Zipline “Bitka na Neretvi” – nova atrakcija Jablanice

Osmog maja, na dan kada je i simbolično obilježavanje 78. godišnjice “Bitke na Neretvi”, u Jablanici je otvorena nova adrenalinska atrakcija – zipline s imenom jedne od najčuvenijih bitaka iz Drugog svjetskog rata.

Foto: Zipline Bitka na Neretvi

Zipline Bitka na Neretvi je atraktivan zipline poligon u dužini od 168 metara. Početna lokacija je uz parking Muzeja Bitka za ranjenike na Neretvi pored caffe-bar Narona.

Otvorenje je predviđeno za vikend, 8. maja u 12 sati. Iskoristite promotivni period, od 8. do 18. maja i uživajte u adrenalinskom spustu po cijeni od 10 KM, a zauzvrat ćete dobiti avanturu za pamćenje i savršeno mjesto za fotografiju!

Nekoliko osnovnih informacija o korištenju zip line poligona :
  1. Dozvoljeno korištenje osobama od 16 do 18 godina( uz prisustvo ili saglasnost roditelja)
  2. Dozvoljeno korištenje punoljetnim osobama
  3. Maximalna težina 113 kilograma

U gradu na Neretvi, povodom obilježavanja godišnjice Bitke na Neretvi, u Muzeju Bitka za ranjenike otvoren je VR shoroom u kojem možete isprobati edukativnu igru u tehnici Virtual Reality koju je realizirao kreativni tim DIGI.BA. Ova aplikacija omogućava korisniku VR headseta da doživi bitku na Neretvi kao da je postao njen sudionik. Nakon tačnih odgovora na pitanja iz edukativnog dijela realiziranog kao 360 video, komandant mu postavlja zadatak da sruši most, obori neprijateljske avione i prenese ranjenika preko rijeke. Ako uspješno obavi ovu misiju, čestitat će mu lično – drug Tito!

Podsjećamo, bitka na Neretvi je bila jedna od najznačajnijih bitaka II svjetskog rata. Titovi partizani su se uspjeli oduprijeti neprijateljskoj ofanzivi pod nazivom “Operacija Weiss”. Presudni događaji odigrali su se u kanjonu Neretve, u Jablanici, kada je prelaskom preko rijeke spašeno oko 4.000 ranjenika i bolesnih boraca Narodnooslobodilačke vojske.

Insert iz edukativne igrice

Muzej Bitke za ranjenike na Neretvi u Jablanici čuva uspomene na ovaj historijski događaj.

Zato što jedan članak nije dovoljan…

DOŽIVITE VIRTUELNO BITKU NA NERETVI: SRUŠITE MOST I ČESTITAT ĆE VAM LIČNO – TITO!

SRUŠENI MOST NA NERETVI

KAKO JE PABLO PICASSO NASLIKAO PLAKAT ZA FILM “BITKA NA NERETVI”

ČUVENOG GLUMCA ORSONA WELLESA BILO JE STRAH LETJETI IZNAD JABLANICE

LOKALCI PREPORUČUJU: ŠTA VIDJETI U JABLANICI

TRI NAJLUĐA ZIPLINEA U BOSNI I HERCEGOVINI

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content