Bistra lednička jezera na Zelengori

BiH Bucket List Challenge – Izazov #33

Posebnu draž jednoj od najljepših planina u Bosni i Hecegovini, Zelengori, daju njene “gorske oči” – bistra lednička jezera, smještena u samim podnožjima njenih vrhova.

Donje Bare; Foto: Muamer Drugovac

Ima ih nekoliko: Gornje i Donje Bare, Orlovačko, Kotlaničko, Štirinsko, Borilovačko, Crno i Bijelo jezero.

Nalaze se u sklopu Nacionalnog parka Sutjeska i planinari ih rado pohode prateći markirane staze i puteve koji vode do četiri planinska doma: Bogunovac, Dobre vode, Donje bare i Orlovačko jezero u kojima se može i prenoćiti, pa duže uživati u čistom zraku i prekrasnoj prirodi.

Orlovačko jezero
Orlovačko jezero, Zelengora
Foto: Dženad Džino

Glacijalno jezero na nadmorskoj visini od 1.500m, smješteno između vrhova Ljeljena (1.765m), Orlovca (1.965m) i Stoga (821m). Dužina jezera je oko 250m, širina oko 120m i dubina do 4 m. U jezeru žive potočna pastrmka, jezerska zlatovčica i ubačena kalifornijska pastrmka.

Donje Bare

Nalazi se u podnožju sjeveroistočne strane Trnovice sa vrhom Planinica (1.722m). Na sjeveroistočnoj strani jezera se prostiru planinske livade u čijim su udubljenjima grupisane male bare bogate barskom florom. Jezero je na oko 1.500m nadmorske visine, dugo 200m, široko 140m, sa najvećom dubinom 4m. Jezero prima izvorsku vodu s više strana, a između ostalog i sa jednog od najvećih izvora koji se nalaze na zapadnoj strani. Voda iz jezera otiče podzemnim kanalima.

Gornje Bare

Ovo jezero smjestilo se na istočnim padinama Uglješina vrha (1.858m), planinskog masiva Tovarnice, između vrhova Dobre (1.795m) i Planinice (1.722m). Jezero je udaljeno oko 2km vazdušne linije od Donjih bara na nadmorskoj visini od 1.550m. Veći dio jezera je obrastao barskom florom.

Crno jezero

Nalazi se u pješčarskoj kotlini sjevero-zapadnih padina Zelengore, ispod Vrbničkih Koliba (1622m), na nadmorskoj visini od 1450m. Kotlina jezera je jajolikog oblika, a dužina je 80m, sa dobinom od 1-1,5m. Obala jezera je močvarna, crni humus pokriva ne samo obalu već i dno, pa je zbog toga dobilo i ime. Sa sjevero-zapada se spuštaju strane Orlovače obrasle smrčom, a na jugoistočnoj strani je bukova šuma, koja dopire skroz do jezera.

Bijelo jezero

U šumovitom kraju sjeverozapadnih padina Zelengore smjestilo se Bijelo jezero, okruženo vrhovima planine Orlovače (1960m) i masivom Trebove sa visovima, na nadmorskj visini od 1.417m. Jezero je okruglog oblika sa prečnikom oko 400m i maksimalne dubine 4m. Na dnu jezera je pločasto bijelo kamenje sa pijeskom, a sa jugoistočne strane u jezeru se nalazi izvor. Na sjevernoj strani iz jezera voda otiče jarkom u obliku malog potočića.

Štirinsko jezero

Najveće jezero na Zelengori, vrlo plitko i ne zamrzava se do dna. Jezero se nalazi na visini 1.677m. Dužina jezera je 600m, širina 350m, sa najvećom dubinom oko 2,5m. Obale jezera su blagog nagiba, pokrivene žućkasto-sivim pijeskom, izlizanim kamenjem i obrasle su širokim pojasom vodene trave u kojoj se legu divlje patke. Jezero se nalazi ispod sjeveroistočnih ogrnaka Durmoskih planina, između visova Klek (1.810m) i Osredak (1.832m).

Kotlaničko jezero

Nalazi se na nadmorskoj visini od 1.514m, udaljeno oko 4km južno od Štirinskog jezera. Kotlaničko jezero leži između Dumosa (1.879m), Prutače (1.813m), Kleka (1.810m) i Zimovače (1.783m). Dužina jezera je 300m, a širina 80-120m. U južnom dijelu jezera, ispod stijena kod velikog kamena, uvire u krastnu jamu i po pricanju starosjedioca javlja se u vidu izvora oko 5km južnije u mjestu Pridvorica. Jezero je kruškastog oblika, a najveća dubina je blizu 7m. Voda ima prirodno zelenkastu boju smaragda, koju dobija od refleksa biljaka, koje pokrivaju gotovo cijelo jezero.

Kladopoljsko jezero

Nalazi se na Kladovu Polju, u prelijepom kanjonu. Okružuju ga Muravska strana (1.602m) i Planinica (1.583m). U jezero se uliva veliki broj potoka tokom cijele godine. Voda iz jezera ističe u vidu potoka i ponire. Čudan naziv jezera potiče od velikog broja trupaca (klada) koje se nalaze na samom dnu jezeru. Ne zna se tačno odakle su klade jer u okolini jezera ne postoji šuma.

Svake godine u prvoj sedmici augusta je planinarska mini transverzala „Jezera Zelengore“ u organizaciji Planinarskog društva „Zelengora“.

Kako doći?
Ukoliko želite doći do jezera, preko aplikacije Nacionalnog parka Sutjeska dođite do mapa koje vode do jezera. Također, možete krenuti i na neku od organiziranih planinarskih tura ili angažirati vodiče NP Sutjeska.

Zato što jedan članak nije dovoljan…

UPOZNAJ BOSNU I HERCEGOVINU KROZ 100 IZAZOVA – BIH BUCKET LIST CHALLENGE

ZELENA I CVJETNA, ZELENGORA

NACIONALNI PARK SUTJESKA – BISER BIH

PERUĆICA – JEDNA OD RIJETKIH SAČUVANIH PRAŠUMA U EVROPI

10 RAZLOGA ZAŠTO POSJETITI FOČU

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content