Budimpešta – grad na devet mostova

Jedna od nekoliko prijestolnica „na lijepom, plavom Dunavu“, Budimpešta spada u red najljepših glavnih gradova Evrope i nama najbližih za posjetu. Godine 1987, dijelovi starog jezgra Budima i Pešte – dva dijela grada na dvije obale Dunava, proglašeni su UNESCO-vom svjetskom kulturnom baštinom. Nekada, zajedno sa Bečom, centar moćne Habsburške monarhije, Budimpešta danas broji nešto više od 1,7 miliona stanovnika i jedan je od turistički najposjećenijih gradova centralne Evrope. 

Foto: Pixabay-wfeco77

Na lijevoj obali Dunava nalazi se najstariji dio grada – Budim (na mađarskom – Buda), u čijem se sastavu nalazi brdo Gellérthegy sa tvrđavom i zamkom (Citadella), podzemnim lavirintom i Crkvom Svetog Matijasa. Popularni Lavirint formiran je davno, erozijom potpomognutom podzemnim izvorima tople vode. Za vrijeme Drugog svjetskog rata, hodnici lavirinta povezani su sa starim podrumima iskopanim u samom brdu, i građanima Budimpešte poslužili kao sklonište od vazdušnih napada. U jednom dijelu podzemlja nalazila se i bolnica. Neke od podzemnih pećina Budima, moguće je posjetiti. Najpoznatije i najposjećenije su Pálvölgy i Szemlő.

Foto Pixabay-JStolp

Na vrhu brda nalazi se i Kraljevska palata (Királyi palota), iz XIV vijeka. Osim odaja, u okviru palate možete pogledati i veoma značajnu kolekciju slika u okviru Nacionalne galerije (Nemzeti Galéria). U blizini je i “Lavlje dvorište” (4 statue lava iz 1902. godine), koje se naslanja na zdanja Nacionalnog muzeja, Muzeja istorije grada i Nacionalne biblioteke (National Széchenyi Library). Možete se prošetati i baštom Hunyadi, nekadašnjem mjestu gradske pijace, ali kao i većina turista u posjeti Budimpešti, fotografisati se kraj popularne fontane.

Parlament/ Foto: Pixabay -733215

Tokom posjete tvrđavi, sa vrha brda uživaćete u jednoj od najljepših panorama grada, pogledu na Dunav koji krivuda gradom, u podnožju. Za najbolje poglede, popnite se na plato – terasu Halászbástya, ili još bolje – na terasu Savoyai, ispred Nacionalnog muzeja.

Jednu od najinteresantnijih atrakcija Budimpešte predstavljaju zdanja javnih kupatila usred grada, sagrađena na mjestima gde od davnina, iz podzemnih pećina izvire vrela, mineralna voda. Na ovim izvorištima, krajem XIX i početkom XX vijeka sagrađeno je nekoliko veleljepnih zdanja (često hotela), u čijem se sastavu najčešće nalazi nekoliko bazena različite temperature vode (od vrele, do hladne), neki i na otvorenom. U njima se, uz izvjesnu novčanu nadoknadu možete kupati u periodu od aprila do septembra. Budimpeštanska javna kupatila postala su veoma posjećena turistička atrakcija, naročito među ruskim i američkim turistima. U posjetu su vremenom uključene i druge usluge, na primer masaža. Odnedavno, kupatila su postala inn i među pripadnicima mlađe populacije, pa se u njima ponekad održavaju koncerti i noćne žurke.

Jedna od najpoznatijih banja grada nalazi se u Budimu, sagrađena prije stotinak godina u Art Nouveau stilu – Banja Gellert (u okviru istoimenog hotela: Gellért Baths, Buda, Kelenhegyi utca 4). Druga poznata banja Budimpešte je Király, koja za razliku od banje Gellert, uređena u stilu turskih kupatila (Király Baths, Buda, Fő utca 84). Posljednja, treća banja, ujedno je najljepša banja Budimpešte i najveća u Evropi – Széchenyi Fürdő. Nalazi se sa druge strane Dunava, u Pešti. Posjeduje tri otvorena bazena, dio za masažu, a unutrašnji bazeni imaju različitu temperaturu – od najtoplijeg do hladnog (Széchenyi Fürdő, Pest, Állatkerti krt. 11).

