Zobene kaše: Idealne za brz i zdrav doručak

Zobena kaša odličan izbor je za doručak jer je zob žitarica izuzetno bogata bjelančevinama, mineralima, vitaminima i aminokiselinama.

 

                                                                                

Foto: Pixabay – StockSnap

Zobena kaša sa čokoladom i šumskim voćem

Sastojci:

kašika chia sjemenki + oko 4 kašike vode

500 ml zobenog ili bademovog mlijeka

100 g zobenih pahuljica 

kašikica kakaa u prahu

kašikica meda

Oko 50 g šumskog voća (borovnice, maline)

Priprema:

Namočite chia sjemenke kako bi nabubrile dok pripremate kašu. Potom ih stavite u zdjelu, prelijte vodom, promiješajte i ostavite deset minuta. Ugrijte mlijeko zajedno s kakaom! Kad provri dodajte zobene pahuljice koje trebate kuhati do željene gustoće na laganoj vatri uz povremeno miješanje i pazeći da ne iskipi. Kad bude gotovo, dodajte med i chia sjemenke, promiješajte pa ukrasite šumskim voćem i uživajte!

Zobena kaša s jabukama i cimetom

Sastojci:

jabuka

60 g zobenih pahuljica

1/2 kašikice cimeta

150 ml zobenog mlijeka

kašikica kokosovog ulja

Priprema: 

Jabuku ogulite i narežite na kockice. Na tavi zagrijijte kokosovo ulje pa dodajte jabuke.  Dinstajte ih dok ne omekšaju, pa dodajte cimet i promiješate pa ostavite poklopljeno sa strane. Ugrijte mlijeko, zatim dodaje zobene pahuljice. Kad se skuhaju, dodajte jabuke u cimetu i sve promiješajte! Možete dodati i med!

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content