Batu pećine u Kuala Lumpuru

Batu pećine su jedna od najposjećenijih turističkih atrakcija Malezije i najveći su hinduistički hram smješten u pećinama izvan teritorije Indije. Godišnje ga posjeti više od 1,7 miliona turista i hodočasnika.

Fotografije i tekst: Emira Azganović 

Šuplja krečnjačka stijena stara oko 400 miliona godina, u čijim su pukotinama u prahistoriji nastale stijene, privukle su pažnju britanskih kolonijalnih vlasti, još dok su ovdje dolazili kineski doseljenici i izvlačili  ptičije đubre iz pećina kako bi oplodili svoje farme. Američki biolog William Hornaday istraživao je pećine još 1878. godine. Kao prirodni fenomen pećina je imala mnogo posjetitelja, među kojima je bio indijski trgovac koji je bio fasciniran ustima špilje koja jako podsjećaju na glavu nebeskog koplja te se založio da monolit postane hram posvećen Muruganu – hinduističkom ratnom božanstvu koji je nosio nebesko koplje. Od tada su špilje Batu, jedno od glavnih hodočasničkih hinduističkih mjesta širom svijeta.

Postoje tri glavne špilje s nekoliko manjih u blizini. Neke sadrže hramove dok druge sadrže galerije slika i statua. Turisti uglavnom obilaze Hramsku pećinu koja se uzdiže na 100 metara iznad zemlje do koje se posjetioci moraju popeti stubištem od 272 stepenice koje su strme i s vrlo uskim gazištem, ali penjanje do vrha vrijedi svakog truda. U podnožju stepeništa je visoka statua božanstva Murugana koji je najmlađi sin boga Šive i boginje Parvati. U rukama mu je koplje, koje podsjeća da je njegova uloga da zaštiti ljude od demona i drugih sila zla. Statua od 43 metra je najviša statua Murugana na svijetu na čije farbanje je potrošeno 300 litara zlatne boje.

U hramskom kompleksu ima mnogo majmuna koji prate posjetioce tokom uspona stepenicama do hrama. Neki od njih mogu biti prilično agresivni, ali su uglavnom prijateljski raspoloženi, neki čak i za selfi.

Tokom januara i februara ovdje se održava festival Taipusam. Tokom ove šarene trodnevne manifestacije, više od milion Hindusa stiže u pećine kako bi odali počast božanstvu Muruganu. Događaju mogu prisustvovati ne samo Hindusi, već i turisti.

Ulaz u pećinu je besplatan. Iz Kuala Lumpura do Batu pećina lako je stići javnim prijevozom, a želite li usluge agencije preporučujemo agenciju KOWAMAS HOLIDAYS

Qatar Airways iz Sarajeva preko Dohe leti za Kuala Lumpur i otok Langkawi.

Zato što jedan članak nije dovoljan….

PETRONAS TORNJEVI – ARHITEKTONSKO ČUDO KUALA LUMPURA

THE DATAI LANGKAWI – LUKSUZNI RESORT U SRCU PRAŠUME

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content