Batu pećine u Kuala Lumpuru

Batu pećine predstavljaju jednu od najposjećenijih turističkih destinacija u Maleziji, istovremeno predstavljajući najveći hinduistički hram izvan Indije, smješten unutar impozantnih pećina. Ovaj sveti kompleks privlači impresivan broj posjetitelja, s godišnjim prilivom od preko 1,7 milijuna turista i hodočasnika.

Fotografije i tekst: Emira Azganović 

Šuplja krečnjačka stijena, koja datira oko 400 miliona godina unatrag, privukla je pažnju britanskih kolonijalnih vlasti još dok su ovdje dolazili kineski doseljenici i izvlačili  ptičje đubre iz pećina kako bi oplodili svoje farme..Čak je i američki biolog William Hornaday istraživao ove pećine već 1878. godine.

Kao prirodni fenomen pećina je imala mnogo posjetitelja, uključujući indijskog trgovca koji je bio fasciniran oblikom otvora pećine, koji podsjeća na glavu nebeskog koplja. Oduševljen ovim prirodnim čudom, zalagao se da se ovaj monolit pretvori u hram posvećen Muruganu – hinduističkom božanstvu ratovanja, koje nosi nebesko koplje. Od tog trenutka, pećine Batu postale su jedno od ključnih hinduističkih hodočasničkih mjesta širomm svijeta.

Na tom području nalaze se tri glavne pećine, uz nekoliko manjih u blizini. Neki od tih prostora sadrže hramove, dok su drugi ispunjeni galerijama slika i statua. Međutim, najčešće posjećivana je Hramska pećina, koja se uzdiže čak 100 metara iznad tla. Da bi posjetitelji stigli do nje moraju se popeti stubištem od 272 stepenice koje su strme i s vrlo uskim gazištem, no napor potreban za penjanje do vrha svakako je nagrađen spektakularnim doživljajem.

U podnožju stepenica dominira visoka statua božanstva Murugana koji  drži koplje u rukama, simbolizirajući svoju ulogu zaštite ljudi od demona i drugih zlih sila. Impresivna statua, visoka 43 metra, predstavlja najvišu statuu Murugana na svijetu, a za njezino farbanje utrošeno je čak 300 litara zlatne boje. 

U okviru hramskog kompleksa, posjetitelji će primijetiti prisutnost mnogo majmuna koji ih prate tokom uspona stepenicama prema hramu. Iako neki od njih mogu pokazati agresivan stav, većina je prijateljski raspoložena, a neki čak i pristaju na selfije s posjetiteljima. Međutim, preporučljivo je zadržati oprez kako bi se izbjegle eventualne neugodnosti.

Svake godine, tokom januara i februara, održava se festival Taipusam u Batu pećinama. Ova šarena trodnevna manifestacija privlači više od milion hindusa koji dolaze u pećine kako bi odali počast božanstvu Muruganu. Ovaj impresivan događaj ne privlači samo hinduse, već i mnoge turiste.

Iz Kuala Lumpura je lako stići do Batu pećina javnim prijevozom.

Qatar Airways iz Sarajeva preko Dohe leti za Kuala Lumpur i otok Langkawi.

Zato što jedan članak nije dovoljan….

PETRONAS TORNJEVI – ARHITEKTONSKO ČUDO KUALA LUMPURA

THE DATAI LANGKAWI – LUKSUZNI RESORT U SRCU PRAŠUME

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content