Zelene biblioteke

Zelena i održiva biblioteka je biblioteka koja uvažava ekološke, ekonomske i društvene aspekte održivosti.

(IFLA smjernice o zelenim bibliotekama)

Biblioteka u Škotskoj; Foto: Pixabay

Svakog 28. oktobra obilježava se Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama u Bosni i Hercegovini, koji se ove godine obilježava pod motom Zelene biblioteke.

Biblioteke (nacionalna, visokoškolske, školske, javne i specijalne) će snažnom promocijom biblioteka, svojih bibliotečkih usluga i uopće informacijskih i bibliotečkih nauka, podsjetiti građanke i građane na važnost učešća biblioteke u izgradnji društva znanja.

Događaji povodom Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama

Povodom Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama u BiH Univerzitet u Sarajevu u petak 27. oktobra organizira dva događaja:

  • Zasadi drvo (Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije UNSA, Kampus UNSA), nakon kojeg će biti održano predavanje i radionica za učenike osnovnih škola.
  • Okrugli sto „Biblioteke i kolekcionari“ (Rektorat Univerziteta u Sarajevu) koji će donijeti dublje razumijevanje uloge biblioteka i kolekcionara u očuvanju kulturne baštine.

Istog dana, u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu će biti otvorena manifestacija “Pamćenje svijeta – otrgnuto od zaborava” koja će se održavati u periodu od 27. oktobra do 10. novembra.

Otvorenje ove manifestacije bit će upriličeno u 20 sati u Gazi Husrev-begovoj biblioteci kada će predavanje o temi “Knjiga i priroda” održati profesor i pisac Samedin Kadić, kojim će se Biblioteka pridružiti obilježavanju Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content