Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
    • Zenica
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
    • Zenica
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  1. Home
  2. Furaj Planetom
  3. Zdravstvene preporuke za sigurnost hrane u ljetnim mjesecima
 Zdravstvene preporuke za sigurnost hrane u ljetnim mjesecima
Furaj Planetom Korisne Informacije

Zdravstvene preporuke za sigurnost hrane u ljetnim mjesecima

by Furaj.ba 5 min read

AA

U ljetnim mjesecima raste rizik od trovanja hranom. Neke od namirnica predstavljaju veći pa je prilikom njihovog čuvanja i pripreme potreban veći oprez!

Trovanje hranom (alimentarne toksikoinfekcije) obuhvata sva oboljenja i stanja koja nastaju zbog uzimanja nezdrave, pokvarene ili otrovne hrane.

Zarazne bolesti koje se prenose hranom

Salmoneloze: Najčešći uzročnici trovanja hranom su salmonele, proširene su među životinjama koje čovjeku služe kao izvor hrane. Infekcija salmonelom sve je češća u razvijenom svijetu. Simptomi trovanja počinju 12 do 24 sata nakon uzimanja zagađene hrane i to naglo sa zimicom, povišenom temperaturom (38-40 ºC), glavoboljom, bolovima u trbuhu, proljevom i povraćanjem.

Stafilokokno trovanje hranom: Dva do tri sata nakon obroka trovanje počinje povraćanjem, koje prevladava nad proljevom uz grčeve u trbuhu. Bolesnici se osjećaju kao da imaju morsku bolest. Za razliku od salmoneloze, kod ovog oblika trovanja hranom tjelesna temperatura može biti samo neznatno povišena, a bolest traje 12 do 24 sata i prolazi dobro bez ikakvih komplikacija. Ova vrsta trovanja naročito je česta ljeti i obično je vezana uz konzumaciju sladoleda i kolača.

Klostridijalno trovanje: trovanje hranom uzrokovano bakterijama iz roda klostridija, liči na stafilokokno trovanje hranom. Uzročnik trovenje se  prenosi mesom i mesnim prerađevinama. Toksin  se nalazi u konzerviranoj hrani, a simptomi trovanja nastaju 12 do 36 sati nakon konzumiranja. Kod oboljelog nastaje zamućen vid ili dvoslike, suhoća usta, slabost mišića, pa i oduzetost. Ovo trovanje najčešće je povezano s konzumiranjem kućno priređenih suhomesnatih proizvoda. Zato se i nastaje u obliku manjih “kućnih” epidemija.

Meso, morska hrana, kuhana riža, tjestenina, mlijeko, sir i jaja su idealna sredina za razmnožavanje bakterija! Trovanje jajima, odnosno hranom koja je pripremljena sa ovim sastojkom (majoneza, sladoled, kolači)  najčešća je vrsta trovanja.

Pravilno postupanje s lako kvarljivim namirnicama

  • Meso, perad, jaja i morske plodove treba temeljito kuhati.
  • Prilikom kuhanja mesa obratiti pažnu na boju sokova koje meso ispušta. Sokovi treba da su bistri a ne ružičasti.
  • Supe i variva zagrijavajte do ključanja tako da temperatura dostigne 700C
  • Upotrebljavajte termometar kako biste provjerili da je hrana dostigla temperaturu od 700C
  • Ne ostavljajte kuhanu hranu na sobnoj temperaturi duže od 2 sata.
  • Posebnu pažnu obratite prilikom obrade velikih komada mesa, faširanog i rolovanog mesa.

Važno je imati na umu da se mikroorganizmi razmnožavaju veoma brzo u hrani koja je ostavljena na sobnoj temperaturi!!!

  • Termički obrađenu hranu treba čuvati na temperaturi ispod 5°C i iznad 60°C, jer se tako rast mikroorganizama usporava i zaustavlja.
  • Sve lako kvarljive namirnice pohraniti u frižider, odnosno sve zamrznute namirnice u zamrzivač
  • Rashladni uređaji se ne smiju pretrpavati, radi bolje cirkulacije hladnog vazduha
  • Termički obrađenu i sirovu hranu čuvati u zasebnim odjeljcima frižidera
  • Prije skladištenja u frižider, termički obrađenu hranu potrebno je ohladiti i spremiti u frižider unutar 30 minuta od kuhanja, ili najduže od 1-2 sata
  • Svježe meso čuvati na frižiderskoj temperaturi na najnižoj polici u posudi zatvorenoj poklopcem ili prekrivenoj folijom


Higijena ruku izuzetno je važna! Neophodno je pranje ruku prije početka, ali i tokom pripreme hrane.

  • Prije upotrebe pribora za pripremu hrane obavezno ga operite (dezinfikujte, ukoliko je potrebno).
  • Kuhinjske površine na kojima se priprema hrana kao i hranu zaštitite od insekata, glodara i drugih životinja.
  • Prilikom pripreme hrane odvojite sirove namirnice od kuhane hrane. Sirovo meso i morske plodove odvojite od ostale hrane. Prilikom obrade sirove hrane koristite odvojeni pribor (noževi, daska za rezanje…)

Priprema u mikrovalnoj pećnici

Mikrovalna pećnica može nejednako kuhati hranu i ostaviti hladna područja gdje opasne bakterije mogu preživjeti. Provjerite je li hrana kuhana u mikrovalnoj pećnici cijelo vrijeme na sigurnoj temperaturi – savjetuju iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

  • 0
    Facebook
  • 0
    Twitter
  • 0
    Linkedin
  • 0
    Viber
  • 0
    Whatsapp
Previous post
Next post
Čitaj više
Novosti

8. Festival dječije umjetnosti FEDU je donio radost hiljadama mališana

28 Juna, 2022
Novosti

Skokovi na Bentbaši i summer event 6. i 7. augusta

28 Juna, 2022
Novosti

Pogledajte kako će izgledati skywalk “Sarajevo Eye”!

28 Juna, 2022
Izdvojeno

Na pakovanjima Nutelle fotografije ljepota BiH fotografa Dženada Džine

28 Juna, 2022
Pratite nas
  • 34K
    Fans
    34K
    Fans
  • 1.3K
    Followers
    1.3K
    Followers
Newsletter
Povezani TEKSTOVI
Novosti

8. Festival dječije umjetnosti FEDU je donio radost hiljadama mališana svih uzrasta

Organizovane brojne i raznolike festivalske aktivnosti ovogodišnjeg Festivala dječije umjetnosti FEDU

Novosti

Skokovi na Bentbaši i summer event 6. i 7. augusta

„Bentbaša Cliff Diving“ je takmičenje u skokovima u vodu (

Novosti

Pogledajte kako će izgledati skywalk “Sarajevo Eye”!

Gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić predložila je gradnju popularnog skywalka na području

Implemented By HudHudPro ®. All Right Reserved ©.