Italijanska šarlota – kolač koji se topi u ustima

Italijani imaju neodoljivo dobru kuhinju! Punoća okusa, sastojci koji se tope u ustima – jednostavno su majstori svog zanata.

Foto: Pixabay – moiranazzari

Među najpopularnijim receptima koji dolaze iz te prekrasne zemlje u obliku čizme je i onaj za jednostavan kolač koji se pravi za desetak minuta, a za kojeg sastojke obično imamo odmah u kući – šarlota od jabuka. Sočan je, a jeftin!

Sastojci:

• 180 g pšeničnog brašna

• 5 jabuka

• 130 g šećera

• 50 g putera

• 1/2 kesice praška za pecivo

• 2 žumanceta

• 130 ml mlijeka

• prstohvat soli

Priprema:

Umutite žumanca sa šećerom dok se šećer ne rastopi i smjesa ne posvijetli, zatim puter otopite na pari i polovinu otopljenog putera dodajte u prethodno umućenu smjesu. Potom dodajte mlijeko i miješajte, pa smjesi dodajte prstohvat soli, prosijano brašno i prašak za pecivo. Sve dobro pomiješajte. Smjesu onda naspite u kalup za pečenje obložen papirom. Isijecite oguljene jabuke na kriške, pa ih slažite na tijesto. Odozgo prekrijte preostalom polovinom otopljenog putera i pospite sa 3 kašike šećera. Pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni 30-35 minuta ili dok ne porumeni.

Bonus savjet: U smjesu možete dodati i cimeta, znate da odlično ide s jabukama, a prekrasan miris širit će se vašim domom.

Zato što jedan članak nije dovoljan…

ITALIJANSKA KUHINJA – ŠTA JE TO?

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content