Akademija Likovnih Umjetnosti

Akademija Likovnih Umjetnosti

Akademija likovnih umjetnosti kao visokoškolska ustanova i članica Univerziteta je osnovana 1972. godine. Osnovali su je eminentni naučni radnici, profesori i kulturni djelatnici koji su se školovali u Beogradu, Ljubljani, Zagrebu i koji su u to vrijeme bili poznati i afirmisani umjetnici.

Nalazi se uz samu obalu Miljacke preko puta Pravnog fakulteta i učiteljske škole. Lakši pristup Akademiji omogućava i most koji je nedavno napravljen i koji povezuje Radićevu ulicu i drugu obalu Miljacke gdje se nalazi i Akademija.

Objekat današnje Akamdemje likovnih umjetnosti je bila prva i jedina Evagelistička crkva za vrijeme austrougarske uprave koja je izgrađena 1899. godine po nacrtima arhitekta Karla Paržika. Izgrađena je u romaničko-vizantijskom stilu kao centralna potkupolna građevina. Objekat je proglašen kulturno-historijskim spomenikom i nalazi se na listi zaštićenih objekata.

1-10

Akademija likovnih umjetnosti, od svog osnivanja je upisala 2331 poaznika. Akademija danas ima šest odsjeka: sikarstvo, kiparstvo, produkt dizajn, grafički dizajn, grafika i nastavnički odsjek.
Za vrijeme rata koji se desio u Bosni i Hercegovini Akademija je bila oštećena, ali je obnovljena i danas izgleda mnogo ljepše nego ikada od vremena kako postoji.