Željeznička nostalgija u Banovićima

Ukoliko želite osjetiti miris prošlih vremena i čuti davno zaboravljeni zvuk parne lokomotive, Banovići 36 km udaljeni od Tuzle, prava su destinacija za vas.

dsc_3673

Na uskotračnoj trasi pruge RMU Banovići koja vodi od seapracije mrkog uglja u Oskovi, pa sve do PK Turija, proteže se pruga uskog kolosjijeka.

U zadnje vrijeme pruga je često meta posjeta stranih i domaćih organizovanih grupa, zaljubljenika u željeznice.

Radnici željezničkog transporta su za tu svrhu i napravili tri turistička vagona tako da je ugođaj kompletan. Najzaslužniji za ideju turističkog voza svakako je Dževad Hodžić, rukovodilac željezničkog transporta, inače veliki zaljubljenik i poznavalac željezničkog saobraćaja.

Lokomotive koje prometuju ovom prugom se u Evropi mogu naći samo u muzejima, a neke od njh u Banovićima odrađuju svoje svakodnevne obaveze.

Banovićke ljepotice su lokomotive serije 83-159 , 25-30 i 55-99. Lokomotiva 55-99 je dugo krasila park u Banovićima, ali su je i nakon više od 20 godina pauze radnici Željezničkog transporta uspjeli vratiti ponovo u „život“ i vratiti stari sjaj.

Planirana je izgradnja turističke pruge koja bi išla do Zlače, a na početnoj stanici, preko puta direkcije RMU bila bi stanica i muzej rudarstva. Projekat je gotov i sada će realizacija ići dinamikom kako je to karakteristično za naše uslove, prema raspoloživim novčanim sredstvima.

Organizovane posjete i vožnja ćirom su moguće za organizovane grupe uz prethodnu najavu. Kontakt osoba je Dževad Hodžić, 061/104-113.

Fotografija i tekst: Samir Zahirović, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content