Ljetovanje u Tunisu

Za prosječnog turistu sa Balkana, Tunis spada u red najprivlačnijih i najjeftinijih inostranih destinacija. Izbor konkretnog mjesta za ljetovanje u Tunisu svodi se na 3 regije: sjevero-istočnu (Nabeul i Hammamet, sa Yasmin Hammamet-om), centralno-istočnu (Port El Kantaoui, Sousse, Skanes, Monastir i Mahdia) i jugoistočnu (ostrvo Djerba).

Fotografije i tekst: Ivana Dukčević

Kada sletite u Tunis (let avionom traje oko 2 sata) sjetite se da ste ipak u Africi, što znači da je u mjestima pored mora vlažnost vazduha ponekad veća od one na koju ste navikli. Po sletanju, na aerodromu, ili kasnije – u mjenjačnici hotela, možete zamjeniti novac u tuniške dinare (T.D.) – kurs tuniškog dinara je svuda isti. Sačuvajte potvrdu, jer u slučaju da na kraju ljetovanja ne potrošite sve pare, u mjenjačnicama ih možete konvertovati nazad u eure.

Izbor hotela prilično je individualna stvar – da li ćete odabrati hotel sa 3, 4 ili 5 zvjezdica, zavisi od vaših želja kao i od vašeg budžeta. Bilo koji da izaberete, jedina stvar oko koje teško da ćete pogriješiti su plaže – široke i kilometrima duge, privatne – hotelske, sa sitnim bijelim i okerastim pjeskom. More je ljeti toplo, a u popodnevnim satima često ustalasano zbog pojačanog vjetra, te postaje raj za surfere i ostale ljubitelje talasa.

Najveći broj hotela po turističkim rizortima, smješten je na samim plažama i udaljen od centralne, gradske vreve. Ako ljetujete u nekom od hotela turističkog mjesta Port El Kantaui (Port El Kantaoui) na primer, stizanje do centra grada svodi se na pet opcija:

1) Pješice – u zavisnosti od toga koliko se vaš hotel nalazi daleko od centra;

2) Kočije – starinske, sa upregnutim crnim i smeđim arapskim konjima, ukrašene cvijećem, po cijeni od oko 7 eura;

3) “Tuk-tuk” – otvoreni indijski taxi na 3 točka, sa 2 reda sjedišta za do 6 osoba (košta oko 2 eura po osobi, nezavisno od razdaljine željene destinacije i najjeftinije je prijevozno sredstvo ako ljetujete sami);

4) Turistički vozić (saobraća od hotela do centra i najskuplja je varijanta prijevoza);

5) Taksi – najjeftiniji način prijevoza ako vas je na ljetovanju dvoje i više, ali pazite da vas ne prevare. Ne uzimajte taksi na taxi stanicama ispred vaših hotela jer će vam naplatiti više, već ga zaustavljajte na ulici. Uvijek tražite da uključe taximetar (noćna taxi tarifa viša je za oko 50%).

100-0069_img

Tunis je prepun arheoloških nalazišta, počev od rimskih, preko berberskih, čak hrišćanskih, pa sve do arapskih. Na većini lokaliteta u kojima možete vidjeti više stvari na jednom mjestu, na jednoj ulaznici odštampani su nazivi svih lokaliteta uključenih u cijenu (za na pr. 3 eura, u Keruanu možete vidjeti 8 stvari). Na prvom lokalitetu platićete ulaznicu, a na ostalim ćete na odsječcima ulaznice (na mjestu naziva lokaliteta na koji ste dospjeli) dobiti pečat. Tako ćete i sami imati evidenciju o tome gdje ste već bili, a šta tek treba da obiđete.

Ako vam ne smeta da vozite, Tunis je najjeftinije obići automobilom. U rent-a-car agencijama, novi, manji automobil (sa A/C) koštaće vas od 30 do 45 eura dnevno, što je (ako vas je barem dvoje), mnogo jeftinije od cijene koju biste za jednodnevni izlet platili vašoj turističkoj agenciji. Što se goriva tiče, cijena jednog litra benzina u Tunisu košta oko tri puta manje nego u Evropi. Tunižani imaju nešto nafte koju su pronašli 1966. godine, ali za razliku od svih svojih susjeda, to ni izbliza ne zadovoljava njihove potrebe – naftu uvoze, najčešće iz Libije. Ipak, na vrijeme su se orijentisali na turizam i izgleda da nisu pogriješili. Danas je u Tunisu turizam toliko razvijen, da obilato puni državnu kasu.

