Najatraktivnija mjesta za zipline u Bosni i Hercegovini

BiH Bucket List Challenge

Izazov #46Letite kao ptica na zipline avanturi

Rijetko koja atrakcija će vam pružiti navalu adrenalina kao sve popularniji zipline kojih je u avanturističkim parkovima širom Bosne i Hercegovine sve više, no tri su najpopularnija. Kada skupite hrabrosti i usudite se spustiti niz ove atraktivne sajle, sve što možete je prepustiti se dok vam adrenalin kola venama i uživati u pogledu kakav se rijetko doživljava.

Zipline u Jajcu

Autorica: Semra Hodžić

Jablanica – zipline s imenom jedne od najčuvenijih bitaka iz Drugog svjetskog rata

Osmog maja, na dan kada je i simbolično obilježavanje 78. godišnjice “Bitke na Neretvi”, u Jablanici je otvorena nova adrenalinska atrakcija – zipline s imenom jedne od najčuvenijih bitaka iz Drugog svjetskog rata.

Zipline Bitka na Neretvi je atraktivan zipline poligon u dužini od 168 metara. Početna lokacija je uz parking Muzeja Bitka za ranjenike na Neretvi pored caffe-bar Narona.

Uživajte u adrenalinskom spustu, a zauzvrat ćete dobiti avanturu za pamćenje i savršeno mjesto za fotografiju!

Foto: Zipline Bitka na Neretvi

Zipline Bitka na Neretvi je atraktivan zipline poligon u dužini od 168 metara. Početna lokacija je uz parking Muzeja Bitka za ranjenike na Neretvi pored caffe-bar Narona.
Uživajte u adrenalinskom spustu, a zauzvrat ćete dobiti avanturu za pamćenje i savršeno mjesto za fotografiju!

www.visitjablanica.com/

Kontakt: 062/376-719

Javorov Do – avantura za male i velike

Locirano na nadmorskoj visini od 1.250 do 1.350 metara, izletište Javorov Do na planini Bjelašnici polako postaje sinonim za vježbanje, zdravlje i zabavu.

Izletište Javorov Do nudi sadržaje kojih ćete se uvijek rado sjećati. Više od 35km označenih planinskih staza za šetanje ili biciklizam. Individualno dizajnirane i napravljene zone za vježbanje u prirodi, spuštanje ziplineom, baby ski lift, obilazak pećine, boćanje,vožnje kvadovima, tubing, teambuilding igre i mnogo toga.

Kontakt:

Zipline u Mostaru

Mostar – zipline s čarobnim pogledom na grad

U posljednje vrijeme u Mostar svi rado odlaze kako bi ga vidjeli iz do sada neviđene perspektive. Na brdu Fortica iznad grada nikao je istoimeni park koji nudi avanturistički sadržaj za svakoga. Park je najprije privukao pažnju javnosti zbog ziplinea na kojem možete doživjeti nezaboravno iskustvo spuštanja u ukupnoj dužini od 1.000 m sa prekrasnim pogledom na Mostar i okolinu. Ukoliko ovo nevjerovatno iskustvo želite podijeliti s nekim, niz zipline se možete spustiti i u tandemu. Osim velikih, u spustu niz zipline mogu uživati i mališani na dječijim sajlama dužine 20 i 50 metara. No, tu nije kraj avanturama na Fortici! Kad ste se već odvažili na zipline, prošetajte se i šetnicom sa staklenim podom koja je nova atrakcija u bogatoj turističkoj ponudi Grada Mostara. Visoka je oko 15 i duga oko 35 metara, a pogled i iskustvo koje pruža pamtit ćete cijelog života. Tu je i adrenalinski viseći most dug 35 metara, odnosno prva mostarska via ferrata, a ljubitelji adrenalinskih sportova mogu još uživati i u sportskom penjanju, te stazama za hiking i biciklizam.

Radno vrijeme: U periodu zimskog računanja vremena ZIP LINE će raditi samo danima vikenda od 10h do 17h ako su vremenski uslovi povoljni. Za sve koji dolaze van Mostara poželjna je rezervacija.

Foto: JU Agencija Jajce

Jajce – spust preko vodopada

Ukoliko ste u potrazi za načinima kako provesti uzbudljivo ljeto, onda će vam Jajce pružiti istinsku dobrodošlicu! Prošle godine među ljubiteljima avantura odjeknula je vijest kako se u kraljevskom gradu Jajcu od sada može uživati u novoj turističkoj ponudi – u ziplineu preko jednog od najljepših vodopada na svijetu, u samom centru grada, dugom 250 metara. Ovu jedinstvenu avanturu doživjet ćete prvim spustom niz sajlu koja ide preko kanjona Vrbasa na vidikovac preko puta vodopada Plive, a potom s te lokacije preko vodopada u Gradski park. U pogledu na ovaj veličanstveni vodopad uživa se sa svih strana, no oni koji su se spustili niz zipline kažu da je ovaj neprocjenjiv. Spust preko jednog od najljepših vodopada na svijetu iznosi 20 KM, a ograničenje za one koji se žele u ovoj avanturi okušati je da imaju do 110 kilograma.

