Foto: Furaj.ba
Tokom stoljeća katarska hrana bila je pod snažnim utjecajem Levanta, Sjeverne Afrike, Irana i Indijskog pod kontinenta, kao i nomadske beduinske kulture. Rezultat je kuhinja prepuna složenih okusa s kombinacijom tehnika sporog kuhanja i bogate mješavine začina.
Hrana u Dohi bi lako mogla biti svojevrstan vrhunac dobrih utisaka onih koji budu posjetili Katar tokom ovog Svjetskog prvenstva, ali i mimo ovog globalnog događaja.
Ambasada države Katar u BiH predstavila je listu katarskih jela koja lokalno stanovništvo ima najčešće u svom jelovniku. Riječ je najboljim katarskim jelima koje voli lokalno stanovništvo.
Prva na spisku je majboos, nacionalno jelo Katara, koji se mora probati. Sastoji se od riže i aromatičnih začina s mesom, piletinom, janjetinom ili čak morskim plodovima, a preliveno je prženim orašastim plodovima koji dodaju hrskavost ovom ukusnom katarskom tradicionalnom jelu. Dugo se kuha kako bi dobio dubinu ukusa. Servira se na podlozi od začinjene riže, uz salatu i domaći paradajz sos.
Majboos je jedno od popularnih jela u Kataru i uvijek će se naći na katarskom stolu, pogotovo kada kuhaju za goste. Ovo jelo možete jesti u gotovo svakom katarskom restoranu u Dohi.
Jedno od najpopularnijih je i Saloona, klasični arapski gulaš koji se često kuha u katarskim domovima za vrijeme porodičnih večera.
Priprema se „od svega što je pri ruci“, ali obično uključuje govedinu, janjetinu ili ribu, uz sezonsko povrće začinjeno bijelim lukom i đumbirom. Može se jesti samostalno ili sa rižom. Treba ga jesti uz izdašnu porciju hljeba – da se čorba upije.
Posjetitelji koji dolaze u Katar mogu pronaći saloonu u bilo kojem tradicionalnom restoranu. Zapravo, skoro svaki souq (market, bazar) u Kataru ima negdje tradicionalni restoran. Postoje restorani u Kataru koji Salooni daju vlastiti suvremeni štih.
Na listi je također i warak enab, punjeni listovi grožđa koji su uobičajeni u većini kuhinja na Bliskom istoku, ali su oni iz Katara posebno ukusni. Warak enab obično sadrži mljeveno goveđe ili janjeće meso i rižu, začinjeno bijelim lukom, biberom i korijandarom. Najbolje je uživati u ovom katarskom jelu sa kriškama svježeg limuna.
Tradicionalno jelo za uživanje je madrouba, ukusna kaša od riže koja se može jesti za bilo koji obrok. Priprema se s mlijekom, puterom, kardamamom i piletinom (ponekad s grahom). Potom se kuha satima dok ne postane kašasta. Svako mjesto ima svoj jedinstveni recept, ali preljevi često uključuju ghee (indijski puter) s kardamom ili prženi luk.
Labirint dvorišta i uličica u Souq Al Wakrahu je odlično mjesto za uživanje u ovom tradicionalnom jelu.
Na petom mjestu je kousa mahshi ili punjene tikvice, jedno od najpopularnijih jela na Bliskom istoku onda kada je gozba. Tikvice se pune mljevenom janjetinom i povrćem, a začinjene su peršunom i mentom. Također se mogu pronaći i mnogi restorani u Dohi koji poslužuju verzije od slanutka za vegetarijance.
Inače, svaka zemlja ove regije ima male varijacije u načinu na koji kuhaju punjeno povrće, pa je zanimljivo kada vas prijatelj pozove na kousa mahshi.
Vrlo popularne su i luqaimat ili krofne na katarski način. Sveprisutni desert u Kataru, luqaimat su slatke arapske knedle aromatizirane kardamamom i šafranom. Pržene su u dubokom ulju i prelivene šećernim sirupom, pomalo poput krofne. Prilično je jednostavan za pripremanje. Ovaj desert zahtjeva minimalan broj sastojaka, a ukus je apsolutno fantastičan. Idealan luqaimat je hrskav spolja, a mekan iznutra.
Klasično bliskoistočno ugodno jelo je umm ali, vrsta deserta koji se najviše povezuje s Egiptom, ali Katar ima svoju jednako ukusnu verziju. Sličan je pudingu od tijesta, napravljen od grožđica, sjeckanih orašastih plodova i zaslađenog mlijeka i pečen dok ne porumeni i postane hrskav na vrhu, a zatim posut cimetom. Vjerovatno je jedan od najslađih katarskih deserta.
Vrlo popularni su i aromatični prženi slatkiši ili khanfaroosh, nešto između keksa i torte. To su okruglice tijesta napravljene od ružine vodice i šafrana, duboko pržene prije nego što se serviraju s posipanjem šećera u prahu ili malo meda. Ružina vodica im daje blago cvjetni miris i nježan okus. Khanfaroosh „diskovi“ su prženi dok ne postanu hrskavi spolja, a zatim potpuno preliveni medom.
Na listi je i rogag, palačinke punjene svime. Uticaj Indije na katarsku kuhinju može se vidjeti u rogagu, tankom sloju tijesta (slično dosi) koji se može puniti mesom, jajima ili povrćem. Tradicionalno je jelo za doručak, ali je ukusno u bilo koje doba dana, a sir i med su opcija za svakoga ko voli slatko.
Posljednje jelo sa spiska je kunafa sa sirom, desert sa velikom dozom slatkoće. Kunafa je vrlo slatka tradicionalna arapska slastica koja je popularna širom Bliskog istoka. Pojedine varijante recepta su ušle u neke evropske kuhinje.
Navodno su ga izmislili, pa čak i prepisali ljekari u Egiptu gladnim halifima tokom svetog muslimanskog mjeseca ramazana. S obzirom da je napravljen od peciva natopljenog šećerom i topljenog sira, u priču je lako povjerovati.
Iako je kunafa tradicionalno iftarska poslastica tokom ramazana, u njoj se može uživati u bilo koje doba godine. Jedno od najboljih mjesta u Dohi za probati jeste tradicionalna tržnica u Dohi, Souq Waqif, saopćeno je iz Ambasade Države Katar.