Zipline u Širokom Brijegu – nesvakidašnji pogled na grad

I Široki Brijeg je dobio adrenalinsku atrakciju – sve popularniji zipline s nesvakidašnjim pogledom na grad.

Foto: West Herzegovina Adventures

West Herzegovina Adventures objavio je video testiranja zip-linea koji je dug oko 1.100 metara, te kroz tri linije prelazi preko najatraktivnijeg dijela kanjona rijeke Lištice.

Sajla testnog zip-line je duga 40 metara dok je ukupna dužina hiljadu i sto metara koja povezuje tri lokacije i omogućit će adrenalinski spust s atraktivnim pogledom na ljepote Širokog Brijega.

Vožnja od tačke Ćavarovog (Bošnjakovog) brda do Ciganskog brdo duga je 480 metara, a od Ciganskog brda do iznad restorana Borak 360 metara, dok je iznad restorana do dolaznog iznad kanala: sajla duga 260 metara.

Prema mjerenjima pojedine linije zip-linea Borak ostvaruju brzinu preko 60 kilometara na sat i kako organizatori smatraju zadovoljit će potrebe svih ljubitelja adrenalinske vožnje koji posjete to mjesto.

Cijena vožnje iznosi 50 KM po osobi, a potrebno je minimalno osam ljudi da se formira grupa, pa se za vožnju preporučuju rezervacije svim zainteresiranim maila ziplinesb@gmail.com putem kojeg mogu dobiti sve potrebne informacije o ovoj turističkoj atrakciji.

“Svi prijavljeni idu organiziranom vožnjom do polazišta gdje članovi Gorske službe spašavanja Široki Brijeg održe kratku obuku i probnu vožnju na malom zip lineu (40 KM). Nakon toga se kreće na cjeloviti spust na sve tri tačke”, pojasnili iz rukovodstva zip line-a u Širokom Brijegu.

Zip-line je dio projekta kojim Široki Brijeg želi postati turistički atraktivan. Pored zipline trebao bi dobiti još i stijenu za penjanje ali i balon za panoramsko razgledanje Hercegovine.

S obje strane ziplinea planirane su po dvije stanice, odnosno platforme za spuštanje, kojima je omogućen pristup pješačkim stazama, a u nekim slučajevima i kolni pristup.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content