Radno vrijeme: Svakim danom od 10 do 18 sati.

Foto: Outdoors.ba
 

Peć Mlini – zipline s pogledom na kanjon Tihaljine

Uz sami izvor rijeke Tihaljine, u općini Grude, smjestio se vrlo atraktivan adrenalinski i avanturistički park sa toliko sadržaja da u njemu možete provedete cijeli vikend. Jedan od najatraktivnijih je zipline u kojem možete uživati u jedinstvenom pogledu na kanjon i dolinu rijeke – Tihaljine. Zipline je postavljen duž gotovo cijelog parka i polazi sa brda Petnjik iznad Peć Mlina. U cijenu spusta je uključen najam opreme, obuka na probnom ziplineu, pomoć instruktora i ulaz u Peć-Mline i Ravlića pećinu, jednu od najstarijih u Evropi. U ovom čudesnom parku možete isprobati i via ferratu, te se okušati i u sportskom penjanju na dva penjališta na stijenama. Ukoliko ste od onih koji vole osjetiti tlo pod zemljom, uživat ćete i samo u šetnji ovim parkom – do pećine, uz izvor rijeke i oko starih mlinova.

Radno vrijeme: Za korištenje adrenalinskog dijela (zip line, via ferrata, sportsko penjanje) nazovite broj 063/326-040 ili se javite na email: pecmliniap@gmail.com. Obavezna je prethodna najava.

Višegrad – spust preko Drine

Za one koji žele da vide Višegrad iz potpuno drugačije perspektive preporučujemo adrenalinsku vožnju na ziplineu kraj višegradske ćuprije, dužine 480m. Za sve mjere bezbjednosti pobrinut će se obučeno osoblje, a tu je i profesionalna oprema koja se koristi za vožnje.

Ukoliko želite testirati svoju hrabrost, spustite se s najljepšeg vidikovca u Višegradu preko Drine za manje od dva minuta. Prošetajte se preko mosta Mehmed-paše Sokolovića, popnite se malo uzbrdo na vidikovac, zastanite i udahnite pred spust. Domaćin će vas upoznati sa osnovnim pravilima, a na 3-4-sad počinje let i pravac Andrićgrad.

Široki Brijeg – trostruki zipline 

 

Foto: West Herzegovina Adventures

I Široki Brijeg je dobio adrenalinsku atrakciju – sve popularniji zipline s nesvakidašnjim pogledom na grad.

Sajla testnog zip-line je duga 40 metara dok je ukupna dužina hiljadu i sto metara koja povezuje tri lokacije i omogućit će adrenalinski spust s atraktivnim pogledom na ljepote Širokog Brijega.

Vožnja od tačke Ćavarovog (Bošnjakovog) brda do Ciganskog brdo duga je 480 metara, a od Ciganskog brda do iznad restorana Borak 360 metara, dok je iznad restorana do dolaznog iznad kanala: sajla duga 260 metara.

Prema mjerenjima pojedine linije zip-linea Borak ostvaruju brzinu preko 60 kilometara na sat i kako organizatori smatraju zadovoljit će potrebe svih ljubitelja adrenalinske vožnje koji posjete to mjesto.

Cijena vožnje iznosi 50 KM po osobi, a potrebno je minimalno osam ljudi da se formira grupa, pa se za vožnju preporučuju rezervacije svim zainteresiranim maila ziplinesb@gmail.com putem kojeg mogu dobiti sve potrebne informacije o ovoj turističkoj atrakciji.

“Svi prijavljeni idu organiziranom vožnjom do polazišta gdje članovi Gorske službe spašavanja Široki Brijeg održe kratku obuku i probnu vožnju na malom zip lineu (40 KM). Nakon toga se kreće na cjeloviti spust na sve tri tačke”, pojasnili iz rukovodstva zip line-a u Širokom Brijegu.

Zip-line je dio projekta kojim Široki Brijeg želi postati turistički atraktivan. Pored zipline trebao bi dobiti još i stijenu za penjanje ali i balon za panoramsko razgledanje Hercegovine.

S obje strane ziplinea planirane su po dvije stanice, odnosno platforme za spuštanje, kojima je omogućen pristup pješačkim stazama, a u nekim slučajevima i kolni pristup.

 

BiH Bucket List Challenge

 

Izazov #46 – Letite kao ptica na zipline avanturi

Napomena: Dozvoljeno je objaviti sliku na kojoj niste prisutni, ali prije proglašenja pobjednika molimo vas da nam pošaljete sliku koja dokazuje da ste vi bili na zipline avanturi!

 

 

Glavni sponzor:

Sponzori projekta:

              

Medijski pokrovitelji: 

          

    

 

Zato što jedan članak nije dovoljan…

ZIPLINE “BITKA NA NERETVI” – NOVA ATRAKCIJA JABLANICE

KONJIČANI UREĐUJU KUPALIŠTA: NA NERETVICI NAPRAVILI ZIPLINE

IZLETIŠTE JAVOROV DO: BIJEG OD SVAKODNEVNICE

MATINSKI VIS KOD ŽEPČA – IZLETIŠTE SA ZIPLINEOM I ADRENALINSKIM PARKOM

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content