Bistra lednička jezera na Zelengori

Bistra lednička jezera na Zelengori

BiH Bucket List Challenge – Izazov #33

Posebnu draž jednoj od najljepših planina u Bosni i Hecegovini, Zelengori, daju njene “gorske oči” – bistra lednička jezera, smještena u samim podnožjima njenih vrhova.

Jezero Gornje Bare, Zelengora
Gornje Bare, Foto: NP Sutjeska

Ima ih nekoliko: Gornje i Donje Bare, Orlovačko, Kotlaničko, Štirinsko, Borilovačko, Crno i Bijelo jezero.

Nalaze se u sklopu Nacionalnog parka Sutjeska i planinari ih rado pohode prateći markirane staze i puteve koji vode do četiri planinska doma: Bogunovac, Dobre vode, Donje bare i Orlovačko jezero u kojima se može i prenoćiti, pa duže uživati u čistom zraku i prekrasnoj prirodi.

Orlovačko jezero
Orlovačko jezero, Zelengora
Foto: Dženad Džino

Glacijalno jezero na nadmorskoj visini od 1.500m, smješteno između vrhova Ljeljena (1.765m), Orlovca (1.965m) i Stoga (821m). Dužina jezera je oko 250m, širina oko 120m i dubina do 4 m. U jezeru žive potočna pastrmka, jezerska zlatovčica i ubačena kalifornijska pastrmka.

Donje Bare

Nalazi se u podnožju sjeveroistočne strane Trnovice sa vrhom Planinica (1.722m). Na sjeveroistočnoj strani jezera se prostiru planinske livade u čijim su udubljenjima grupisane male bare bogate barskom florom. Jezero je na oko 1.500m nadmorske visine, dugo 200m, široko 140m, sa najvećom dubinom 4m. Jezero prima izvorsku vodu s više strana, a između ostalog i sa jednog od najvećih izvora koji se nalaze na zapadnoj strani. Voda iz jezera otiče podzemnim kanalima.

Jezero Donje Bare, Zelengora
Foto: NP Sutjeska
Gornje Bare

Ovo jezero smjestilo se na istočnim padinama Uglješina vrha (1.858m), planinskog masiva Tovarnice, između vrhova Dobre (1.795m) i Planinice (1.722m). Jezero je udaljeno oko 2km vazdušne linije od Donjih bara na nadmorskoj visini od 1.550m. Veći dio jezera je obrastao barskom florom.

Crno jezero

Nalazi se u pješčarskoj kotlini sjevero-zapadnih padina Zelengore, ispod Vrbničkih Koliba (1622m), na nadmorskoj visini od 1450m. Kotlina jezera je jajolikog oblika, a dužina je 80m, sa dobinom od 1-1,5m. Obala jezera je močvarna, crni humus pokriva ne samo obalu već i dno, pa je zbog toga dobilo i ime. Sa sjevero-zapada se spuštaju strane Orlovače obrasle smrčom, a na jugoistočnoj strani je bukova šuma, koja dopire skroz do jezera.

Bijelo jezero

U šumovitom kraju sjeverozapadnih padina Zelengore smjestilo se Bijelo jezero, okruženo vrhovima planine Orlovače (1960m) i masivom Trebove sa visovima, na nadmorskj visini od 1.417m. Jezero je okruglog oblika sa prečnikom oko 400m i maksimalne dubine 4m. Na dnu jezera je pločasto bijelo kamenje sa pijeskom, a sa jugoistočne strane u jezeru se nalazi izvor. Na sjevernoj strani iz jezera voda otiče jarkom u obliku malog potočića.

Štirinsko jezero

Najveće jezero na Zelengori, vrlo plitko i ne zamrzava se do dna. Jezero se nalazi na visini 1.677m. Dužina jezera je 600m, širina 350m, sa najvećom dubinom oko 2,5m. Obale jezera su blagog nagiba, pokrivene žućkasto-sivim pijeskom, izlizanim kamenjem i obrasle su širokim pojasom vodene trave u kojoj se legu divlje patke. Jezero se nalazi ispod sjeveroistočnih ogrnaka Durmoskih planina, između visova Klek (1.810m) i Osredak (1.832m).

Kotlaničko jezero

Nalazi se na nadmorskoj visini od 1.514m, udaljeno oko 4km južno od Štirinskog jezera. Kotlaničko jezero leži između Dumosa (1.879m), Prutače (1.813m), Kleka (1.810m) i Zimovače (1.783m). Dužina jezera je 300m, a širina 80-120m. U južnom dijelu jezera, ispod stijena kod velikog kamena, uvire u krastnu jamu i po pricanju starosjedioca javlja se u vidu izvora oko 5km južnije u mjestu Pridvorica. Jezero je kruškastog oblika, a najveća dubina je blizu 7m. Voda ima prirodno zelenkastu boju smaragda, koju dobija od refleksa biljaka, koje pokrivaju gotovo cijelo jezero.

Kladopoljsko jezero

Nalazi se na Kladovu Polju, u prelijepom kanjonu. Okružuju ga Muravska strana (1.602m) i Planinica (1.583m). U jezero se uliva veliki broj potoka tokom cijele godine. Voda iz jezera ističe u vidu potoka i ponire. Čudan naziv jezera potiče od velikog broja trupaca (klada) koje se nalaze na samom dnu jezeru. Ne zna se tačno odakle su klade jer u okolini jezera ne postoji šuma.

Svake godine u prvoj sedmici augusta je planinarska mini transverzala „Jezera Zelengore“ u organizaciji Planinarskog društva „Zelengora“.

Kako doći?
Donje Bare; Foto: Muamer Drugovac

Ukoliko želite doći do jezera, preko aplikacije Nacionalnog parka Sutjeska dođite do mapa koje vode do jezera. Također, možete krenuti i na neku od organiziranih planinarskih tura ili angažirati vodiče NP Sutjeska.

Zato što jedan članak nije dovoljan…

UPOZNAJ BOSNU I HERCEGOVINU KROZ 100 IZAZOVA – BIH BUCKET LIST CHALLENGE

ZELENA I CVJETNA, ZELENGORA

NACIONALNI PARK SUTJESKA – BISER BIH

PERUĆICA – JEDNA OD RIJETKIH SAČUVANIH PRAŠUMA U EVROPI

10 RAZLOGA ZAŠTO POSJETITI FOČU