Ženska džamija u Jajcu

Ženska džamija u Jajcu, mala džamija bez munare iz Osmanskog perioda, nalazi se u neposrednoj blizini Jajčke tvrđave. Od 2003. godine je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. JU „Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajce“, se brine i upravlja svim spomenicima u Jajcu. 

Dizdareva ili Ženska džamija u Jajcu spada u tipološku seriju centralnih jednoprostornih džamija bez sofa, bez munare, sa zidanom kupolom koja je skrivena šatorastim četverostrešnim krovom. Isto tipološko određenje, koje nije često u Bosni i Hercegovini, ima i Sinan-begova (Okića) džamija u Jajcu, koja se nalazi u neposrednoj blizini Dizdareve džamije.

Džamiju je sagradio Sulejman-beg Kulenović 1812./13. godine koji je bio dizdar ili zapovjednik grada Jajca. Podatak se o godini izgradnje nalazio na tarihu iznad portala koji se zadržao do 1992. godine. Tarih je imao dimenzije 40×96 cm, a natpis je bio isklesan u prozi na arapskome jeziku. U ovome natpisu godina nije ispisana brojkama, a autor kaže da je sadržana u slovima u ebdžehu.

Ovu džamiju, zbog toga što je mahalska i manja džamija u prošlosti su većinom posjećivale žene, pa zbog toga ima naziv i Ženska džamija. Druga varijanta je o imenu Ženska džamija je da je Sulejman beg Kulenović dao sagraditi ovu džamiju u rahmet svoji kćeri. Sedam kćeri mu je preselilo na ahiret dok je on boravio u posjeti Meki, obavljao je Hadž. Vejrovatno su preminule od neke zarazne bolesti u to doba. U maju 1992. godine ova džamija je pogođena granatom, a 2007 godine je obnovljenu istim gabaritima i dimenzijama, istakli su u Agenciji.

Fotografije i tekst: Amir Bašimamović

Zato što jedan članak nije dovoljan…

KATAKOMBE, JAJCE

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content