Zdravlje na putovanju

Vjerujemo da ste prilikom odlazka na odmor pripremili sve što vam je potrebno, ali postoje neke stvari koje ne možemo predvidjeti. Kako bi vaša porodica bila zdrava i sigurna na putovanju, pronašli smo za vas nekoliko savjeta.

Foto: Pixabay – JESHOOTS-com

Većina ljudi pati od bolesti putovanja. Ona se dešava zbog poremećenih receptora za ravnotežu koji se nalaze u našem mozgu. Kako biste izbjegli ovu vrstu tegobe na putovanjima pročitajte nekoliko sljedećih savjeta.

Prilikom putovanja nemojte čitati, jer vam to može povećati mučninu.

Pokušajte sjediti na prednjem sjedištu ukoliko se vozite automobilom.

Ukoliko se vozite brodom pokušajte sjediti na mjestu gdje ćete moći vidjeti horizontu koja se neće pomijerati.

Ukoliko letite avionom sjednite blizu krila i na stranu na kojoj ste se inače navikli voziti.

Prilikom leta koristite čepiće za uši, jer vam oni uveliko mogu pomoći.

Ekstremne bolesti koje vam se mogu dogoditi su toplotni udar. Kako biste spriječili srčani udar nemojte se izlagati suncu. Kako biste izbjegli hipotermiju izbijegavajte hladnu vodu.

Također,vam se može desiti dehidracija. Trudite se da pijete dosta tekućine i nemojte čekati da osjetite žeđ, nego pijte vodu kad god vam se pruži prilika. Izbijegavajte pića koja sadrže kofein.

Ukoliko patite od alergija morate poduzeti sve mjere opreza kao i kod kuće. Ponesite lijekove koje inače koristite za alergije, a imajte sa sobom i antihistaminik u slučaju da bude izloženi tvarima koje vam mogu izazvati neočekivanu alergijsku reakciju. U hotelu rezervišite sobu za nepušače i ponesite svoje jastuke i jastučnice.

Ako imate problema sa zglobovima morate znati da se oni javljaju najčešće na putovanjima kada vam je ograničeno kretanje. Ukoliko se vozite automobilom koristite stanke kako biste prošetali i protegnuli noge. Ponesite sa sobm aspirin, protuupalne lijekove i lijekove koje inače koristite za artritis.

Često se dešava da na putovanjima dobijete dijareju. Kako biste je izbjegli nastojte da ne jedete sirovo meso, sirovo voće i povrće, nepasterizirane mliječne proizvode. Pijte vodu iz flaše ili prokuhanu vodu koja je odstojala najmanje 20 minuta. Ukoliko počnete osjećati mučninu, groznicu i umor odmorite se i pijte čaj koji ste napravili sa prokuhanom vodom.

Ukoliko patite od sindroma preosjetljivosti mokraćnog mjehura i bolesti crijeva to vam može predstavljati problem, jer ćete često morati da idete u toalet. Kako biste spriječili ove tegobe, potrudite se da obezbjedite lijekove i da izbjegavate stres, kofein i određene vrste masnoća kako biste mjehur i crijeva držali pod kontrolom za vrijeme putovanja.

Ako dođete u situaciju da vas ugrize neka divlja životinja obavezno posjetite najbližeg doktora kako biste primili injekciju protiv tetanusa. Ukoliko vam se dogodi da vas ugrize zmija pokušajte ostati mirni sve dok ne dođe hitna pomoć kako se otrov ne bi širio po tijelu. Obavezno provjeravajte tijelo kako biste otkrili da vam se negdje nije zakačio krpelj. Ukoliko vas je ujeo krpelj, lagano ga izvucite pincetom i pratite mjesto ujeda narednih sedmicu dana. Ako osjetite bolove u stomaku, proljev, groznicu, osip, kašalj ili gubitak težine obavezno se javite doktoru.

Svakako na putovanju biste trebali da imate sa sobom pribor za prvu pomoć u kojem bi se trebalo nalaziti:

Septolete ukoliko vas zaboli grlo

Zavoj i gaze

Lijekove protiv proljeva

Makaze

Pinceta

Talete za pročišćavanje vode

Toplomjer

Antibiotska mast protiv ujeda insekata

Antiseptik

Aspirin

Tablete za prehladu i gripu

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content