnost i prevenirale bolesti.

  Obavezno je:

  • Tuširanje prije ulaska i nakon izlaska iz bazena
  • Nakon tuširanja pažljivo obrišite cijelo tijelo, a posebno pazuhe, prepone i područja između nožnih prstiju
  • Dezinfikovati stopala u dezobarijeri koja je hiperhlorisana
  • Voditi djecu redovno u toalet i redovno im mijenjajti pelene
  • Koristiti kapu za plivanje, naočare, a po potrebi i zaštitne čepiće za uši

  Svako bazensko kupalište u zakonskoj je obligaciji da na vidnom mjestu ima istaknut zadnji analitički izvještaj kao dokaz zdravstvene ispravnosti bazenske vode prema „Pravilniku o sanitarno-tehničkim i higijenskim uslovima bazenskih kupališta i zdravstvenoj ispravnosti bazenskih voda“ (Službenim novinama Kantona Sarajevo br. 50/18).

  Zdravstveno ispravna voda za kupanje jedan je od prioriteta u sprečavanju bolesti koje se prenose vodom, a kultura i samodisciplina kupača važni su faktori u održavanju sigurnosti navode iz ZZJZ KS.