10 razloga zašto posjetiti Bijeljinu

Smještena u sjeveroistočnom dijelu BiH, blizu Hrvatske i Srbije, Bijeljina je zahvaljujući svom geostrateškom položaju izrasla u moderan grad predstavljajući privredni i kulturni centar Semberije. Okružena dubokom Savom, plahovitom Drinom i rudonosnom Majevicom, ona kao da ima svoje nebo pod kojim ćete doživjeti mnogo više nego što ste očekivali

 

Bijeljina iz zraka; Foto: Fahrudin Kreštalica
  1. Bijeljinski Romeo i Julija

Da li ste znali da Bijeljina ima svog Romea i Juliju? Bila je to neostvarena ljubav između Magdalene Živanović, prve bijeljinske pjesnikinje, i Jovana Dučića, poznatog pjesnika i književnika iz Trebinja. O njoj svjedoči oronula kuća u ulici Svetog Save, koja je pripadala gazdi Peri Živanoviću. Jovan se u nju smjestio kada je postao učitelj u Bijeljini, pa je unuka poznatog trgovca odmah imala priliku da upozna novog učitelja. Planula je ljubav, koja nikada neće zbog volje starijih doživjeti sretan kraj. Magdalenina porodica je priželjkivala zeta sličnog po bogatstvu i položaju. Patrijarhalno vaspitana djevojka poslušala je, nije se udala za Jovana, ali nije ni za predloženog bogatog trgovca iz Brčkog. Iz prkosa je ostala sama, kao što se ni Jovan nikada nije oženio. 

Foto: Turistička organizacija Bijeljina

2. Bogatstvo geotermalne vode 

Bijeljina leži na ogromnim podzemnim rezervama geotermalne vode. Otkrivena je 50-ih godina dok se tragalo za naftom u Semberiji. Nije se tada znalo kakvu vrijednost ima ovo otkriće. Plan je bio zatvoriti je, no nisu to dozvolili poduzetni mještani Dvorova. U početku su vodu koristili za pranje traktora, kasnije za uzgajanje cvijeća i povrća u staklenicima, a otkrivanjem njenih ljekovitih svojstava počinje raditi Banja Dvorovi.

3. Zeleni otok na semberskoj ravnici

Sa svojim parkovima, cvijetnjacima, alejama, sportskim terenima, bazenima među kojima je jedan olimpijskih dimenzija, seoskim dvorištima, ugostiteljskim objektima, Banja Dvorovi izgleda kao zeleni otok na semberskoj ravnici. Blagotvorna voda s temperaturom od 75°C izvire s dubine od 1300 metara u njenom središnjem dijelu. Hidrolozi izvor povezuju s postojanjem ogromnog jezera vrele, skoro laboratorijski čiste vode, nastalog ispod Semberije i Mačve vjekovnim poniranjem voda rijeke Drine kada izbije iza planine Gučevo.

Banja Dvorovi Foto: Turistička organizacija Bijeljina

4. Ženski manastiri

Bijeljina ima dva ženska manastira. Manastiru Svete Petke svakodnevno se dive putnici prolazeći obilaznicom oko Bijeljine prema Srbiji. Posvećen je Prepodobnoj majci Paraskevi i ukrašen s pet zlatnih kupola. Dok je on još uvijek u izgradnji, u selu Banjica duh starih vremena čuva se u odajama ženskog Manastira Tavna, najstarijeg sakralnog središta u Bijeljini. Izgrađen je najvjerovatnije početkom 14. vijeka i od tada je sve vrijeme dijelio sudbinu lokalnog življa. Njegovo sestrinstvo broji devet monahinja.

Manastir Tavna. Foto: Turistička organizacija Bijeljina

5.  Prva crkva nakon obnove crkvene hijerarhije

Crkva prečistoga srca Marijina u Bijeljini bila je prva crkva koja je napravljena nakon obnove crkvene hijerarhije u BiH. Izgrađena 1886, proglašena je 2015. godine nacionalnim spomenikom kulture u BiH zbog historijske i arhitektonske vrijednosti.

Katolička crkva. Foto: Turistička organizacija Bijeljina

6. Zadužbina Sulejmana Veličanstvenog

Atik džamija u Bijeljini je vjerovatno najstarija džamija u sjeveroistočnoj BiH, ne ubrajajući džamiju Kušlat kod Drinjače. Zadužbina je sultana Sulejmana Veličanstvenog i nacionalni spomenik BiH.

Atik džamija; Foto: TO Bijeljina

7. Autentično planinsko selo

Na izlazu iz Bijeljine prema Pavlovića mostu nalazi se jedno od najljepših etno sela u BiH. To je Etno selo “Stanišići”, koje dočarava autentično planinsko selo usred semberske ravnice, vraćajući posjetioce precima i prirodi. 

8. Oaza mira u centru grada

Gradski park u Bijeljini je raj za zaljubljene i važno mjesto za rekreaciju. Po ugledu na parkove u Austriji i Mađarskoj počeo se graditi u 18. vijeku sadnjom raznolikog bilja, posebno platana i kestena. Postavljanjem nove rasvjete i izgradnjom cafea u parku, gdje je nekada i postojao, oaza mira u centru grada postaje favorit još većem broju Bijeljinaca.

Gradski park, Foto: Turistička organizacija Bijeljina

9. Prošlost u najstarijoj zgradi grada

Bijeljinа se prvi put spominje 1446. godine. Njen historijat od prvog pominjanja dočarava izložba u Muzeju Semberije, koji se nalazi u najstarijoj zgradi u Bijeljini. Na listi je must-see kulturnih objekata, pored Narodne biblioteke, Galerije “Milenko Atanacković” i Centra za kulturu “Semberija”.

Muzej, Foto: Turistička organizacija Bijeljina

10. Kampovanje na vodi u Janji

Sve popularnija turistička atrakcija Bijeljine je splavarenje na Drini u mjestu Janja. Noćenje na plutajućem bungalovu, kampovanje u šatoru ili vlastitoj kamp-kućici, ručak na splavu i splavarenje kruzerom, jedinstven je doživljaj u očaravajućoj prirodi Janje. Pored toga, moguće je iznajmiti i jet ski, sup ili surfati na wakeboard daski. 

Foto: Bungalov na Janji

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content