U arapskom svijetu (mnogo više nego u Turskoj), jedan od obaveznih načina kupovine je i čuveno cjenkanje. Neki turisti ga izbjegavaju, nerviraju se i ljute. Štos je u tome da cjenkanje shvatite kao dio folklora i vrstu zabave, jer ćete na taj način svoju tehniku spuštanja cijene usavršiti do stepena umjetnosti i, barem u Tunisu – ako ste uporni, platiti robu onoliko koliko vi smatrate!

A evo i tri zlatna pravila…

Pravilo br.1 – ako ne želite ništa da kupite, ne započinjite cjenkanje! Prodavac će vam (ne znajući za vaše krajnje namjere) toliko spustiti cijenu, te će smatrati uvredljivim ako na kraju izađete iz radnje bez dotične robe…

Pravilo br.2 – Želite samo da gledate, a ne i da kupite: Dok razgledate, prodavcu odmah dajte do znanja da želite da samo pogledate šta ima u njegovoj radnji. Možda će vas njegova “predusretljivost” natjerati da mu rečenicu “Thank you, I am just looking” ponovite više puta, ali će vas na kraju zaista ostaviti da – samo razgledate. Budite uporni i ljubazni, nikako grubi…

Pravilo br.3 – Nešto vam se dopalo u radnji, hoćete da kupite i platite po najpovoljnijoj cijeni: U ovom slučaju sve je dozvoljeno. Prodavac će vam najčešće nuditi željeni predmet uz rečenicu “I have a special price for you” koja je skoro uvijek tri puta veća od realne. Za početak, uvijek ponudite veoma nisku cijenu. Prodavac će se, uz teatralnu mimiku, navodno veoma neprijatno iznenaditi vašom ponudom i prokomentarisati da će vjerovatno bankrotirati ukoliko vam proda po toj cijeni. Ništa ne brinite – sve je to dio igre. Zahvalite se i krenite da izlazite iz radnje, jer tada počinje najbolji dio: prodavac će ići za vama i spuštati vam cijenu sve više. Ne odstupajte od svoje ponude ni makac, jer dokle god on spušta cijenu (i približava je vašoj ponudi), to znači da mu se i dalje isplati da vam robu proda. Kada bude odustao, to znači da je cijena dovoljno niska i veoma blizu realne. Reagujte odmah i kupite. Srećno vam bilo i uživajte u kupovini!

Postoje radnje u Tunisu u kojima su cijene fiksne. Na nekim od njih i piše “Nema cjenkanja”, ali je takvih radnji je izuzetno malo.

101-0126_imga

U Tunisu je stopa klasičnog kriminala prilično niska. To ne znači da kao turista, ne treba da budete na oprezu. Ono čega treba da se čuvate jesu prevare kod cjenkanja, gdje neupućeni turista može višestruko preplatiti robu u radnji, a da toga nije ni svjestan. U prevare spadaju i “sokolari”, ljudi koji  na svojim ramenima na uzici vode sokole i nude da ih vam stave na rame. Čim soko dospe na vaše rame – za to će tražiti novac. Ista priča važi i za ženski svijet primamljive narukvice, ogrlice i vjenčiće od nanizanih cvjetova bijelog jasmina. Jednostavno ne dozvolite da njihova “roba” dospje na  dio vašeg tijela!

Većina radnji i muzeja u Tunisu radi dvokratno: od 8 do 12 h i od 16 do 20 h. Ovo pravilo ne važi za medine,  jer su prodavnice u okviru zidina starog grada otvorene dokle god ima kupaca, a prethodno opisano cjenkanje se i odnosi na njih. Medina na arapskom znači “grad”, a odnosi se na kuće unutar gradskih zidina (nekadašnje jezgro grada). Svi veći gradovi u Tunisu imaju svoje medine, u kojima se nalaze “suukovi” (četvrti) sa radnjama koje neguju stare zanate: kujundžije, keramičari, tkači ćilima, zanatlije koje izrađuju obuću i predmete od kamilje kože, tekstil, nakit, i slično. U središtu medine nalazi se i centralna džamija, tvrđava (ribat) i pijaca. Medine u Tunisu predstavljaju i dobar orijentir,  jer se uvijek nalaze u blizini centra grada.

Osim ako ne govorite arapski, u Tunisu ćete se, obzirom da je do prije 50 godina bio francuska kolonija, najbolje sporazumjeti na francuskom jeziku, koji mali Tunižani uče u školi (Francuski turisti spadaju i u najbrojnije goste u zemlji). Engleski i njemački jezik govori se uglavnom u većim radnjama i hotelima, a zbog povećanog broja turista iz Rusije, Italije i Španije, i ovi jezici su ponegdje u opticaju.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content