U jugoistočnom dijelu Budima nalazi se – Sziklatemplom, crkva sazidana u prirodnoj steni. Još južnije, možete posjetiti Park Memento, interesantan po tome što se u njemu nalazi veliki broj statua iz socijalističkog perioda koje nisu uništene, već su posle pada komunizma ovdje premještene. U okviru parka nalaze se suvenirnice sa komunističkom memorabilijom – majice sa trabantima, srpom i čekićem, razglednice i CD-ovi sa pjesmama iz poslijeratnog perioda.

Foto: Pixabay – Skitterphoto

U sjevernom dijelu Budima, stari dio od Pešte ne razdvaja samo rijeka, već i rječno ostrvo Margareta (Margitsziget). Ostrvo sa kopnom povezuje jedan od prelijepih mostova na Dunavu – Arpad (Árpád híd). U gradu postoji još nekoliko prelijepih mostova. Ostali poznati mostovi Budimpešte su i: Margaretin most (Margit híd), Elizabetin most (Erzsébet híd), ali i prelijepi Lančani most (Széchenyi lánchíd), kao i Most slobode (Szabadság híd).

Na drugoj obali rijeke, preko puta Budima nalazi se Pešta (na mađarskom – Pest). Predstavlja noviji, komercijalni dio grada. Najspektakularnija građevina ovog dijela, koja se nalazi tik uz obalu rijeke svakako je mađarski Parlament (Országház) u neogotskom stilu, koji je moguće posjetiti u okviru grupnih, organizovanih posjeta.

Osim parlamenta, na peštanskoj strani nalazi se i Bazilika Svetog Stefana (Szent István Bazilika). Centralna budimpeštanska crkva sagrađena je u neoklasičnom stilu i prepoznatljiva po ogromnoj kupoli sa mozaicima, koja se može vidjeti i iz daleka.

Ako vam ostane vremena, obiđite Veliku sinagogu (Dohány utcai Zsinagóga), jednu od najvećih i najljepših u Evropi, i pored nje – Jevrejski muzej, svjedočanstvo o velikoj jevrejskoj zajednici koja je živjela u Budimpešti do izbijanja Drugog svjetskog rata. Jedan dio grada (oko ulica : Károly Boulevard, Erzsébet Boulevard, Király Utca i Rákóczi) i danas se naziva Jevrejskim kvartom. U njemu možete posjetiti park Wallenberg, videti Drvo života, Hram heroja, Sinagogu Rumbach, itd.

                                                                                               Foto: Pixabay -Timi Keszthelyi

Posle obilaska gradskih znamenitosti, prošetajte budimpeštanskom šoping zonom – ulicom Váci i uličicama koje je okružuju. U ovom dijelu grada možete pazariti u nekim od čuvenih lanaca modne industrije (C&A, H&M, Clinique, Estee Lauder, New Yorker, itd). Na južnom kraju ulice nalazi se nedavno renovirana pijaca Nagy Vásárcsarnok, na kojoj je u ponudi najveći izbor tradicionalnih suvenira (ljute papričice, predmeti od drveta i keramike, itd).

Na kraju, priuštite sebi užitak u tradicionalnoj mađarskoj kuhinji. U nekom od restorana probajte (najčešće) ljuti gulaš (govedina, krompir, paprika, paradajz) ili paprikaš (piletina u sosu od paprike), a na kraju se zasladite čuvenom Doboš tortom, prozvanom po svom “izumitelju“ Jožefu Dobošu (József Dobos).

Ivana Dukčević, Furaj.ba

budapestcard

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content