Gravče na tavče- nacionalna delikatesa S. Makedonije

Omiljeni specijalitet makedonske kuhinje je čuveno gravče na tavče, koje se smatra nacionalnim jelom Makedonije.

Foto: Pixabay-RitaE

I ne, to nije samo zapečeni grah, već prava gurmanska delikatesa koja svakog onog ko je proba obara s nogu.

Jelo se tradicionalno služi u glinenim posudama, a nadaleko najčuveniji način njegovog pravljenja je iz Tetova.

Pa isprobajte i vi:

Sastojci

500 g graha – naravno, tetovca

400 g suhih rebara

300 g svježe crvene paprike

200 g svježeg paradajza

200 g luka

3 čehna bijelog luka

nekoliko kašika ulja

struk peršuna

ljuta papričica

kašika crvene paprike

malo bijelog brašna

so i biber po želji

Priprema:

Dan prije kuhanja, grah potopite u vodu. Zatim ga skuhajte u slanoj vodi i ocijedite. Narežite na manje komade suha rebra i skuhajte. Vodu u kojoj su se rebra kuhala sačuvajte. Luk nasjeckajte i dinstajte na vrućem ulju kratko, zatim ga zalijte vodom od skuhanih rabara i nastavite pržiti na umjerenoj vatri još 15 minuta. Dodajte narezanu svježu papriku, nasjeckani bijeli luk, ljutu papričicu i paradajz i sve zajedno pržite još 10 minuta. Na kraju zapržite sa crvenom paprikom u prahu i brašnom, a zatim sve zalijte s još 300 ml vode od rebara i prokuhajte. Stavite kuhani grah zemljanu posudu ako je imate, dodajte kuhana rebra, proprženo povrće, začine i pažljivo promiješajte. Po potrebi nalijte još vode od rebara ili običnu toplu vodu. Poslužite toplo s ajvarom ili pinđurom!

Zato što jedan članak nije dovoljan…

MALIDŽANO – KLASIK MAKEDONSKE KUHINJE

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content