30 godina bez najvećeg boema – Tome Zdravkovića

Tridesetog septembra navršava se 30 godina od smrti legendarnog jugoslovenskog pjevača Tome Zdravkovića.

Baš ovih dana, zahvaljujući filmu “Toma” o njegovom životu koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, legenda o jednom od najvećih boema bivše Jugoslavije življa je nego ikada.

“Dao sam vam dušu svoju” natpis je na spomen ploči u selu Pečenjevce gdje je odrastao, blizu Leskovca u Srbiji je počeo njegov boemski život. I zaista njegove pjesme su čista emocija, o čemu najbolje svjedoči činjenica da su i dan-danas rado slušane.

Prvi singl koji je objavio bila je pjesma “Essagerata”, iz 1964. u izdanju Diskosa. Objavljivao je zatim brojne numere: “Mirjana”, “Što te večeras nema”, “Umoran sam od života”, kao i dva dueta sa Milinom Stefanović, “Kad zora zarudi” i “Detelina s’ četir’ lista”.

Toma je do 1971. do 1990. objavio 11 albuma, među njima su i albumi “Dva smo sveta različita” i “Kafana je moja sudbina”.

Ženio se četiri puta i iza sebe je ostavio dvoje djece – kćerku i sina. Pjevao je o voditeljicama, glumicama, pjevačicama poput Esme Redžepove, o tuđim ljubavima, o svojim…

Stil života legendarnog pjevača bio je obilježen porocima, alkoholizmom i kockom.Ipak, Toma Zdravković bio je omiljen kod svojih kolega, ali i kod glumaca, boema koji su Tomu prihvatali kao svog. Pojavljivao se i u filmu, u ostvarenjima “Balkan ekspres” i “Bolje od bekstva”, kao i u serijama “Bolji život” i “Doktorka na selu”-

Postao je uzor mnogim svojim mlađim kolegama koje se trude da makar na tren zaliče na Tomu. Mnoge njegove pesme su obrađene i u tom novom ruhu postale veliki hitovi.

Na obilježavanju 20 godina od smrti Tome Zdravkovića u Leskovcu je otkriven spomenik u njegovoj prirodnoj veličini.

Ovih dana bioskopske sale puni film o Tomi Zdravkoviću u režiji Dragana Bjelogrlića. Priča o Tomi nadmašila je sva očekivanja, a društvene mreže su preplavljene utiscima o “Tomi” i pohvalama na račun glumca Milana Marića, ali i čitave ekipe koja je radila na filmu.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content