Želim fotoaparat!

Odluka je pala. Dosta vam je fotografisanja mobitelom. Vi želite fotoaparat. Već iduće sedmice idete da ga kupite. Ili već danas. Mi vam donosimo nekoliko savjeta koji vam možda pomognu u vašim početcima.

Stari grad Srebrenik – Furaj.ba

1. Nemojte poludjeti i odmah kupiti najskuplji.

Moguće je napraviti hiljade jako dobrih fotografija i sa ne tako skupim fotoaparatom. Budite pametniji od toga. Fotografišite neko vrijeme, istražujte i zabavljajte se. Što više fotografija uslikate bolje će te znati kakav fotoparat vama treba kada dođe vrijeme za kupovinu novog.

2. Razmislite o kupovini tripod stalka

Sa druge strane investiranje nešto novca u opremu je jako korisno. U prodavnicama možete naći veliki broj, također veoma povoljnih tripod stalaka. Mada vam se može učiniti kao nepotreban dodatak tripod stalak je zapravo sjajna stavar, posebno ako su vam ruke malo drhtavije ili nemirnije. On vam neće služiti samo za bolje fotografisanje samoga sebe, već će vam omogućiti da na svojim samim početcima budete u stanju uslikati komplikovanije fotografije poput vatrometa ili pojava na nebu.

3.  Nosite svoj fotoparat stalno sa sobom.
Današnji digitalni fotoaparti su zaista mali i lagani, te ih lako možete nositi sa sobom u džepu ili torbi. Prilika za dobru fotografiju će doći onda kada je najmanje očekujete. A uvijek je dobro i zabilježiti one sjajne trenutke koje provodimo sa prijateljima ili porodicom, a koji nisu formalni ili unaprijed najavljeni (poput rođendana, svadbi itd.). Oni će vas voljeti zbog toga.

 

4. Napravite popis stvari koje bi ste voljeli uslikati.
Odvojite pet minuta vremena i napišite malu listu svih stvari koje bi ste voljeli  fotografisati. To možete napraviti na pauzi na poslu ili dok čekate nekoga. Ukoliko niste ljubitelj papira ili ne nosite rokovnike sa sobom, pošaljite sami sebi poruku na mobitel. Nemojte biti preplašeni, sjetite se stvari za koje ste uvijek mislil da bi bile dobre fotografije: portret stare majke, Vijećnica uslikana sa tramvajske stanice, prijatelji koji piju kafu itd. Ova lista će vam služiti kao motivator da i dalje istražujete fotografiju, a i lijepo je sebi ispuniti bar malene snove.

5. Nemojte zanemariti subjekt zbog okoline.
Veliki broj početnika ima stotine fotografija na kojim su naprosto bili opsjednuti okolinom, a pokušavali je uslikati zajedno sa subjektom na fotografiji. Posljedica toga su loše fotografije na kojima možete vidjeti neku zgradu/spomenik/znak ili bila šta drugo, totalno van kompozicije i malu crnu neprepoznatljivu tačku za koju vam ponosni fotograf kaže ko je. Zaključak: ne zaboravite da se usredotočite na kompoziciju fotografije, ali i na subjekta kojeg slikate.
 

6. Naučite osnovne funkcije svoga fotoparata.
Nemojte pronaći samo jedan modus operandisa kojim vam je ispalo par dobrih fotografija i zauvijek ostati na istom. Istražite sve funkcije svog novog fotoparata. Upute za tehničke stvari (gdje se pali, gasi, gdje je funkcija blica itd.) možete pronaći u upustvima koja su vam stigla zajedno sa fotoparatom, a što se tiče načina fotografisanja, za to vam je najbolji prijatelj praksa. Zamolite prijatelja ili člana porodice da bude vaš fotografski kunić na sat vremena. Probajte ga uslikati po nekoliko puta sa različitim modusima na fotoaparatu. Jasnije je, zar ne?

 

7. Fotografište redovno
Barem pokušajte. Fotografišite dnevno ili par par puta u sedmici. Radi se o digitalnoj fotografiji, možete uslikati fotografija koliko želite. Svaki put ćete naučiti nešto novo. Ne dozvolite da vam pod zubom vremena to znanje nestane. Uostalom niste kupili fotoapart da ga čuvate u ladici stola.
 

8. Upoznajte se sa programima za obradu fotografija
Ne morate se upisati na kurs Photoshopa, ali osnove funkcije vašeg programa za obradu fotografija bi bilo dobro da znate. Uostalom upravo u tim programima svoje fotografije možete popraviti do savršenstva. Barem vašeg.

 

9. Iskoristite besplatne internet resurse
Posjetite staranice posvećene amaterskoj ili profesionalnoj fotografiji. Najpoznatija svjetska stranica je www.flickr.com, a i sa .ba domenom ih ima nekoliko. Pogledajte kako drugi fotografišu. Postavite koje pitanje ili pročitajte savjete. Tako ćete najbolje unaprijediti svoje znanje, a možda vas potaknu i da se učlanite u neku školu fotografije.

10.  Eksperimentišite
Ne zaboravite da je fotografija vaš hobi i zabava, što znači da ne postoje greške. Uživajte! Poludite! Slikajte sve i svašta na načine koji vam padnu na pamet. Inspiracija je svuda oko vas. Sigurno će te naučiti mnogo, a možda vam se nešto na kraju i dopadne.

 

Jasenka Prajlija Jaganjac, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content