Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  • EnglishEnglish
Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  1. Home
  2. BiH Bucket list challenge 2021
  3. Sve su pite pitice, ali samo burek je pitac!
 Sve su pite pitice, ali samo burek je pitac!
BiH Bucket list challenge 2021 Kuhinja

Sve su pite pitice, ali samo burek je pitac!

by Furaj.ba 3 min read

AA

BiH Bucket List Challenge – Izazov #35

Burek je tradicionalno bosansko jelo, već šest stoljeća neizostavno na prazničnim ili svakodnevnim trpezama, i jedno od omiljenih jela kako Bosanaca i Hercegovaca, tako i turista.

Foto: Furaj.ba

Sastojci za jufku:

500 grama brašna, 2 velike kašike ulja, 1 mala kašikica soli, 310 ml tople vode.

Postupak:

U posudu staviti brašno, ulje i so. Po malo dodavati vodu dok ne dobijete fino tijesto koje se odvaja od posude. Oblikovati jufku. Prekriti krpom i ostaviti 30 minuta da odstoji. Nakon toga tijesto staviti na pobrašnjenu radnu površinu i razdvojiti na dva dijela (loptice). Razviti prvo jednu jufku prečnika 40 do 50 cm i ostaviti je na čaršaf. Zatim razviti i drugu. Ostaviti tako razvijene jufke oko 5 minuta, a zatim prvo jednu pa drugu premazati uljem, i krajeve razvuči rukama.

Sastojci za nadjev:

500 grama mljevenog ili sjeckanog mesa, 1 glavica crvenog luka, so, vegeta po želji.

Postupak:

Nadjev stavljati na početak jufke i rolati. Pitu možete slagati u manje zvrkove ili u jedan veći zvrk (krug). Nakon toga gotovu pitu premazati uljem. Pitu uvijek stavljati u prethodno zagrijanu rernu na 250 stepeni i peči je dok ne porumeni. Kada je u pitanju burek i krompiruša, te dvije pite ja uvijek polijem s malo proključale slane vode u koju dodam 1 kašiku maslaca. Na ovu količinu je dovoljno oko 150 ml vode. Pečenu pitu preliti vodom, zatim je ponovo vratiti u rernu na par minuta.

Recept je za čitaoce magazina i portala Furaj.ba poklonila food blogerica Armina Memić.

  • 34K
    Share
    Facebook
  • 0
    Share
    Twitter
  • 0
    Share
    LinkedIn
  • 0
    Share
    Viber
  • 0
    Share
    WhatsApp
Previous post
Next post
Čitaj više
Novosti

1.MAJ BUDVA – KOTOR – TIVAT

22 Marta, 2023
Održivi razvoj

Porsche BH: Proljetni bazar u znak partnerstva sa JU Mjedenica

21 Marta, 2023
Novosti

Audi partner još jedne nezaboravne Born2Ski utrke

20 Marta, 2023
Novosti

Turska domaćin globalne konferencije o održivom turizmu GSTC 2023

20 Marta, 2023
Pratite nas
  • 34.8K
    Fans
    34.8K
    Fans
  • 13K
    Followers
    13K
    Followers
Newsletter
Povezani TEKSTOVI
Kuhinja

Lavanda – recepti za savršeno ljetno osvježenje

Sladoled, limunada, keksići… Lavanda je jedna od omiljenih mirisnih ljekovitih

Zanimljivosti

TasteAtlas objavio listu najbolje ocijenjenih bosanskih jela

Svjetski atlas hrane TasteAtlas objavio je listu najbolje ocijenjenih bosanskih

Zanimljivosti

Đurđevdan – najveći romski praznik koji slavi dolazak proljeća

Romi širom svijeta 6. maja svake godine proslavljaju svoj najveći

MARKETING

IMPRESSUM

KONTAKT

USLOVI KORIŠTENJA

Implemented By HudHudPro ®. All Right Reserved ©.