Zemaljski muzej: Najveći poslijeratni projekat

Potkraj oktobra 2021. otvorena je nova izložba u Zemaljskom muzeju BiH – BiH u prethistorijsko doba. Ova stalna postavka uz već postojeće izložbe – Bosna i Hercegovina u antičko doba i Bosna i Hercegovina u srednjem vijeku, zaokružuje priču o životu, društvenom i kulturnom razvoju čovjeka na tlu današnje BiH od najstarijih vremena do kraja srednjeg vijeka. 

Zemaljski muzej BiH

Piše: Elma Zećo

Foto: Adnan Šahbaz

 

Svjedočanstvo o dostignućima

Izložbom je predstavljen materijalni i duhovni razvoj čovjeka na današnjem prostoru BiH u najstarijem razdoblju historije. 

“Tako daleka prošlost ljudima se često može činiti apstraktnom i mogu imati nejasnu sliku o životu tadašnjih zajednica. Ovom izložbom se pokazuje da je prethistorijski čovjek itekako imao značajna postignuća kao i da su kulturne zajednice iz različitih prethistorijskih razdoblja bile dijelom tadašnjeg svijeta”, kaže dr. sc. Ana Marić, viša kustosica u Zemaljskom muzeju BiH.

 

3000 predmeta, legende, crteži i rekonstrukcije objašnjavaju svakodnevne aktivnosti prethistorijskog čovjeka BiH 

Izložba BiH u prethistorijsko doba predstavlja najveći poslijeratni projekat Zemaljskog muzeja BiH. Na njoj se radilo intenzivno posljednjih pet godina, a koncipirana je hronološki uz posebno izdvojene tematske cjeline. Posjetitelji se mogu upoznati sa svim elementima života prethistorijskog čovjeka, počevši od starijeg kamenog doba, paleolitika, sve do rimskih osvajanja. 

“Od 100.000 predmeta, koliko broji prethistorijska zbirka, izdvojeno je njih oko 3000 najznačajnijih. Dopunjeni su legendama, crtežima i rekonstrukcijama kroz koje su se pokušale na jasan i pregledan način približiti i objasniti različite svakodnevne aktivnosti.” 

Zastupljeni su predmeti s područja cijele BiH, koji su sastavni dio prethistorijske zbirke još od kada je osnovan Zemaljski muzej BiH 1888. godine. 

“Svaki izloženi predmet ima svoju kulturno-historijsku vrijednost i veoma je teško izdvajati pojedinačne, bez obzira radi li se o kamenim sjekirama, keramičkom posuđu, brončanom i srebrenom nakitu, ili novcu i oružju”, govori Ana. 

Od najznačajnijih lokaliteta na kojima su pronađeni predmeti izdvajaju se: Badanj u Borojevićima kod Stoca, Butmir kod Sarajeva, Lisičići kod Konjica, Hrustovača kod Sanskog Mosta, Donja Dolina kod Bosanske Gradiške, glasinačko područje, Ošanjići kod Stoca, Pod kod Bugojna, te Jezerine i Ribić u dolini Une.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content