Željeznička nostalgija u Banovićima

  Željeznička nostalgija u Banovićima

  Ukoliko želite osjetiti miris prošlih vremena i čuti davno zaboravljeni zvuk parne lokomotive, Banovići 36 km udaljeni od Tuzle, prava su destinacija za vas.

  dsc_3673

  Na uskotračnoj trasi pruge RMU Banovići koja vodi od seapracije mrkog uglja u Oskovi, pa sve do PK Turija, proteže se pruga uskog kolosjijeka.

  U zadnje vrijeme pruga je često meta posjeta stranih i domaćih organizovanih grupa, zaljubljenika u željeznice.

  Radnici željezničkog transporta su za tu svrhu i napravili tri turistička vagona tako da je ugođaj kompletan. Najzaslužniji za ideju turističkog voza svakako je Dževad Hodžić, rukovodilac željezničkog transporta, inače veliki zaljubljenik i poznavalac željezničkog saobraćaja.

  Lokomotive koje prometuju ovom prugom se u Evropi mogu naći samo u muzejima, a neke od njh u Banovićima odrađuju svoje svakodnevne obaveze.

  Banovićke ljepotice su lokomotive serije 83-159 , 25-30 i 55-99. Lokomotiva 55-99 je dugo krasila park u Banovićima, ali su je i nakon više od 20 godina pauze radnici Željezničkog transporta

  uspjeli vratiti ponovo u „život“ i vratiti stari sjaj.

  Planirana je izgradnja turističke pruge koja bi išla do Zlače, a na početnoj stanici, preko puta direkcije RMU bila bi stanica i muzej rudarstva. Projekat je gotov i sada će realizacija ići dinamikom kako je to karakteristično za naše uslove, prema raspoloživim novčanim sredstvima.

  Organizovane posjete i vožnja ćirom su moguće za organizovane grupe uz prethodnu najavu. Kontakt osoba je Dževad Hodžić, 061/104-113.

   

  Fotografije i tekst: Samir Zahirović, Furaj.ba