Akademija Likovnih Umjetnosti

Akademija likovnih umjetnosti kao visokoškolska ustanova i članica Univerziteta je osnovana 1972. godine. Osnovali su je eminentni naučni radnici, profesori i kulturni djelatnici koji su se školovali u Beogradu, Ljubljani, Zagrebu i koji su u to vrijeme bili poznati i afirmisani umjetnici.

Nalazi se uz samu obalu Miljacke preko puta Pravnog fakulteta i učiteljske škole. Lakši pristup Akademiji omogućava i most koji je nedavno napravljen i koji povezuje Radićevu ulicu i drugu obalu Miljacke gdje se nalazi i Akademija.

Objekat današnje Akamdemje likovnih umjetnosti je bila prva i jedina Evagelistička crkva za vrijeme austrougarske uprave koja je izgrađena 1899. godine po nacrtima arhitekta Karla Paržika. Izgrađena je u romaničko-vizantijskom stilu kao centralna potkupolna građevina. Objekat je proglašen kulturno-historijskim spomenikom i nalazi se na listi zaštićenih objekata.

1-10

Akademija likovnih umjetnosti, od svog osnivanja je upisala 2331 poaznika. Akademija danas ima šest odsjeka: sikarstvo, kiparstvo, produkt dizajn, grafički dizajn, grafika i nastavnički odsjek.
Za vrijeme rata koji se desio u Bosni i Hercegovini Akademija je bila oštećena, ali je obnovljena i danas izgleda mnogo ljepše nego ikada od vremena kako postoji.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content