Zima u Pionirskoj dolini ima posebnu čar

Zima u Pionirskoj dolini ima posebnu čar, jer onda nad uspavanim i snijegom pokrivenim biljnim svijetom, vlada onaj životinjski, otporan na niske temperature, pored svojih “trpezarijskih stolova”, u popodnevnoj gimnastici na snijegu ili pak samo njuškicama isturenim na hladnoću iz zagrijane nastambe.

Foto: KJKP Park

Staze i platoi su prohodni, kapije već u 8 sati svaki dan otvorene, a nakon “ledenog doba” i replika prekrivenih snijegom, oko popularne pečurke, u drugom dijelu Pionirske doline vlada pravi život, tačnije suživot. Čak i zvijeri poput medvjeda i vukova zimi tolerišu da objeduju u paru. Valjda je to nekako lakše kada se temperature spuste i zemlja zaledi. Alpake zimi ne idu kod “frizera”, ne uklanjaju svoje gusto krzno, koje ih nakon obilnog obroka grije dok s vrata svoje nastambe posmatraju snijegom prekrivenu zelenu, dječiju oazu. Isto čini i njihov komšija magarac, dok ženka i ne voli pahulje, led i mraz. Najljepši primjer suživota ipak vlada u kući škotskih bikova i patuljastih koza.

Slika u prilogu dokaz je kako biku teškom više od pola tone, na leđima ne pravi problem malo jare koje iz najviših dijelova jasli dohvaća sijeno dostavljeno sa proplanaka Kupresa. Neke životinje poput zebri, elan antilopa, lavova i tigrice ovih dana ne smiju vani, jer temperatura je niska i to ne bi bilo dobro za njihovo zdravlje. Ne smiju ni lemuri, ni merkati, majmuni i drugi stanovnici majmunarnika sa terarijem na sarajevsku zimu, ali ih posjetioci mogu vidjeti kada dođu, jer je njihov dom napravljen i od staklenih portala.

Foto: KJKP Park

Lijepo je i uz po rubovima zaleđenih jezera. Na jednom su glavni sniježno bijeli labudovi, dok pored drugog nova nastamba za majmune gibone spremna čeka svoje nove stanovnike. Zbog korone nisu stigli prošle godine, a možda nas obraduju već do proljeća. Bitno je ipak da su sve životinje dobrog zdravlja, da ekipe koje brinu o njima raspolažu dovoljnim količinama voća, povrća, mesa, žitarica, sijena, da se zagrijavanje prostorija odvija neometano i da snijeg nije napravio nikakve probleme.

Foto: KJKP Park

Stoga iz KJKP Parka pozivaju da dođete i uživate u zimskim radostima i bjelini Pionirske doline i zoo vrta. Svoje kapije svako jutro otvara u 8, a u danima januara zatvara u 16,30 sati.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content