Doha – luksuzni grad s pet zvjezdica

Doha – luksuzni grad s pet zvjezdica

Sve što ste čuli o ovoj zemlji nije pretjerano, jer ovdje ima svega u izobilju: nafte, gasa, pijeska, visokih temperatura, zelenih travnjaka, lijepih plaža, ogromnih tržnih centara, luksuznih automobila i elegantnih stanovnika

Foto: Emir Jamak /  Noćni pogled na West Bay, poslovni dio grada

 Tekst i fotografije: Emira Azganović

Katar je mala kraljevina u Perzijskom zaljevu, skoro pet puta manja od naše male Bosne i Hercegovine, no, s ogromnim rezervama nafte i prirodnog gasa zbog čega ima status najbogatije zemlje na svijetu.

Privilegovani život

Od 2,6 miliona stanovnika samo njih 12% su državljani Katara i samo oni uživaju u bogatstvu svoje zemlje. Zanimljivo je da se državljanin Katara može se postati samo rođenjem u ovoj zemlji i ukoliko su oba roditelja Katarani. Njihove privilegije su nestvarne: imaju besplatne osnovne životne namirnice, kao što su šećer, ulje, brašno, naftu, zdravstvene usluge, besplatnu školarinu, te dobijaju pozamašni početni kapital kada odluče zasnovati porodicu. Zato i ne čudi što slave svoga emira čije slike možete vidjeti čak i na privatnim automobilima. Emir Tamim bin Hamad bin Halifa el-Tani trenutni je i najmlađi lider ove zemlje. Dolazi iz porodice koja vlada Katarom još od 18. vijeka.

Foto: Emira Azganović, Furaj.ba

U Kataru se primijenjuje šerijatski zakon. Skoro polovina ukupnog broja stanovništva naseljava glavni grad Dohu, za koji kažu da je najsigurniji grad na svijetu i jedna od najbrže rastućih turističkih destinacija. Kako se u Kataru ne plaća porez, više od milion stranaca iz cijelog svijeta svoje poslovne baze pozicioniralo je baš u ovoj zemlji, gdje stranci ne mogu biti vlasnici zemlje, ali rješenje za to je pronađeno u nasipanju mora i pravljenju umjetnih otoka. Jedan od najpoznatijih otoka je Perla, naselje u obliku školjke s biserom u sredini, luksuznim apartmanima, šoping centrima, restoranima i marinom u kojoj se ljuljuškaju skupocjene jahte.

Foto: Emira Azganović, Furaj.ba

Kulturni centar Katara nalazi se na plaži s pogledom na centar Dohe. Tokom cijele godine ovdje se održavaju kulturne i zabavne manifestacije. U malenim uličicama, natkrivenim platnenim jedrima koja štite od jakog zaljevskog sunca, nalaze se vile za umjetnike, specijalne škole, galerije, bioskopi, operska kuća i otvoreni amfiteatar s 1.000 mjesta nevjerovatne akustike. A na pješčanoj plaži, dugoj 1,5 kilometara, nude se aktivni sadržaji od kupanja do vožnje pedalinom, kanuom ili kajakom.

Foto: Emira Azganović, Furaj.ba

U Centru su i dvije prekrasne džamije. Džamija Katara, s plavim zidnim pločicama, jedna je od najljepših u Dohi. Uz nju su kule neobičnog izgleda, golubarnici napravljeni od gline i cigle, materijala prihvatljivih za okoliš.

Zlatna džamija je drugačija. Ona i njena munara potpuno su prekrivene zlatnim pločicama.

Pet kilometara dugo šetalište Corniche proteže se duž obale koja okružuje zaljev Doha, od luke, pored čuvenog Muzeja islamske umjetnosti koji je projektovao arhitekta I. M. Pei, te dalje ide obalom zaljeva sve do West Baya. Šetalište ima prekrasan pogled, rekreacijski prostor sa spravama za vježbanje i mnogo zelenih površina na kojima se uživa u porodičnom druženju, uz svjež morski povjetarac.

Foto: Emira Azganović, Furaj.ba

Souq Waqif – otvoreni bazar

Ovaj otvoreni bazar nalazi se u samom središtu starog dijela grada i predstavlja najveću atrakciju Dohe. Sredinom prolazi dugačka pješačka zona s mnoštvom kafića i restorana u čijoj živopisnoj atmosferi ispijanja kafe i pušenja nargile na kraju dana uživa i lokalno stanovištvo ali i turisti.

 

Foto: Emira Azganović, Furaj.ba

Pored prodavnica pod vedrim nebom i natkrivenim hodnicima s prodavnicama odjeće, začina, parfema, mirisnih ulja i raznih suvenira, svoje mjesto na Souq Waqifu također su pronašli luksuzni boutique hoteli, tradicionalni restorani i kafei s bogatom ponudom raznih okusa.

Foto: Emira Azganović, Furaj.ba

U neposrednoj blizini Souq Waqifa je poznati bazar Falcon Souq posvećen sokolima koje Katarani jako poštuju. Ovdje se sokolovi obično prodaju i kupuju za hiljade dolara na javnim aukcijama. Ove ptice grabljivice imaju i specijalan tretman u avionima nacionalne avio kompanije Qatar Airways, koji je jedini avio prijevoznik na svijetu u koji je moguće unijeti ovu pticu u biznis klasu.

Foto: Emir Jamak

Katarski islamski kulturni centar Fanar, čiju džamiju krasi spiralna munara, nalazi se u neposrednoj blizini Souq Waqifa.

Stadion koji će ući u historiju

Svjetsko prvenstvo koje će se održati u Kataru 2022. igrat će se na osam stadiona, od čega su četiri u glavnom gradu Dohi. Kako prosječna dnevna temperatura tokom jula i juna iznosi 41 stepen Celzijusa, Katarani su sagradili prvi svjetski klimatizirani stadion na otvorenom – Stadion Al Sadda u Dohi.

Ipak, još veća atrakcija bit će Ras Abu Aboud stadion pored Dohe, koji još nije izgrađen, ali će biti gotov za četiri godine i ući će u historiju fudbala kao prvi montažni stadion na kojem će se igrati utakmice Svjetskog prvenstva u fudbalu. Ovo prekrasno zdanje bit će izgrađeno od brodskih kontejnera, a nakon prvenstva će se razmontirati i koristiti za gradnju drugih sportskih objekata. Prostor nakon njegovog uklanjanja bit će iskorišten za izgradnju parka.

 


U Dohu smo putovali u martu 2018. na poziv ureda Qatar Airwaysa iz Sarajeva. Tri dana su bila malo da upoznamo sve što Doha nudi, ali sasvim dovoljna da poželimo da se ponovo vratimo.


 

Zato što jedan članak nije dovoljan…..

UPOZNALI SMO MOĆNI QATAR AIRWAYS

AERODROM U DOHI – Hamad International Airport